A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Nagypénteki kavarodás a nyitvatartással – íme egy kis segítség

2017. április 10. - Vállalkozástréner

Sokakban merül fel kérdés a nemrégiben elfogadott törvénnyel kapcsolatban. A törvény természetesen a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítása, míg a  kérdés a következő: lehet-e dolgozni, dolgoztatni az ünnepnapokon?

giphy_4.gif

Kinek igen – kinek nem

Sajnos a kérdés nem annyira egyszerű, hogy igennel vagy nemmel meg lehetne válaszolni. A válasz ugyanis sokrétű, és persze koránt sem olyan könnyű értelmezni. Egészen pontosan azokon a munkahelyeken lehet dolgozni, ahol:

– a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben,
– az idényjellegű,
– a megszakítás nélküli,
– társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén,
– külföldön történő munkavégzés során foglalkoztatott munkavállaló számára.

Mint azt már említettem, ez azért igy kicsit sem egyértelmű. Persze, a külföldi munkavállaló esete rendben van, a megszakítás nélküli nyitvatartások is érthetőek, és az idényjellegű sem szorul különösebb magyarázatra.

Az azonban, hogy mi tartozik a rendeltetés folytán való nyitva tartásba, már egy sokkal összetettebb kérdés. Ebben a kategóriában ugyanis igazán meglátás kérdése a dolog, legalábbis sok esetben. Egy kereskedelmi egység esetében dr. Hajdu Dudás Mária ügyvéd egy cikkben elmondja, Hogy sajnos a nyitva tartás nem lehetséges. Ennek oka a hagyományban keresendő. Nagypéntek a böjt időszaka, aminek lényege hagyományosan nem a vásárlás. Vagyis a kereskedelmi egységek – legalábbis azok, melyek nem olyan szolgáltatásokat nyújtanak, mint a jegyértékesítés, vagy  a büfé, melyeket a szabadidejüket töltő emberek kihasználnak – nyitvatartása nem megengedett, illetve pontosabban azokban a dolgozókat munkavégzésre kötelezni nem lehet.

calendar.jpg

A szokás hatalma

Az, hogy mi is a szokás, kissé ugyan szubjektív dolog, de azért nagyjából belátható az igaza. Ez nem jelenti azt, hogy határos időn belül ez ne változna meg. Hiszen a tanúi lehettünk annak is, hogy a plázák ruházati üzletei hogyan kaptak engedélyt a vasárnapi nyitvatartásra. Jelenleg azonban a szabályozás még nem lett így kiterjesztve.

Na de mi a helyzet akkor, ha mégis nyitva tarthat az üzlet?

Ha olyan vállalkozásunk van, ami a nagypénteki munkaszüneti napon is működhet, akkor is számolnunk kell egy kis változással a hétköznapokhoz képest. Míg az előző években ezen a napon minden folyt, zavartalanul, különösebb fennakadás nélkül, addig innentől kezdve változik a helyzet. Mivel ünnepnapról van szó, így a munkavállalókat ezen a napon – és minden ünnepnapon – 100%-os pótlék illeti meg, a munkabéren felül. Ez pedig azt jelenti, hogy egy kicentizett büdzsével működő cégnek bizony gondolkoznia kell. Sok esetben ugyanis kevesebb a veszteség, ha a munkáltató lemond egy munkanapról, mint abban az esetben, ha plusz egyet ki kellene fizetnie, esetenként 20 – 40 – vagy akár 100 – 150 embernek.

giphy_1_4.gif

Nyitva, külön kiadás nélkül

a kkv-k számára természetesen megmarad a már jól ismert kiskapu: abban az esetben, ha az ünnepnapon a tulajdonos dolgozik a boltban, akkor a nyitva tartás külön költséget nem jelent. Ez természetesen kivitelezhetetlen egy üzletlánc, vagy egy több munkavállalót foglalkoztató cég esetében, de egy kisbolt, vagy egyszemélyes cég, vállalkozás könnyedén áthidalhatja a nagypénteki munkaszüneti nappal együtt járó változásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr3612414781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magentax 2017.04.11. 09:29:20

Aha, teljesen világos és egyértelmű.
Nagypénteken a kereskedelmi egységek nem lehetnek nyitva, mer'a hagyomány, meg a böjt - de pl. az éttermek, egyéb vendéglátóhelyek nyitva lehetnek, oda térnek be a zemberek zabál.... izé, böjtölni - persze mindezt a hagyomány jegyében....

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.04.11. 09:43:56

Nagypénteken amíg áll ez a bál,
KDNP étteremben zabál.
;-)

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2017.04.11. 10:56:38

@Magentax: Szerintem értelmetlen a böjti szabályokra fogni ezt, a jelenlegi szigorú böjti előírás is engedélyez három étkezést nagypénteken. Nem azt jelenti a böjt, hogy nem eszik, csak aznap például kerüli a húst és csak egyszer lakik jól.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.11. 11:23:05

@Magentax:

A böjt nem éhezés. Sőt, a böjt alatt az átlag hívő meghízik.

2017.04.11. 15:05:34

@Blogin: @Magentax: volt katolikus csajom, bűntudata volt, vagy csak megjátszotta, de orálozott és szexelt ahogy csak bírt. A böjtöt is akkor tartotta, amikor a kőkatolikus anyja szemei rajta voltak...
Az ilyen vallási fanatikusok általi törvényhozást nem tudom megérteni.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.04.11. 15:32:37

Viktátorunk szülinapja mikor lesz már munkaszüneti nap?

fifibá55 2017.04.11. 15:58:33

Az osztrák Legfelsőbb Bíróság előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett az Európai Bíróságnál, mert egy osztrák munkavállaló perelt: vagy ne legyen köteles dolgozni nagypénteken, vagy fizessék meg neki a 100%-os pótlékot, mert a mostani helyzet vallási alapon diszkriminatív. Ott ti. annak, aki az evangélikus egyház tagja, a nagypéntek szabadnap, de másoknak nem az. Ugyanígy, aki zsidó vallású, annak a Jom Kippur szabadnap, másnak nem.

Who111 2017.04.11. 16:50:57

Mindezt tényleg azért, mert 2000 éve keresztre feszítettek valakit, mert azt mondta, hogy mi lenne ha az emberek kedvesek lennének egymáshoz? Hadd döntsem már el felnőtt emberként, hogy akarok-e vásárolni nagypénteken és hadd döntse már el az a munkavállaló, hogy akar-e dolgozni kétszeres fizetésért nagypénteken! Ne lehessen senkit ezért kirúgni, ha nem megy be, de van akinek pl. deviza hitele van és minden pénz kevés... És tessék végre belátni, hogy nincs semmiféle felsőbb hatalom, amitől félve rendesnek kell lennünk! Azért kell rendesnek lennünk, mert tudatosan akarjuk! Régen ez azért kellett, mert mindenki sötét volt. Most a sötéteknek ott vannak a törvények. Egyszer kijutunk a galaxisba és találkozunk másokkal (persze, ha nem irtjuk ki egymást). Mit mondunk majd? Azért nem öljük meg a másikat, mert a pokolra jutunk? Többet szóba nem állnak velünk és hazáig röhögnek, hogy milyen primitívek vagyunk. A vallás mese gyerekeknek (elvisz a zsákos ember, ha rossz vagy). Ideje felnőni, és nem azért tartani be a tízparancsolatot (melynek minden szavával egyetértek), mert félünk Istentől, hanem mert így a helyes. Tényleg hülyék kormányozzák ezt az országot. A főnök meg klinikai eset. Egy normális állam ritkán szól bele a gazdaság működésébe, mert az magától is működik. Ezek csak azt teszik.

kvadrillio 2017.04.11. 16:59:15

Felkerültek a netre a Momentum népszavazási kérdései..

:o)))))...KIS PÖCS ZSIDÓSZAKKÁLLAS GYEREK, HOGY ELHATÁROZTA, HOGY KÉPVISELLLLŐŐŐ AKAR LENNI ! :o)))

kvadrillio 2017.04.11. 17:00:44

Megöltek egy 86 éves asszonyt egy borsodi faluban

Otthonában találták meg a holttestét.

JAHHH....AZ ÖREGEK MEGÖLÉSÉÉRT KELL TÜNTETGETNI, NEM A SZAR CEU-ÉRT !!!

JAHHH

kvadrillio 2017.04.11. 17:02:27

érthetetlen a mai a-b-c------y-z.....nemzedék........tüntetgetés szempontjából ! azaz nem is ők, hanem a zsidó tüntetésszervezők !!!!! :O)... MAYER DÁVIDKÁK....UGYEHHH :o()

ZON 2017.04.11. 19:30:19

@jolankovacs: ideg-elme alapon. Vagy már ilyenkor túltolta a kannást.

ZON 2017.04.11. 19:33:53

Ma kérdezte egy ismerősöm, aki egy kisboltban eladó (és szerény részesedést kap a forgalom után + szeretné, ha a munkahelye megmaradna ), hogy ha írásban kéri, hogy egy későbbi munkanapját elcserélhesse ("ledolgozhassa") nagypénteken, és ezt a munkáltató írásban engedélyezi, az jogsértő - e ? Szerintetek ?

Hollandexxonvaldez 2017.04.11. 20:46:12

2008 óta kinn dolgozom,és most szentségelek.Németországban megszoktam hogy Nagypénteken nyista munka!!!! 2002-ben mikor még az EU előtti időben kinn voltam 1évet Münchenben,a munkáltatóm Nagypéntekre minket magyarokat berendelt dolgozni.Német egy szem se jött be,és a nagypénteki munkát is úgy tehette meg hogy az Arbeitsamtnak befizette a 12000eurot(egy müncheni húsüzemről van szó).Délig engedélyezte a munkát az Arbeitsamt,fél 12-kor már ott voltak,2 fazon meg egy rendőrautó,és ellenőrizték hogy délben lakat kerül e a gyárra.
Most meg hogy Ausztriában vagyok,itt meg kiderült nem ünnep,mehetek dolgozni.Németországban ünnep,Szlovákiában ünnep,végre otthon is ünnep,erre itt meg nem.
Bár ahogy olvasom feljebb mint evangélikus kérhetném az ünnepet,főleg hogy évi 165euro egyházadót fizetek Ausztriában...Bár megnézném hogy a munkáltatóm egy autógyár logisztikai cége mit pislogna erre....
süti beállítások módosítása