A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Tervezés nélkül céget alapítani? Ülj le, egyes!

2017. augusztus 23. - Vállalkozástréner

Nem egyszerű dolog egy céget létrehozni. Rengeteg utánajárás, nem kevés pénz, idő, és persze kreativitás. De ez nem riasztja vissza az embereket, és évente nagyjából 25-30 ezer új vállalkozás lép az üzleti élet porondjára.

A kilépés még nem is olyan nehéz, hiszen ha van elég pénz az indulási költségekre, és az ötlet jónak tűnik, akkor sokan ugranak fejest, hiszen csak jobb ez, mint reggel 9-től 5-ig melózni valaki másnak. Nos, a statisztika azért egy kicsit mást mutat.

giphy_19.gif

Az induló vállalkozások egy része még az első év végét sem éri meg, de sokan kiesnek az 5 éves táv előtt. Sőt, 10 éves kort már csak a cégek mintegy 60 százaléka ér meg, amiben benne vannak azok a vállalkozások, melyek éppenbevételt termelnek, amelyek a megélhetésért küzdenek, és azok is, amik csak vannak, mert megszüntetni is költséges őket. Vagyis a helyzet nem kifejezetten rózsás, főleg ha azt is hozzátesszük, hogy a vállalkozások túlélési esélye egyre csak romlanak, évről évre többen mennek a süllyesztőbe.

A rendszer a hibás? Részben bizonyára, de azért az is el kell mondani, hogy nem lehetetlen a küldetés. Az évente alapított cégek mintegy 0.6%-a milliárdos vállalkozássá tornázza fel magát 5-10 éven belül. Ez erősen mutatja, hogy igen is lehetséges a vállalkozásunkból jól menő céget építeni, de messze nem egyszerű.

Az igazán szomorú az a tény, hogy a megszűnő cégek egy jó része megmenthető lenne, ha a tulajdonos még az alapítás előtt, vagy amikor érzi, hogy gondok lesznek, beszél szakemberrel! Ez hiábavaló kiadásnak tűnik, ezért sokan nem is vállalják be, és már meg is váltották a jegyüket a süllyesztőbe. Hiszen ha egy cég az indulási költségek címszóban csak a bejegyeztetési árral, és a kötelező törzstőkével számol, akkor vajmi kevés esélye van a piacon. A stabilitás elérése nem megy rögtön, idő kell hozzá, és ezt az időszakot bizony a tulajdonosnak kell megfinanszírozni, előre kell vele kalkulálni. Átlagosan elmondható, hogy egy cég egy teljes évi működési költségével érdemes rendelkezni, ha valamibe bele szeretnénk vágni.

badbusiness-2.jpg

Igen, ez azt jelenti, hogy le kell ülni, rá kell szánni az időt, és szépen tételesen végig venni, mire is kell költeni havonta, évente, ezeket összeadni, hozzávenni a nem tervezett kiadások lehetőségét, és így kell nekivágni az alapításnak. A tervezés azonban nem csak a pénzügyekre vonatkozik. Egy cég sikeressége nagyon nagyban azon múlik, mennyire alaposan és innovatívan van végig gondolva a kiindulási ötlet. A marketing, a reklám, a szövegezés, a pénzügy, a munkaerő, az irányítási rendszerek, a növekedés, a befektetők felkutatása, stb. a lista nem rövid, vagyis a tervezés szakasza sem nagyon fér bele egy reggeli gyors kévéba, és egy post-it lapra.

A másik, ami miatt sokan ugranak fejest egy elvetélt ötletbe, a szabadulni vágyás a munkahelytől. A vállalkozónak nincsen főnöke, vagyis szabad. Ez igaz, de az éremnek most is két oldala van!

Sokat lehet keresni – rengeteget kell dolgozni.

Nincs 8 órás munkarend – 24 órában, heti 7 napon, az év 365 napján a cégünket képviseljük, nincs megállás, nincs munkaidő vége.

Nem liheg a nyakunkba a főnök – a saját zsebünkre megy a játék, ha bukunk, akkor mi magunk fizetünk érte, nem a főnök.

Nyugodtabb, stresszmentesebb élet – karácsonykor, születésnapon, nyaraláskor is reagálni kell az üzleti megkeresésekre. Itt nincs megállás, nincs szünet, vagyis a stresszmentesség vágyálom.

giphy_1_17.gif

Mindenképpen érdemes tehát kétszer, háromszor is végiggondolni, biztosan vállalkozni akarunk-e, és ha a válasz igen, akkor felkeresni olyan szakembert, aki ért hozzá, aki segíthet nekünk egy működőképes, a siker lehetőségét hordozó céget létrehozni. Sőt, a szakemberek segítsége a cég egész életén át hasznos, hiszen így kikerülhetünk olyan buktatókat, csapdákat, amit a „vén rókák” már jól ismernek, nekünk azonban teljesen ártalmatlannak tűnnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr4612774372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása