A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Mert ha nem jól tárgyal, akkor mondjon le a profitról!

2015. március 02. - Vállalkozástréner

Nagyon sok vállalkozó alapvető hibákat vét olyan területeken, amik a cége létét fenyegethetik. Az egyik ilyen a tárgyalásokon való részvétel, amit sokan nem hogy nem értenek, hanem olyan hibákat engednek meg maguknak, melyek hosszabb távon a cégük biztos bukását okozzák majd.

Külsőségek

Többször volt már szó arról a nem elhanyagolható tényről, hogy bizony az üzleti világban a külsőségeknek döntő jelentőségük van. Ez pedig igaz egy tárgyalás esetén is. alapvetően nem szabad elfelejteni, hogy tárgyalni azért megyünk, hogy pénzt keressünk a cégnek, így bizony nagyon nem mindegy a megbeszélés kimenetele. Ennek megfelelően az öltözködésünkkel is jeleznünk kell a partnerek felé, hogy fontosak a számunkra, megtiszteljük őket azzal, hogy megfelelően öltözünk az eseményhez. Ráadásul a benyomás is jobb lesz rólunk, ha nem farmerban és pólóban állítunk be. Ugyancsak fontos a megjelenés mikéntje, illetve hogy mit akarunk sugallni. Ha olyan üzlet megkötése a cél, ahol már emberes összegek mozognak, akkor bizony elő kell szedni a drága órákat, a márkás öltönyöket, ruhákat és a kifogástalan megjelenést. Ehhez hozzátartozik az autó is, és most nem a takarékosság a kulcsszó. Ha ugyanis egy régi, kopott és koszos autóval érkezünk – ami ugyan a közlekedésre tökéletesen megfelel – nem azt kommunikáljuk magunkról, hogy mi vagyunk az az ember, akire rá lehet bízni sok millió forintot.

961784_872046582852119_1138229758_n.jpg

Képviselet

Egy újabb alapvetően fontos tisztáznivaló: amikor tárgyalni megyünk, akkor a céget, vagyis önmagunkat képviseljük, adjuk el. Ez alól nincs kivétel, vagyis egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy tárgyaláson rossz benyomást tegyünk.

A külsőségekről már volt szó, de nagyon fontos az is, hogy lelkileg, illetve agyban hogyan készülünk fel egy tárgyalásra. Mielőtt elindulnánk, szánjunk rá néhány percet, hogy átgondoljuk, mi a célunk, mik az érveink, és hogyan, milyen eszközökkel akarjuk alakítani a tárgyalást. Ezzel máris tettünk egy lépést a siker felé.

Elengedhetetlenül fontos, hogy felkészültek legyünk. Ez nem csak a partnerünkre vonatkozik, vagyis nem csak az ő cégét kell ismernünk. Legyünk tisztában a versenytársak erősségeivel és gyengeségeivel, és ehhez képest a saját lehetőségeinkkel. Szintén alaposan nézzük át az adott piac helyzetét, az ottani lehetőségeket, és persze legyünk magabiztosak. Ha az üzlet adott esetben nem is jön össze, a benyomás rólunk az lesz, hogy érdemes a látómezőben tartani a cégünket, és máskor is ajánlatot kérni tőlünk.

Fellépés, tárgyalástechnika

A tárgyalások lefolytatására rengeteg különböző technika áll a rendelkezésünkre, amit össze tudunk szedni sok helyről. Az alapigazságokat azonban itt sem szabad elfelejteni. Ilyenek a magabiztosság és a felkészültség. Nem kell, hogy a tárgyalás gyors tempóban, pergő kérdéssekkel folyjék, de az fontos, hogy az ajánlatunkról és a saját cégünkről ne tudjanak olyan kérdést feltenni, amire nem tudjuk a választ. Azzal is legyünk tisztában, hogy a tárgyalás nem háború, vagyis a cél nem az, hogy érvényesítsük az akaratunkat mindenáron. Egy ráerőltetett megegyezés csak rövidtávon működhet, ám a későbbiekben az adott partnertől biztosan elbúcsúzhatunk, ez pedig a profit csökkenését okozhatja.

A tárgyalás legyen olyan, hogy mindenki jó szájízzel távozzon, vagyis törekedjünk a win-win helyzet kialakulására. Ehhez az kell, hogy tudjuk, hol vannak azok a határok, amikkel még vállalni tudjuk, és vállalni érdemes az adott megállapodást, és azzal is legyünk nagyjából tisztában, hogy a partner számára hol húzódnak ezek a határok. A win-win eléréséhez a két halmaz metszetében kell maradnunk, mert az együttműködés csak ebben az esetben lesz hosszú távú, és a lehető legjobban gyümölcsöző.

Ezek csak a legalapvetőbb követelmények egy tárgyaláson, ám tapasztalata mindenkinek van, ami segíthet másoknak is. Ön mit emelne ki a tárgyalási tapasztalatai alapján, mire érdemes figyelni?

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr297233753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása