A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Ha sok a kidobni való pénzünk, akkor valóban felesleges az üzleti tervezés

2017. május 23. - Vállalkozástréner

Napjainkban a startupok úgy nőnek ki az üzleti élet talajából, mint eső után a gombák! Csak kapkodjuk a fejünket, hiszen új és új gondolatok, termékek, eljárások látnak napvilágot. De a tendencia az, hogy ezeknek a szép, új, csillogó cégeknek a döntő többsége egy éven belül nem csak születése hanem agóniája és halála is bekövetkezik.

32283919_xl.jpg

Tervezni kell!

Minden cég elsődleges haláloka a nem megfelelő tervezés. Persze becsúszhatnak más bakik is, de az esetek 99%-ban a gond a tervezés hiánya, vagy nem pontos volta. És ez olyannyira tetten érhető a hazai szférában, hogy sokan még azt sem igazán tudják, mit is kellene megtervezni…

Az első, és kihagyhatatlan lépés a megfelelő üzleti modell felállítása. Ez nem azt jelenti, hogy valami évekre elhúzódó, elképesztően részletes dolgot kell felállítani, de minimum azt igen, hogy a legfontosabb támpontokkal foglalkozni kell. Ezek pedig a következőek:

  • Hogy jutok majd hozzá a pénzhez?
  • Mit kínálok érte? Milyen terméket, milyen szolgáltatást?
  • Hogyan juttatom el azt az emberekhez?
  • Hogyan ismerik majd meg a termékemet? Mivel különböztetem meg magam?
  • Hogyan vegyem rá az embereket a vásárlásra?

Ez az öt pont olyan kérdéseket taglal, amiket egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha pedig szépen, sorban kidolgozzuk őket, akkor azt is láthatjuk, hogy az üzleti modellünk megadta az alapokat az üzleti, a pénzügyi, a marketing, a sales, és a fejlesztési tervekhez is, vagyis igazából egy nagyon jól követhető vezető fonalat kapunk, ami alapján a sikeres céget felépíthetjük!

giphy_9.gif

Nekem ez nem kell, hiszen amit nyújtok, az olyan egyedi, hogy na!

Igen, ezzel a mondattal a száján rengeteg cégtulajdonos születik, majd kaparja a fejét, végül pedig a vállalkozása sírját is, jellemzően néhány hónapon belül, jelentős anyagi veszteségekkel. Nem titok, hogy léteznek olyan sikersztorik, amik mindenféle előzetes tervezés nélkül gazdaggá tettek egy cégtulajdonost. Ez azonban olyan, mint amiukor valaki lottózik. A hírekben csak az jelenik meg, hogy valaki, egyvalaki megnyerte a fődíjat. Ez nem, hogy mellette néhány százezer ember nem nyert semmit, míg néhány ezren kisebb összegeken osztoztak.

Tervezéssel azonban sikeres lehet a cég, méghozzá hosszútávon, fenntartható módon, ami az egyik legfontosabb alapérték, ha vállalkozást szeretnénk. Az ismétlés a tudás anyja – tartja a mondás, ami esetünkben így módosul: a tervezés a siker anyja, és a siker egyszerűen nem születhet meg nélküle!

giphy_1_8.gif

Egyedül nem megy

Igen, ez is sokszor előfordul. A tervezés nem éppen könnyű feladat, de nem szabad félresöpörni. Szerencsére sok, igen jó szakember lehet a segítségünkre ebben, de mi is mindenképpen kellünk hozzá. a mi cégünk, a mi céljaink, de ez nem jelenti azt, hogy egy nálunk gyakorlottabb személy ne lehetne a segítségünkre.

Sőt! Ebben az esetben azzal is számolhatunk, hogy a szakember olyan dolgokat is lát, vagy ismer, amiket mi még csak távolról sem, és olyan buktatók ellen is képes bevédeni a vállalkozásunkat, amik nekünk eszünkbe sem jutnának. Ez pedig komoly versenyelőny, ami a születő startupok jelentette gombarengetegben olyan, akár egy életető, növekedést segítő stabil fénysugár. Vagyis ne féljünk segítséget kérni a megfelelő tudású szakembertől!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr4412534611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása