A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Magánemberként befektetne? Ahhoz bizony könyvelő is kelleni fog!

2017. augusztus 10. - Vállalkozástréner

Fura dolog a befektetések világa. Az életkori eltérések, a más generációhoz tartozás egészen más szemléletmódot is jelent, így persze más reakciókat is, mint a többiek esetében. Most éppen az Y generáció tagjai – vagyis a 25-35 évesek léptek olyat, amire nem igazán számított a piac.

Hogy miért kiemelt ez a generáció? Mert nem igazán bíznak a részvénypiacban. Ezt nem is nagyon lehet a szemükre vetni, hiszen ők éppen akkor létek ki a munkapiacra, vagy éppen akkor kezdtek felfelé kapaszkodni, amikor ez a szektor elérte a mélypontot, válságba taszítva az egész világot. Vagyis ez a generáció finoman szólva is bizalmatlan a kockázatvállalással szemben a részvénypiacon. Ennek ellenére most mégis az látható, hogy megtakarításaikkal nem a készpénz jelentette viszonylagos biztonságba menekülnek, hanem a részvénypiacon keresik a szerencséjüket.

giphy_18.gif

Teszi ezt annak ellenére, hogy a Wall Street figyelmeztet arra, hogy veszélyesen magas a részvénypiaci értéktelenség. Ezt megszívleli az X generáció, vagyis az egyel idősebb réteg, ők bizony inkább a készpénz felé mozdulnak el, és ezt teszik az 55 év feletti generáció tagjai is

Érdekes adatok és kötelezettségek!

Az adatok ugyan érdekesek, de sokaknak nem mondanak többet, mint hogy van értelme befektetni. Az ok ebben az esetben is banálisan egyszerű: ha most nem fektetnek be a fiatalabb korosztály tagjai, akkor elesnek a hosszútávú lehetőségektől.

elkepeszto-eredmenyek-a-hazai-tozsden_116447.jpg

Mielőtt azonban mindenki a tőzsdei oldalakra kattintana, és villámgyors vásárlásokba kezdene, nem árt szakember tanácsát is kikérni, hiszen nagyon sok buktató és csapda várja az óvatlan befektetőket, ami akár a teljes megtakarítás elúszását is hozhatja magával. Tehát csak óvatosan!

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a részvénypiacon bárki, vagyis akár magánemberek is részt vehetnek, kedvükre vásárolhatnak, és kedvükre gazdagodhatnak meg. Ezt nem tiltja senki, hiszen mindenki a saját zsebének tartalmát teszi kockára, vagyis a nyereség vagy a veszteség is csak őket érinti. Mégis, amennyiben bevétel keletkezik az ilyen lehetőségek kihasználásával, akkor már egy kicsit változik a játékszabály!

A bevétel ebben az esetben is adóköteles – ez nem is volt kérdés -, terheli az SZJA. És hát a NAV nagyon kedvesen vállalja, hogy a kedves adózó bevallását elkészíti – több kevesebb sikerrel, de ez most mellékes is. A fontos, hogy bár a hatóság elkészíti a bevallást, azok a magánszemélyek, akik ezt rábízzák, de volt a részvénypiaci befektetéseikből származó jövedelmük, gyorsan belefuthatnak egy nagy pofonba, hiszen a NAV ezeket a bevételeket nem veszi bele a bevallásba. Vagyis hiába készíti el a dokumentumot, az hiányos lesz, és ezért nem a kitöltő, vagyis a hatóság fele, hanem a magánszemély, akármennyire is abszurd ez a dolog.

giphy_1_16.gif

Irány a könyvelő

Ez azt jelenti, hogy a befektetési tanácsok mellett egy jó könyvelő is elkel a háznál, mivel a szakember ezt a bevételi forrást is bele tudja dolgozni a bevallásba, és így nem kell azzal számolni, hogy egyszercsak csenget a NAV, és a körmünkre koppint.

A világon mindenhol, de főleg a hazai keretek között mindenképpen érdemes egyszerre több lábon állni. Ugyanakkor a több láb bonyolultabb adózást is jelenthet, így ha nem akarjuk, hogy a saját megtakarításaink, és sikeres befektetéseink gáncsoljanak ki minket a keszekusza adózási jogrend útvesztőjében, akkor mindenképpen megbízható és profi szakember mellett tegyük le a voksunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr4312732844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása