A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A minimálbéremelés hatásait kiküszöbölni komoly kihívás a kkv-k számára!

2017. március 22. - Vállalkozástréner

A minimálbér emelése egy össznépileg ünnepelt lépés volt, ám azzal sokan nem számoltak, hogy hogyan érinti majd ez a lépés a vállalkozásokat.

giphy_2.gif

Dolgozó és dolgoztató

Az ellentét érhető, hiszen a munkavállaló célja, hogy minél többet keressen, a munkáltató célja pedig az, hogy maximalizálja a profitot. Igazán ez a kettő nem zárja ki egymást, hiszen egy jól megfizetett munkavállaló motivált és lojális, ami a cégnek is profitot termel.

Sajnos azonban tény, hogy hazánkban a minimálbérre bejelentett munkavállalók száma elég magas, így annak emelése – amivel együtt ugye az adóteher is növekszik – komoly kihívást jelent egyes ágazatoknak, és cégméreteknek. Nyilván, a nagyvállalatok, amelyek kevésbé érzik meg ennek az intézkedésnek a hatását, hiszen dolgozóiknak csupán nagyjából 15%-a dolgozik a szakmunkás minimálbérért. A kkv-k azonban sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, hiszen a középméretű vállalatoknál nagyjából 20, míg a kisvállalkozásoknál közel 30% a minimálbéres munkaerő aránya.

Segítség gyanánt a négy százalékpontos járulékcsökkentés sajnos érdemi segítséget nem jelent, így a kkv-k – amik egyébként a hazai piac közel felét teszik ki – igencsak nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen a többletköltséget ki kell gazdálkodniuk.

minimal.jpeg

Pénz, motiváció és juttatások

Bár ez sovány vigasz, de a kkv-k esetében is arra kell törekedni, hogy a munkavállalók lehetőleg motiváltak legyenek, hiszen ha szívvel lélekkel csinálják a feladataikat, akkor a teljesítmény is jobb lesz, ezáltal pedig a profit is növelhető. Vagyis az elégedett alkalmazott jó esetben elégedett cégtulajdonost eredményez.

Ne legyünk naívak, hazánkban az igazi motiváló erő a pénz. Ezt nem is nagyon érdemes vitatni, de azért azzal is számolni kell, hogy az anyagiak nem jelentenek biztonságot. Az X, illetve az Y generáció munkastílusa már egészen más, számukra a pénz mellett már olyan tényezők is hangsúlyt kapnak, hogy a cég milyen egyéb juttatásokat kínál, illetve fontos szempont, hogy a munkaidőt/munkahelyet milyen rugalmassággal kezelik. Motiváláshoz tehát nem feltétlenül kell a bért maximalizálni. Érdemes beemelni a kalkulációba azokat a béren kívüli juttatásokat, melyek adómentesen adhatóak. Ezek között is komoly húzóerő lehet a lakhatási, illetve az utazási támogatás, vagy éppen a szabadidős programlehetőségek támogatása.

Azokban az ágazatokban, ahol erre lehetőség van, a távmunka is remek lehetőséget jelent. Nem feltétlenül jelenti ez a heti 5 nap távollétet, de már heti 1, vagy 2 nappal is komoly előnyünk lehet a munkavállalók szemszögéből a versenytársakkal szemben. Ráadásul ezzel pénzt is spórolhatunk – bár első körben mindenképpen beruházással jár -, hiszen az iroda rezsije kisebb lehet, illetve akár nem kell egy új kollégának teljes értékű munkaterületet biztosítanunk.

giphy_1_1.gif

A sikerért sokat kell tenni

A siker elérése egy olyan vállalkozás esetében, ahol munkavállalók is vannak, minimum 50%-ban azok teljesítményétől függ. Erre pedig nincs jó hatással az az elterjedt nézet, hogy a munkavállaló a cégtulajdonos fizetett ellensége. A cél, hogy a munkatársaink szívesen, és lelkesen dolgozzanak velünk és együtt egy olyan helyen, ahol azt érzik, megbecsülik őket, mint embert is, és nem csak a szaktudásukat. Ezt elérni bár pénzbe kerül, de mindenképpen megtérülő befektetésről van szó, ami hosszabb távon azt is eredményezi, hogy a kkv-k számára sem jelent ekkora terhet egy minimálbéremelés. Ehhez persze időre is szüksége van, de a cél mindenképpen az, hogy a vállalkozás ne legyen kiszolgáltatva sem az adózási trendek változásának, sem a munkavállalók rossz közérzetének, hiszen ez akár a cég végét is jelentheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr8912361923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KissGecihuszár 2017.03.23. 18:32:05

Szeretném először is nyomatékosan kijelenteni, hogy a munkát, a bért terhelő járulékok Hazánkban a POFÁTLANUL MAGAS jelzővel aposztrofálhatóak pontosan, de; ideje lenne végre, ha a hazai átlag KKV-k "kedves vezetői" (tisztelet a sajnos kisebbségi kivételnek) még mindig valami '90-es évek eleji vadkapitalista mámorban fetrengnek, amikor is tényleg örülhetett a "beosztott, alkalmazott" ,hogy az akkori 1.8 milliós, majd némileg csökkenő,de azért még hosszú éveken át bőven 1 millió feletti munkanélküliségben volt egy "jóságos" hazai vállalkozó, aki munkát adott neki. Mostanra -nagyrészt a kb. 800 ezres "disszidens" réteg miatt- nagyot változott a világ és már a mindennapok rögvalósága a nyomasztó munkaerő hiány, legábbis a képzett, a szakmáját valóban magas szinten űző, motivált szakemberekből, így mostanra a még pár évvel ezelőtt is magát quasi élet-halál urának tartó hazai KKV tulajok jelentős része is belátta, hogy amennyiben szeretne továbbra is bevételt, profitot, azaz de facto működő céget tulajdonolni, akkor bizony már MUNKATÁRS-ként kell tekinteni az eladdig "sunyi ellenségnek titulált beosztottakra, akik folyton csak azon gondolkodnak, miként is lehetne túljárni a főnök eszén, ezért -quasi megelőző elrettentő csapásként- rövid pórázon kell őket tartani, mer még a főnök fejére nőnek. A képlet tök egyszerű: amennyiben egy cég működik, bevételt realizál, majd a különböző kicsengetni valók után még nyeresége is képződik, nos akkor igenis honorálni kell azok erőfeszítését, akik ezen nyereség megtermelésében aktív részt vállaltak, mert ha nincsenek megelégedve a "boríték" tartalmával (igen, a pénz nem boldogít, de rettentően szomorú az az ember, akinek kevés van) , akkor nem fognak sokáig hezitálni, mert loyalitásból nem lehet tejet, kenyeret vásárolni, ill kicsengetni havi menetrend szerinti számlaözönt! Sajnos, a legtöbb hazai KKV tulaj/ügyvezető úgy gondolkodik, ha már egyszer ő "vette a fáradságot" és hosszú kitartó melóval gründolt egy KFT-t, netán BT-t, akkor neki innentől kezdve különböző előjogai vannak, pl. ha törik ha szakad, ő elutazik évente 3 egzotikus útra az egész pereputtyával, illetve 20 milla feletti AUTÓ is dukál a sok "átvirrasztott éjjelért" cserébe, stb. Sajnos, ezek szerint kell még pár évtized, hogy elfogadják a Magyar KKV vezérek azt a miénknél már jobban muzsikáló ex szocialista országokban teljesen magától értetődő összefüggést, hogy 1-1 cég üzleti sikere szinte minden esetben ú.n. csapatmunka, azaz a tortát is együtt készítettük, együtt sütöttük, ergo az elfogyasztásánál is ott kell lenni mindenkinek az asztalnál...

KissGecihuszár 2017.03.23. 18:34:27

sorry, némi korrekció: ideje lenne végre, ha a hazai átlag KKV-k "kedves vezetői" (tisztelet a sajnos kisebbségi kivételnek) már nem valami '90-es évek eleji vadkapitalista mámorban fetrengnének...

aleb19 2017.03.24. 10:34:38

vagy magad csinalod vagy megfizeted...ennyike

Jazo 2017.03.24. 18:35:34

Ami szerintem probléma:
- a munkabérre rakódó adóterhek nagysága
- magas ÁFA, ami erősen csökkenti a belföldi fogyasztást
- hosszú fizetési határidők, nem fizetések, körbetartozás
- aki alvállalkozója egy alvállalkozónak az csak rosszul járhat, mert sosem kapja meg a jogosan neki járó pénzt
- eleve hibás üzleti terv, rosszúl vezetett vállalkozás, ami csak minimálbéres környezetben képes elvegetálni
- vállalkozók akik azt hiszik, hogy ha nem vehet évente új terepjárót és nem mehet negyedévente nyaralni valami egzotikus helyre, akkor túl sokat keresnek az alkalmazottai

Konkrét dolog:

1 évig dolgoztam egy cégnél. A cég az első EU pénzes boom során nőtt viszonylag nagyra, amiből a tulajdonos azt a fals következtetést vonta le, hogy ő nagyon ért az vállalkozáshoz. Nem csak a bevétel nagy része, de a beruházásai is mind EU-s támogatásból keletkeztek. Az illető 20 milliós autóval jár, minden hónapban nyaral 1 hetet. Az alkalmazottai 80%-a minimálbért kap és felvételkor is erősen preferálja, ha a munkaügyi iroda támogatással beszáll a dologba. A maradék alkalmazottak is mélyen az országos átlagkereset alatt keresnek. Óriási a stressz és a leterheltség, mert 2-3 ember munkáját várja el 1 embertől.

A lényeg az, hogy a cég egy átjáróház. Havonta 1-2 régi hozzáértő tapasztalt alkalmazott lelép - pedig létszámban nem nagy cég - és nem csak a gyárból, de az irodából és a vezetők közül is. (A területi vezetők 1 év alatt konkrétan 2x kompletten cserélődtek és nem küldték őket, hanem saját maguk léptek le) Annyira buta és önelégült az illető, hogy nem jön rá, hogy az ő fillérbaszása miatt van minden. Már pár hónapja nem ott dolgozok, de hallottam, hogy most két olyan "pótolhatatlan" ember is elment, akik miatt gyakorlatilag szó szerint le kellett állítani a termelést hetekre.

Szóval nem kell mindig a vállalkozót sajnálni, mert van aki alapvetően hülye a vállalkozáshoz vagy a cégvezetéshez és jellemzően csak a kedvező külső körülmények és az alkalmazottai miatt áll egy sikeres cég élén, úgy hogy ő minden megmozdulásával csak hátráltatja a céget.

KissGecihuszár 2017.03.25. 19:48:23

@Jazo: Pont erről beszéltem, esetleg megnevezhető a cég, ha már nem melózol ott??

Jazo 2017.03.25. 20:41:00

@KissGecihuszár: Az nem lenne etikus a részemről. A lényeg, hogy azoknál a cégeknél, ahol a minimálbér emelés problémát jelent és nem a minimálbér emelés a probléma.

KissGecihuszár 2017.03.25. 21:34:11

@Jazo: ugyanmár, "etikus"... Mire ez a sok skrupulus?? Igenis, tessen borítani azt a kurva bilit, hadd tudja meg a világ, hogy melyik az a cég, melyet nagyon messzire el kell kerülni! Miért sajnálod az infót, mellyel esetleg segíthetsz olyanoknak, akik ezáltal nem fognak besétálni a cég briliáns csapdájába...
süti beállítások módosítása