A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Ismerd meg a munkatársad, mert ez a siker egyik kulcsa!

2017. április 05. - Vállalkozástréner

Nagyon sok cégvezető belelép egy olyan hibába, amit könnyű lenne kikerülni: nem tudja, mit is szeretnének a munkatársai. Ez pedig igencsak komoly gond, hiszen így nem is lesz képes nekik megadni azt, ami egy idő után meg fog látszani a teljesítményen, a lojalitáson, összességében pedig a cégen.

giphy_1_3.gif

A szakemberek kiválasztása

Sokan és sok helyen foglalkoznak azzal, hogy hogyan is találjuk meg a jó szakembert. Ez nagyon fontos, hiszen a munka minősége múlik rajta. Az tiszta, hogy nem a legolcsóbbal kell kezdeni, hanem érdemes rááldozni, hiszen nem az a cél hogy sokat takarítsunk meg, hanem, hogy a pénzünkért minőséget kapjunk. A minőség ugyanis sikert hozhat a cégnek, míg a spórolás jobb esetben is csak vegetálást – már ami a szakembereket illeti.

Ez azonban nem minden. Ismerni is kell, legalább részben az embereket, akikkel együtt dolgozunk. Ez pedig nagy kihívás, éppen ez az oka, hogy sokan nem is foglalkoznak vele. Fizetek neki, kutya kötelessége a legjobbat nyújtani…

Egyéni és generációs különbségek

Első körben érdemes megnézni az alapvető generációs különbségeket. Az X, az Y és a Z generáció tagjai számára ugyanis más és más vonzó, más és más fontos egy cég életében. Természetesen alap motiváló tényező a pénz, és ezen nem is nagyon érdemes vitatkozni. Azonban a jó szakemberek sok helyről kapnak jó ajánlatot, vagyis kizárólag az anyagiakra támaszkodni nem lesz elegendő. Az X generáció tagjai számára (akik felnőttként ismerkedtek meg az internet világával) a megbecsülés jutalmakban mutatkozik meg. Ez lehet egy kitüntetés, pénz, de alapvetően a szóbeli dicséret is fontos. Mivel az ő életükben még sokkal nagyobb hangsúlyt kap a munkahely megtartása, így a motiválásuk is a „klasszikus” formában történhet.

aaeaaqaaaaaaaafwaaaajdi0mwi2zwm5lwrhymmtngm3nc04ztdmlwjjyme1ztexowvjza.jpg

Az Y generáció számára a társadalmi szerepvállalás már kiemelet fontosságú. A környezettudatosság, a cég tevékeny részvétele társadalmi projektekben, a klímaváltozás elleni harcban meglepően fontos tényező. Ezen felül a munkaidő, és a munkavégzés helye tekintetében is nagyobb rugalmasságot várnak el annak a generációnak a tagjai, akik gyermekként ismerkedtek meg az internettel.

A Z generáció, vagyis azok, akik sohasem éltek internet nélküli világban, egészen más elveket vallanak a jó munkahelyről. A pénz mellett a rugalmasság az egyik legfontosabb tétel, de természetesen a környezettudatosság, a szociális érzékenység itt is nagyon fontos szerepet játszik. Ők már nem ragaszkodnak az irodához, hiszen a számítástechnika segítségével a munkájukat igazából bárhol elvégezhetik. A teljesítmény, és nem a munkával töltött idő a fontos, vagyis motiválásuk is e szerint kell történjen.

De a generációk alapismerete édeskevés ahhoz, hogy az egyéneket megismerhessük. Ehhez idő kell, és az, hogy akarjuk, tegyünk érte, hogy egy hullámhosszra kerülhessünk. Ez ugyanis közös érdek, még akkor is, ha elsőre nem így tűnik.

giphy_2_1.gif

A munka világában tehát ma már nem elegendő „csak” fizetni az alkalmazottakat. Mindenképpen ismerni, segíteni kell őket, velük együtt kell dolgozni ahhoz, hogy a cég valóban sikeres lehessen. Ma már az a vezető, aki nem szán időt a munkatársaira kénytelen azzal szembesülni, hogy annak ellenére is elpártolhatnak a szakemberei, hogy rendesen megfizeti azokat. Ha nem ismeri fel az igényeket, ha nem fejlődik – ahogyan azt a cége is teszi, akkor a vezető nem alkalmas a posztjára, és ebben az esetben inkább keresni kell valakit, aki megfelelően tudja irányítani a vállalkozást, hogy az a profitban is jól megmutatkozhasson.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr9112400551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása