A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Folyamatos visszacsatolással a NAV réme ellen

2017. március 29. - Vállalkozástréner

A vállalkozások működtetése elképesztően nagy odafigyelést igényel. Határidők, szállítások, szerződések, partner vagy vevőelégedettség, marketing pénzügyek, és még sorolhatnám. A munkahalom tetején pedig folyamatosan billeg Damoklész kardja, hogy mikor kopogtat a NAV egy szúrópróba ellenőrzésre.

giphy_1_2.gif

Gyomorideg nélkül is megy?

Az az igazság, hogy a hazai körülmények között teljesen tisztán „fehéren” üzemeltetni egy vállalkozást nagyon nehéz. Nem is csak azért, mert az anyagai terhelés - adók és járulékok, fizetések és miegymás – irreálisan magas. Az okok között erősen jelentkezik az is, hogy a vállalkozások működtetésének jogi szabályozása olyan kusza, hogy azt sok esetben még maguk a törvényalkotók sem értik. De mint tudjuk, a törvény nem tudása – vagy jelen esetben nem értése – nem mentesít, és ettől még egy igencsak húzós NAV bírság beüthet. Ez pedig sok esetben olyan rést üt a kkv-k büdzséjén, amit már lehetetlen befoltozni.

Mint minden évben, a NAV most is nyilvánosságra hozza azoknak a vállalkozási köröknek a nevét, ahol kiemelten lehet számítani a vizsgálódásra. Az idén ezek:

  • Gépjármű-, motorkerékpár- és alkatrészei kereskedelme, javítása, kiemelten a használt gépjármű kereskedelme
  • Ingatlan bérbeadás, egyéb szálláshely-szolgáltatás
  • Csomagküldő internetes kiskereskedelem
  • Egyéb máshová nem sorolható oktatás
  • Fizikai közérzet javító szolgáltatás
  • Személyszállítási szolgáltatás

 old-man-magnifying-glass.jpg

A gyomorideg elkerülése még akkor sem egyszerű az ellenőrzéssel szemben, ha a cég nincs a kiemelt vizsgálódási rétegben, hát még akkor, ha tudjuk, hogy az évben arra a típusra fókuszál az adóhatóság, amibe mi is beletartozunk.

Sokszor és sok helyen foglalkoztam már azzal a kérdéssel, hogy miért is érdemes a megfelelő szakemberekkel dolgoztatni, még akkor is, ha drágábbak az átlagnál. Nos, most is belefutunk ebbe a részbe, és újra kiemelem: lehet, hogy havonta többe kerül egy jó szakember fizetése, mint egy átlagosé, de ha kikerülhetünk vele egy több milliós bírságot, akkor mindenképpen megéri!

giphy_3.gif

Önellenőrzés, visszacsatolás

A tapasztalat az, hogy az idegeskedést, amit a NAV esetleges ellenőrzése jelent, nem lehet teljesen kiiktatni, de azért a minimalizálás működik. Ehhez első körben mindenképpen tehetséges könyvelőre van szükség, aki pontosan végzi a munkáját. Természetesen az is jó, ha képes a könyveket is rendbe tenni, hiszen erre is szükség lehet egy hanyagabb kollega után.

Hogy a nyugalmunk a lehető legnagyobb legyen, mindenképpen érdemes időnként elvégezni a visszacsatolást is, vagyis ellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Ez ugyan időigényes, de legalább biztosak lehetünk benne, hogy az átnézett időszakkal a hatóságnak sem lesz majd baja, így azért nyugodtabban lehet aludni, és a pénzügyi tervek is stabilabban állnak majd a lábukon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr8912385145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása