A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A sikert meg is kell tartani, nem csak elérni

2017. szeptember 06. - Vállalkozástréner

Vicces oka is lehet annak, ha egy cég tönkremegy. Vicces, legalábbis abból a szempontból, hogy bár profitja ugyan van, de nem tudja kezelni a pénzt, és a likviditási gondoknál az addig megkeresett tőke nem mozgósítható, nem érhető el.

Mibe is fektessünk?

giphy_3_1.gif

Sokszor és sok helyen lehet olvasni olyan tanácsokat, hogy mibe is érdemes fektetni. Azonban az az igazság, hogy ezt így, látatlanban nem igazán lehet megmondani senkinek. Ez ugyanis igen sok tényezőtől függ. Példának okáért: egy olyan embernek nem éri meg ingatlanba fektetni, aki ismeri magát annyira, hogy valószínűleg 2 éven belül szüksége lesz a pénzre.

Ugyanígy nem éri meg rövid távú lekötéseket eszközölnie olyannak, aki előreláthatólag 10 évig nem fog hozzányúlni a pénzéhez. Ezek ugyan elég bagatell példák, de a lényeget jól szemléltetik: befektetni csak akkor tudunk jól, ha azt előre megtervezzük, és az sem árt, ha szakember segítségét kérjük.

ve2-2.jpg

Nem minden a pénz

Egy – egy sikeres startup feltűnik a színen, tarol, sikersztori lesz belőlük, 2-5 év múlva azonban már hírük – hamvuk sincs. Hogy lehetséges az, hogy egy sikeres, profitot termelő cég egyszercsak bedobja a törölközőt. Azon túlmenően, hogy üzleti megfontolásból teszi, sok esetben arról van szó, hogy a siker után már semmire nem gondolnak.

A sikert nem csak elérni kell

A vállalkozások többsége arra dolgoz ki terveket, hogy hogyan érje el a sikert és a profit termelését. Ez tökéletesen érthető is, hiszen minden cégnek eza célja, de aki már egyszer elérte ezt, az látja a további lépéseket is. nem elég csak elérni a sikert, azt meg is kell tartani.

giphy_4_1.gif

Hogy ezt pontosan megérthessük, tisztázzuk, mit is jelent a siker. A sikeres cég profitot termel, de ez nem jelenti azt, hogy sohasem esik vissza, nem veszít pénzt. Ez is előfordul, sokszor kikerülhetetlenül. Ettől még a vállalkozás sikeres, a gikszer után továbbra is termeli a profitot, minden megy szépen tovább. Már persze abban az esetben, ha fel voltunk készülve a gikszerre.

A siker sok vállalkozó fejét megszédíti. Sokaktól hallottam, akik most másoknak dolgoznak, hogy igen, voltak vállalkozók, egy darabig jól is ment, de aztán pénzzavarba kerültek, amire ráment az egész vállalkozás. Így inkább a biztos mellett teszik le a voksukat, abból nem lehet baj.

Tervezni, tervezni, a végsőkig tervezni

Pályafutásom alatt hiába mondtam el rengetegszer, most sem tehetek semmi mást, mint ismétlem magam. Az, aki nem tervez, lehúzhatja a rolót. És ha sikeres a vállalkozás, akkor még többet kell tervezni. Meg kell kreálni a sikeresség fenntartásának mikéntjét a cégben. Meg kell tervezni a profit visszaforgatását, befektetését úgy, hogy az kellő időben likvid tőke gyanánt is felhasználható legyen!

A tervezés nem könnyű, és igen, hosszadalmas, idegőrlő feladat, de ez az egyetlen, ami képes egy céget sikeressé tenni, és a csúcson is tartani. Tervezni azonban nem kell feltétlenül egyedül. Egyetlen vállalkozótól sem lehet elvárni, hogy az üzletvitelé minden egyes részletéhez értsen. Ha átlátja, az nagyon jó, de kevés. Egy igazán jó pék, aki vállalkozó, a remek péksüteményei miatt sikeres, de ez nem segít rajta, ha a cége pénzügyi tervét kell bemutatnia, vagy likviditási gondjai adódnak. A szakember segítsége ebben az esetben is a határvonalat jelentheti a fennmaradás és a süllyesztőben eltűnés között. Egy szakember drága – védekeznek sokan ezzel a mondattal. Ez meglátás kérdése. Egy ügyes, és hatékony segítséggel elérhetünk extra profitot, méghozzá nem is keveset, miközben kifizetjük a bért, ami a szakembernek jár. ha a bért megspóroljuk, akkor könnyen találhatjuk magunkat abban a helyzetben, hogy egyre és egyre több dolgon kell spórolni, mert a bevételeink már nem érik el a kellő szintet.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr7612793756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása