A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Ha nem körültekintő az üzletkötésnél, a hurokba dugja a fejét!

2017. június 01. - Vállalkozástréner

A pénz az igazi mozgatórugója egy vállalkozásnak, azt hiszem, ez egy olyan alaptétel, amit nem is nagyon kell elemezni. Az azonban, hogy hogyan és mit kezeljük a pénzt, hatalmas befolyást gyakorol a likviditásunkra, a munkatársainkra, és egyáltalán, a cég életére.

giphy_10.gif

Hazai trendek és a világviszonylat

Kis hazánk mindig is szeretett volna felzárkózni a nyugathoz, és a kintlévőségek kezelésében ez sikerült is. Sajnos örülni nem lehet, ugyanis ez nem éppen egy jó lépés. A hazai cégek hatalmas kintlévőségekkel rendelkeznek a méreteikhez képest, ami komoly fejtörést jelent a vezetőségeknek. Ha ugyanis nem sikerül bevasalni a tartozásokat – ami sajnos a körbetartozások miatt sokszor előfordul -, akkor kénytelenek leépítéseket végrehajtani, vagy adott esetben az egész céget lezárni.

Sajnos ezen a helyzeten nem javít az sem, hogy a hazai szabályozások, amik a kkv-kat, illetve egészében a gazdaságot érintik olyan kuszák, hogy sokszor még maguk a törvényhozók, illetve a végrehajtó hatóság sem igazodik ki rajtuk. A kintlévőségek behajtása éppen ezért körülményes, időigényes, és sajnos akár peres eljárást is vonhat maga után, amiben előfordul, hogy csak futunk a pénzünk után, de látni sohasem látunk már belőle semmit.

copyrighted_image_reuse_prohibited_1010361.jpg

Csak a tervezéssel

Unásig ismétlem, és most is ezt fogom tenni: csak és kizárólag abban az esetben lehet sikeres és stabil egy cég, ha a tervezést – legyen az pénzügyi, marketing, vagy akár személyügyi – pontosan, következetesen elvégezzük, ellenőrizzük, a folyamat közben pedig visszacsatolunk, és korrigálunk, ha kell.

Nagyon leegyszerűsítve: sajnos a hazai kkv-k kénytelenek számolni azzal a lehetőséggel is, hogy esetleg a kintlévőségeiket csak hosszas huzavona árán képesek behajtani. Ez elkeserítő ugyan, de azért nem jelenti a piac halálát.

A tervezés, ami a pénzügyeket érinti, egy folyamatos dolog, egyetlen pillanatig sem állhat meg. kalkulálni kell a vis majorokkal is, akármennyire is nehéz, és törekedni kell a likviditás megtartására. Ezt persze előre nehéz megállapítani, ezért szükséges a folyamatos visszacsatolás és a korrekció. Ha látjuk, hogy problémás helyezt előtt állunk, akkor mielőbb tegyük meg a szükséges lépéseket, mind a tartozó felé, mind pedig a saját vállalkozásunkon belül, hogy zökkenőmentesen kezelhessük a gondot.

giphy_1_9.gif

Nézd meg, kivel üzletelsz

Egy másik nagy hiba, ami a hazai piacon rendre előfordul, hogy a cégek nem nézik meg, kivel is kötnek üzletet. Pedig ez még csak nem is vesz igénybe annyira sok időt, az interneten és a cégbíróságon szinte minden szükséges adatot meg lehet találni. Fontos tudni, hogy a partner mennyire satbil, mekkora a kintlévősége, mennyire bízhatunk abban, hogy határidőre fizet, vagy teljesíti a vállalásait. Vagyis a monitoring legalább akkora hangsúlyt kap a pénzügyi tervezésben, mint a stratégia kialakítása.

Emellett a szerződéskötések alkalmával is törekedni kell arra, hogy a vállalkozásunkat a lehető legjobban bebiztosítsuk egy esetleges probléma ellen. Ez vékony jég, hiszen szeretnénk az üzletre is, de a biztonságra is törekszünk. Ilyenkor fontos, hogy szem előtt tartsuk a win – win pozíció megtartását. Ugyanis hiába erőltetünk rá a másikra egy számunkra tökéletesen biztonságos, és előnyös szerződést, ha az számára kellemetlenségeket jelent, vagy nem jön ki jól belőle, számíthatunk arra, hogy az első adandó alkalommal menekülni fog az üzleti kapcsolatból. Ez pedig számunkra is nagy veszteséget jelenthet!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr7412557145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása