A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Időben legyen kész a beszámoló, mert nagy pofonba szaladhat bele!

2017. június 07. - Vállalkozástréner

Újabb határidő, kötelezettség, egy újabb teher, amit azonban mindenképpen meg kell tenni, mert ha nem, abból nagyon komoly gond lehet!

Igen, a beszámoló elkészítése és letétbe helyezése a téma, amit meg kell tenni a mérleg elkészítését követő ötödik hónap utolsó napjáig. Valamiért sok cég érzi úgy, hogy nem gond, ha csúszik vele, hiszen úgyis csak egy nehézkes, lassú adószámtörlési eljárás lesz a bünti, amit viszont könnyen le lehet állítani, ha a beszámoló elkészül végre. Vagyis a csúszás még belefér.

giphy_1_10.gif

Változnak az idők

Ha eddig így is gondolta, most inkább ne tegye. Változnak az idők, és változnak a szabályok is. Jelen esetben egészen pontosan egy három pontos szankcióhalmazzal kell szembenéznie annak a vezetőnek és cégének, aki elmulasztja a beszámoló elkészítését és letétbe helyezését!

Az adószám törlése most is játszik, de ezt megelőzi néhány lépés. Ennek azonban nem igazán fog örülni az a cég, aki most is egy kis csúszással számolt volna. Az első felszólítás a cégbíróságtól a hiánypótlásra egy 500 000 forintig terjedő bírsággal kézen fogva érkezik. Ezt 15 napon belül, 30 napos határidővel kaphatjuk. Ha ezután sem tesz eleget a cég a kötelezettségének, akkor már egy 1 millió forintig terjedő birság mellet kapjuk az újabb felszólítást. Ha még ekkor sem reagálunk, akkor pedig az adóhatóság az adószámot nem felfüggeszti, mint eddig, hanem nemes egyszerűséggel hivatalból törli. Ezzel pedig bizony olyan szankciók is együtt járnak, mint az egyes adózási lehetőségektől való elesés.

giphy_11.gif

A cégnek is kampec

Igen, a második szankció, mely az elsővel egyszerre jelentkezhet az, hogy a cégbíróság kényszertörlési eljárást indít, melynek eljárási díját is nekünk kell állni, 100 000 forintos tétel lévén. Ráadásul ezzel nem csak az a gond, hogy a cég megszűnik. A kényszertörlés alá vont vállalkozás felelős vezetői, korlátlanul felelős tag, a korlátolt tagi felelősséggel működő gazdasági társaság többségi befolyással rendelkező tagja 5 éves eltiltással is számolhat. Nem utolsó sorban pedig egy komoly átvilágításon is átesik a cég, ahol az ügyvezető mögöttes felelőssége is a vizsgálat tárgyát képezi.

Mi van, ha nem az én hibám?

Természetesen a beszámoló elkészítésének és benyújtásának elmulasztása nem csak a cég hibája lehet. A könyvelő hanyagsága is eredményezhet ilyen helyzetet, ebben az esetben pedig polgárjogi eljárás indítható a szakember ellen. Ehhez persze rendelkeznie kell a cégnek teljesítési igazolással, és számlával is.

A könyvelő felelősségének kérdése sem ennyire egyszerűen megállapítható dolog, hiszen egy sor ponton kell bizonyítani, hogy minden információ a rendelkezésére állt a szakembernek, és a hátráltató tényezők is kiszűrhetőek lettek volna.

Ezt jobb elkerülni, amit a megfelelő szakember kiválasztásával, és a rendszeres, pontos visszacsatolási rendszer működtetésével lehet a legkönnyebben megtenni!

19047751_1479797632077008_2096365925_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr3212572047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása