A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Idén a NAV készíti a bevallásomat! Kivéve, ha mégsem, mert visszautasítja…

2017. május 03. - Vállalkozástréner

Az idei SZJA bevallás egy álom: a NAV végre leveszi a vállunkról a terhet, megcsinálja helyettünk. Nekünk csak az a dolgunk, hogy leellenőrizzük, és kész. Aztán sokan szembesülnek majd azzal, hogy kapnak egy értesítés a benyújtás elmulasztásáról, vagy éppen egy vaskos kis büntit, mely magénszemély esetében akár 200 000 forint is lehet.

giphy_2_3.gif

Na most akkor mi van?

A dolog egyszerű, csak éppen az emberek felé nincsen megfelelően kommunikálva. A NAV valóban elkészíti a bevallást, és ha semmi, de semmi egyéb bevételünk nincs, mint a munkabér, akkor hátra is dőlhetünk. Megmondják, van-e hátralék, vagy túlfizetés, mi meg csak olvasunk, pipálunk, visszaküldünk, és kész.

De mivel hazánkban a legegyszerűbb dolgokról is sokszor kiderül, hogy annál azért jóval összetettebbek, mint elsőre hittük, itt is éljünk a gyanúperrel. Igen, a NAV elkészíti a bevallást, de nem mindenkinek, hiába várjuk, vagy igényeljük.

Első körben mindenképpen kiesnek az egyéni vállalkozók és az őstermelők. Számukra marad a körmölés, vagy jobb esetben egy gyors szakértői segítség, mely leveszi a vállukról a terhet. Ugyancsak kimaradnak a körből azok, akiknek az alábbiak közül bármilyen bevétele is van:

  • ha külföldről származó bevétele (is) van
  • ha ingatlant ad bérbe vagy értékesített
  • ha tőzsdei jövedelmei vannak
  • ha van értékpapírból származó jövedelme
  • ha ÁFA bevallására kötelezett magánszemély
  • ha rendelkezik családi adókedvezménnyel vagy személyi adókedvezménnyel (!!!)

 18302164_1446230582100380_794638408_n.jpg

Ezeken felül akkor is magunknak kell tollat ragadni, ha nem értünk egyet azzal a tervezettel, amit a NAV számunkra elkészített. Vagyis magánszemélyként is igen gyakran futhatunk bele a bonyolult rendszer buktatóiba.

Kapkodás, félelem vagy szakemberi segítség

Sokan hiszik azt, hogy elkészíttetni az SZJA bevallást csak azoknak lehet, akik cégként már amúgy is rendelkeznek könyvelővel. Ez azonban nem igaz, hiszen magánszemélyként is elkészíttethetjük a dokumentumot, ráadásul a megfelelő céget választva az adataink is biztonságban lesznek, nem utolsó sorban pedig nem nekünk kell kibogarászni a kifejezetten egyszerű, könnyed hangvételű, és közérthetően megfogalmazott útmutatóból, hogy akkor most merre hány lépés. Hiszen ez a dokumentum olyan felhasználóbarát, mint a forróvizet az arcunkba spriccelő kávéfőző.

giphy_1_5.gif

Kapkodni sem kell, mert még van idő, hiszen az idei finis május 22-re tolódott. Ez nem jelenti azt, hogy kellemesen hátra lehet dőlni, de nem kell bepánikolni. Az adatok leadása után, ha még időben jelentkezünk a cégnél, akkor a szakemberek pontosan, és hiánytalanul le tudják adni a bevallásunkat, és még abban is segítenek, hogy pontosan miket készítsünk össze.

Tény, hogy ez is egy szolgáltatás, így nem ingyen működik, de cserébe, amikor a NAV nem dolgozik helyettünk, akkor is profi szakemberek kezébe tehetjük pénzügyeinket. Ez pedig messze nem egy rossz döntés!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr3012476351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása