A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Így nyírja ki a kollegái lelkesedését a rossz főnök

2017. július 12. - Vállalkozástréner

Jó vezetőnek lenni talán az egyik legnagyobb kihívás a világon, de az üzleti életben mindenképpen. Ez ugyanis messze nem olyan egyszerű, mint hinnénk.

Főnök, vagy vezető

Talán nem is egyszer futott már bele mindenki olyan képekbe, infógrafikákba, amik nagyon szemléletesen és érzékletesen mutatják meg, mi is a különbség vezető és főnök között. A képeket nézegetni azonban sokkal kellemesebb, mint a főnök kategóriát magunk mögött hagyni.

giphy_1_14.gif

Ha ugyanis valaki jó vezető szeretne lenni, ahhoz ismernie kell az embereit, tudni, mit szeretnek, mi motiválja őket, és ezt meg is kell nekik adni. Kvázi elfelejtheti a tekintélyelvű vezetést, nem lesz olyan, hogy én azt mondtam, és punktum. A vezető, bár határozott, és minden helyzetben kezében tartja az irányítást, együtt dolgozik a beosztottakkal, és nem egy szinttel felettük.

Ha ezt nem így tesszük, akkor gyorsan belefuthatunk néhány szarvashibába, ami bizony nem csak a munkatársak elvesztését okozhatja, hanem a cég teljesítményét is erősen leronthatja, ráadásul ezt csak magunknak köszönhetjük. A legjellemzőbb hibák a következőek:

ext.jpg

  • Túlterhelés vagy kevés munka

Mind a kettő komoly gondot jelenthet. Ha a munkatársaink, vagy esetleg csak egy-egy közülük nem kap elegendő munkát, akkor unatkozik, igazán nem is csinál semmit, nulla motivációval kell szembenéznünk. Ez pedig gond, hiszen lehet, hogy egy igen tehetséges munkaerőt fogunk így elveszteni, hiszen ha nincs mit csinálni, akkor a dolgozó is másik munkahely után fog nézni. A fordítottja szintén igaz. Egy kutatás kimutatta, hogy heti 50 óránál több munka már drasztikusan rontja a teljesítményt. Heti 55 óránál már gyakorlatilag értékelhetetlen a nyújtott munka, vagyis csak csínján a túlórákkal!

  • Jutalom és büntetés

Ha már túlóra, akkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a plusz munkát bizony meg kell köszönni, az nem evidens! Ez pedig két körben is meg kell történjen: egyrészt természetesen juttatásban, vagy éppen előléptetésben, vagyis célt kell adni a túlórának is, és a célt nem lehet sokáig húzni. Másrészt az elismerés, a vállon veregetés, mely őszinte és jóleső, legalább ennyire fontos. Az viszont, hogy ezt hogyan kell megtenni, egyénfüggő. Van, aki azt szereti, ha a csoport előtt dicsérik, de van, aki a négyszemközti gratulációt tartja nagyra. Ehhez ismerni kell a kollégákat, és az igényeknek megfelelően megadni a dicséretet. A letolás, vagy a hibára való rámutatás azonban minden esetben négyszemközt történjen, sohasem szabad senkit megszégyeníteni a többiek előtt. Ezzel ugyanis nem csak a hibás kollega sérül, hanem az egész kollektíva rettegni fog, hogy ha hibázik – és fog, mert emberek vagyunk -, akkor nyilvánosan meg fogják szégyeníteni.

giphy_15.gif

  • Visszafogás, figyelmetlenség

E kettőt talán a legnehezebb kiküszöbölni. Sok vezető esik abba a hibába, hogy ha felvesz valaki egy posztra, akkor azzal, úgy érzi, meg is oldotta a feladatát. Ám a jó munkaerő minden esetben hajt, teljes erőbedobással küzd, és ezt honorálni kell. Egy ideig természetesen elegendő a dicséret és az anyagiak emelése, de a több munka több elismerést is kell, hogy hozzon, főleg, ha a kollega ki is fejezi, hogy szeretne előrébb jutni a ranglétrán. Ezeket az embereket nem szabad visszafogni, hanem támogatni kell, mert nagyon hasznos közép, vagy akár felsővezetők lehetnek belőlük, akikkel a közös munka nem csak gördülékeny, de gyümölcsöző is lesz. A támogatás közben igen könnyen csúsznak abba a hibába a vezetők, hogy nem veszik figyelembe a munkavállaló szenvedélyességét. Ha elvesszük egy ilyen kollegától a mozgatóerőt, ha nem segítjük a kiteljesedését a szenvedélyének megfelelően, akkor rövid úton el is veszítjük. A hibát könnyű elkövetni, például úgy, hogy az előléptetéssel egy egészen más munkakörbe helyezzük, amiben azt már nem csinálhatja, amit a leginkább, és legeredményesebben végzett eddig. Ha azonban úgy segítünk valakit, hogy a szenvedélyét kiélheti, akkor olyan munkavállalót kapunk, aki nem csak jól, de lelkesen, örömmel dolgozik, és mindenben mellettünk áll majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr6712658671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.13. 09:18:58

Én ha lelkes kollégát látok, kibiztosítom a revolveremet.

erkölcsi hulla 2017.07.13. 12:21:20

@MaxVal BircaMan HJCD: " A texasiról kiderült, hogy jóindulatú, nagylelkű és kedves ember. Három nap múlva mindenki utálta."

kvadrillio 2017.07.13. 13:58:10

KI A BÜDÖS DEGENERÁLT KURVA ANYJÁNAK JUTOTT ESZÉBE, EGY LELKÉSZT TENNI AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTERI (PLÁNE EMBERI ERŐFORRÁS MINISZTERNEK !!! ) SZÉKBE ??? AKI ELDÖNTENI SEM TUDJA, MERT NEM ÉRT HOZZÁ, HOGY A KARDIOLÓGIAI INTÉZET, AHOL A VESZÉLYES SZÍVMŰTÉTEKET VÉGZIK, EMBEREK ÉLETÉT MENTI MEG, A NAP SZINTE MINDEN ÓRÁJÁBAN MRI ÉS CT DIAGNOSZTIKAI BERENDEZÉS NÉLKÜL !!!!+! HOVA KELLETT, MELY INTÉZMÉNYNEK CT ÉS MRI, MELYIK AZ AZ EGÉSZSÉGÜGYI KÓRHÁZ, INTÉZMÉNY, AMELYIKNEK SOKKAL JOBBAN KELLENEK AZ ILYEN DIAGNOSZTIKAI GÉPEK ???????????

EZ A LELKÉSZ, HOGY KERÜLT OLYAN POZÍCIÓBA, HOGY BETEG, ÉLETVESZÉLYES ÁLLAPOTBAN LÉVŐ EMBEREK ÉLETÉ-HALÁLÁRÓL DÖNTSÖN ???????
Életpályája

Ki tud többet a Szovjetunióról? vetélkedő negyedik helyezettjeként Szocsiba utazhatott. 1976–tól 1977-ig betanított esztergályos volt a Diósgyőri Gépgyárban, 1979 és 1980 között gondnokként dolgozott a Hosszúhetényi Katolikus Szociális Otthonban. Teológiai tanulmányait a Debreceni Református Teológiai Akadémián kezdte. 1983-ban a Budapesti Református Teológiai Akadémián református lelkészként végzett, majd a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán mentálhigiénés szakemberi diplomát szerzett.

1983-tól 1987-ig Maglódon és öt szórványközségben működött lelkészként. Ezután két évig a Tübingeni Egyetem hallgatója volt. 1989 és 1991 között teológiai akadémiai óraadó tanárként dolgozott. Az Európai Egyházak Konferenciájának teológiai tanácsadója. 1992-től 1998-ig az Európai Protestáns Szabadegyetem elnökségi tagja volt. 1993 és 1995 között a Bonni Egyetemen tanult; 1993 és 1996 között a Bonni Egyetem Ökumenikus Intézetének tudományos munkatársaként működött. 1996-tól a Protestáns Fórum vezetője. Ugyancsak 1996-tól a budapesti németajkú református egyházközség lelkésze (lelkészi tevékenységét jelenleg szünetelteti). 2000-től a Bethesda Alapítvány kurátora. Teológiai, egyházpolitikai, valamint közéleti konferenciák előadója.

FASZOM KIVAN ORBÁN KÖREITŐL !!!!!

kvadrillio 2017.07.13. 14:00:27

vagy a betegek miatta imádkozzanak, hogy életben maradjanak ???!

kvadrillio 2017.07.13. 14:05:12

ezt a fasz balogh zoltán lelkészt, aűAmerikában már régen meglincselték volna vagy csak simán beleeresztettek volna egy sorozatot !

Meghalt a kislány, akit nyitott mellkassal szállítottak egyik kórházból a másikba
szerző:
hvg.hu
489

Az Országos Kardiológiai Intézetben nincs CT, ezért a betegeket vizsgálatra másik kórházba szállítják, olykor nyitott mellkassal.

Meghalt az a kislány, akit nyitott mellkassal szállítottak át a gyermekszív klinikáról a Heim Pál Gyermekkórházba, mert előbbiben nem volt CT. A halálhírt a kislány nagymamája közölte a Klubrádió betelefonálós műsorában. A gyereket péntek délelőtt szállították át, este 9-re meghalt. A nagymama elmondása szerint az orvosok 16 napot küzdöttek a kislány életéért.

Balog Zoltán miniszter pedig kedden este az ATV-ben azt mondta,

"lehet, hogy a betegeket időnként nyitott mellkassal kell átszállítani egy másik kórházba CT-vizsgálatra, de korábban a másikban sem volt CT. Most legalább már van."

Balog megismételte, hogy az egészségügyet álhírekkel támadják: mindenki csak azt szajkózza, hogy melyik intézményben nincsen CT, miközben mostanra kétszer annyiban van, mint ahányban korábban volt.

A nagymama a miniszer szavait végtelenül cinikusnak minősítette a műsorban. A kormány ugyan világszínvonalú egészségügyről beszél, ez azonban koránt sincs így.
süti beállítások módosítása