A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Gazdagok vs. szegények helyett jó lenne, ha közös munkáról szólnának a hangadók!

2015. július 06. - Vállalkozástréner

A gazdagok és a szegények örökös harca a világirodalom nem egy remekében is feltűnik, de az azért elég gáz, hogy mára ott tartunk: aki gazdag, az kiszipolyozza a tömegeket, és vesszen!

Pedig azért ez így nagyon sántít. A gazdagok – persze a kivételektől eltekintve – azért tartanak ott, ahol, mert ismereteik és kapcsolataik lehetővé teszik ezt számukra. Ez kelthet visszatetszést is, de tény, hogy az út mindenki előtt nyitva áll.

Persze nem érthet minden ember a pénzügyekhez, vagy nem dolgozhat a bankszektorban, de felismerheti a piaci lukakat, és ügyesen helyezkedve be is töltheti azokat. Példának okáért egy jó villanyszerelő is lehet kifejezetten gazdag, ha olyan munkát ad ki a kezéből – és megtanulja a vállalkozáshoz szükséges ismereteket -, amikre büszke lehet, amikkel a vevők tökéletesen elégedettek.

Ugyanakkor a napokban egy elég érdekes – és erősen sántító – felmérés került napvilágra. A hitelességét megkérdőjelezni balgaság lenne, hiszen az IMF végezte 158 ország gazdasági adatait elemezve, így most már minden kétséget kizáróan hiteles az adat, elvégre egy pénzintézet miért is manipulálna bármilyen gazdasági adatot…

Mindenesetre a felmérésből kiderül, hogy ha a gazdagok gazdagodnak tovább, akkor nyílik az a bizonyos gazdasági olló, és ez végül negatívan befolyásolja a GDP alakulását. Míg fordított esetben, vagyis ha a szegényebb rétegek gazdagodnak valamennyire, akkor a GDP pozitív irányba tolódik el.

gazdag-szegeny.jpg

A felméréssel nincs is különösebb baj, és valószínűleg még igaza is van, hiszen a szegényebb réteg gazdagodása nagyobb fogyasztást eredményez, a gazdagok fogyasztása nem nő jelentősen csak azért, mert még több pénzük van. Mégis, egy ilyen felmérés komolya magyarázatok nélküli kilökése a sajtóba nagyon rossz folyamatokat indíthat el. Azt gondolhatják az emberek: a szegényebbeknek kell jobban élni, hogy az országnak jobb legyen, nosza, vegyük el a gazdagok pénzét, végül is az ő további gazdagodásuk csak árt az országnak.

Vagyis végül szinte a világon mindenhol előállhat az a helyzet, ami kicsiny hazánkban jellemző: ha valaki jobban él az átlagnál, akkor az biztosan korrupt, csaló, hazudik, és más embereken áttaposva keresi meg a pénzét. Nem arról van szó, hogy ne lennének ilyen emberek, hiszen senki nem vak, de ha általánosítás lesz a vége, akkor a tőke egyszerűen kivonul az országból, és nem lesz senki, aki segítene. Hiszen a gazdagok így is azok lesznek, és a vállalkozók is megvalósítják majd az álmukat, legfeljebb nem itthon. Í gazdaságélénkítő folyamatokhoz viszont ez a réteg is elengedhetetlen, szóval a vége – kisarkosítva persze – a szegények országa szemben a gazdagok országával.

Lényegében semmi sem változna, csak annyi, hogy a nagytőkések jelentősen nagy adóforintjai nem maradnának itthon. Persze sokan kimentenek pénzt, meg adót csalnak – hallom is a fröcsögő emberek hördüléseit -, de azért tény, hogy a gazdagabbak többet is fizetnek ki adóban. Ezért nem kell őket sajnálni, de tudni kell, ha elmennek, ha ennyit sem fizetnek, akkor a szociális szolgáltatások – amiket az állam éppen ezekből az adókból finanszíroz – még azon a szánalmas szinten sem lesznek, mint most.

Az IMF felmérése ugyan lehet, hogy valós adatokon alapszik, de ki kell hangsúlyozni, hogy nem az egyik oldal rombolásával, hanem a lehetőségek megteremtésével, és az élhető élet – munka, normális fizetés és normális, értékelhető szabadidő -, biztosításával kell kezdeni mindenki számára, aki ezt el akarja érni, és hajlandó tenni érte. Ez pedig az állam feladata, amihez szüksége is van minden adófillérre, ami befolyik a kasszába!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr357603672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le Orme 2 2015.07.06. 20:33:14

"Ez pedig az állam feladata"
A világ nem így működik. Utópista gondolat.

Brix 2015.07.06. 20:34:56

A gazdagok azért gazdagok, mert van elég pénzük és kapcsolati tőkéjük , hogy kontroll alatt tartsák az államot és a társadalmat. Több pénz, több információ, jobb technológia, amivel az átlagember nem tud versenyezni, mert a rendszer arra van kitalálva hogy egy szűk réteg uralja a többséget. Igen , fizessenek csak többet a gazdagok , mert nem biztos, hogy jó az a többi embernek , ha minden lehetőséget elhappolnak előle....

egysmás 2015.07.06. 21:20:11

Az IMF a tőkekoncentráció káros hatásáról beszél.

Az állam feladata munkát biztosítani? :o

nemecsekerno_007 2015.07.06. 21:26:32

@Brix: na és ki dönti el, hogy ki a gazdag?! ez majdnem ugyanaz mint a sávos adózás, amit a baloldal mantráz már egy ideje. Mer', hogy az sokkal igazságosabb mint az egykulcsos bla, bla...
Nem az a lényeg, hogy hány kulcsos, hanem az, hogy hol húzzák meg a határokat vazze.
Ezé' mondom, hogy ki dönti el ki a gazdag.

Brix 2015.07.06. 22:15:45

@nemecsekerno_007: Persze, a sávok kialakítása nagyon lényeges, de nem csak a munkajövedelmek esetén , hanem a tőke , a föld- és a vállalkozások jövedelmeinél is a progresszivitást kellene alkalmazni... Más kérdés , hogy az összefonódott politikiai-gazdasági elit ezt nem fogja meglépni soha, sőt inkább úgy alakítja az adórendszert, hogy a kisembernek többet- az elitnek kevesebbet kelljen fiztetni... Persze "papíron " még így is többet fizetnek a gazdagok, de valójában ők azok, akiket az állam folyton szubvencionál mindenféle állami pénzekkel... Valójában élősködnek az egész társadalmon, hiszen kisajátítják az értéktöbbletet és még az államot is lenyúlják, ha van rá lehetőségük...

nemecsekerno_007 2015.07.06. 23:38:00

@Brix: 1. Nem a politikával összefonódott elit fogja megtermelni a pénzt ami majd nem jön az EU-ból. 2. Tök mindegy, hogy progresszív v. egykulcsos, az számít hol húzzák meg a határt. Ha jól emlékszem amíg progresszív volt, addig pont a közepes fizetésűeket vágták meg. Pedig nagy szükség lenne középosztályra, úgy viszont sosem fog megerősodni 3. Az egykulcsos adó, nem csak a gazdasági elitnek jó, nyílván ezért sincs túl nagy tömegbázisa a progresszív adózásnak. 4. Ez a típusú élősködő gazdasági elit nem a mostani kormány műve, már volt korábban is. De se azok, se ezek nem fogják a pénzt megtermelni. Persze a jogvédők, meg a folyton szegénységet kiálltók se. Meg nyugdíjasok se, meg azok a fiatalok sem akik kimennek külföldre. Ezért nagy baj, hogy minden gumicsontra rácsap a sajtó, meg az okosok. Azért baj, mert amúgy a fizetési mérlegünk, adórendszerünk, adósság, jegybanki kamat + az EU-s pénzek most nagyon jó környezetet teremtenének az ország modernizálására. És ha továbbviszik az adócsökkentést, államreformot akkor még jobb lehet. Nem O.V. v. Gyurcsány fogja ezt a pénzt megtermelni hanem mi. Illetve nekünk kéne, elméletileg a politika csak megteremti a feltételeket. Amúgy is folyamatosan megy a cirkusz, hogy az állam túlságosan belemászik a gazdaságbe stb, stb.... Ha nem mászik majd bele, akkor mi majd megállunk a saját lábunkon? Vagy a többség meg fog? Ezek a kurva kemény kérdések amikkel foglalkozni kéne. Egy ilyet láttam a Hősök Tere projekt.

Brix 2015.07.07. 00:03:21

@nemecsekerno_007: " Amúgy is folyamatosan megy a cirkusz, hogy az állam túlságosan belemászik a gazdaságbe stb, stb.... Ha nem mászik majd bele, akkor mi majd megállunk a saját lábunkon? " Szerintem sokkal jobb lenne minden, ha az állam kevesebb szerepet vállana, mert kisebb állam eleve kevesebb korrupciót és ellopható közvagyont jelent. Az állam ne alakítson ki monopóliumokat a hozzá közel álló gazdasági körnek, hanem lehessen mindenkinek szabadon vállalkozni. Másrészt , az állam ne mondja meg nekem, hogy vásárolhatok-e vasárnap vagy sem... Ez durva beavatkozás az emberek mindennapi életébe!

nemecsekerno_007 2015.07.07. 08:11:26

@Brix: "Az állam ne alakítson ki monopóliumokat a hozzá közel álló gazdasági körnek, hanem lehessen mindenkinek szabadon vállalkozni"

Ennek nem sok köze van egymáshoz. Most miért ne lehetne vállalkozni? A gazdasági körök miatt? Ha mindenki a belső fogyasztásra építi a vállalkozását abból nem lesz fejlődés. Ezek a gazdasági körök nyílván korrupciós szempontból nem jók, de ilyenek voltak korábban is azzal a különbséggel, hogy akkor még hitelekből fogyasztott az ország.
Van egy gyanúm, hogy a vasárnapi zárva tartás részben azért van, hogy kicsit korlátozza a belső fogyasztást, így megőrizve a külkereskedelmi pozitívumot. Ezt nyílván sosem fogják így kimondani, de az mégse működhet hosszútávon, hogy külföldi hitelből tartjuk fenn a belső fogyasztást úgy, hogy főleg import termékeket vesznek az emberek. Normális?!
süti beállítások módosítása