A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Egyedül nem mindig megy…

2015. május 26. - Vállalkozástréner

Az utóbbi időben a hitel gyakorlatilag szitokszó lett, és mindenki a végsőkig halogatja a felvételét, vagy megpróbálja valahogy kikerülni azt. Pedig maga a hitel egyáltalán nem rossz találmány, csak a vele való viszonyunkat kellene rendezni.

Tény, hogy az utóbbi évek hitelválsága és a devizaadósok helyzete nem fest szép képet erről az lehetőségről. Az is igaz, hogy ebben vastagon benne van a keze a bankoknak, a vezetésnek, és sajnos az embereknek is. Persze utólag könnyű okosnak lenni, de a hitellel is lehet kifizetődően bánni.

Az egyik alaptétel, hogy a bekért hitelt, illetve annak visszafizetését tervezzük, minden lehetséges buktatójával együtt. Ebben az esetben jobbak a hosszabb futamidejű, de alacsonyabb összeget követelő konstrukciók. Ez persze nem jelenti azt, hogy érdemes ezekbe fejest ugrani, de felelős vállalkozóként a tőkebevonás lehetőségeit vizsgálni kell.

A vállalkozói hitelek egyébként is eltérnek a lakosságiaktól, de azért alapvetően ugyanazon az elven működnek. Ennek megfelelően, ami a lakossági oldalon más konstrukcióként megjelenik, az a cégek számára is elérhető. És itt most konkrétan a lízingről van szó.

Ma már több pénzintézet is foglalkozik azzal a lehetőséggel, ami nagyban megkönnyítheti a vállalkozások dolgát, amennyiben gépekre van szükségük. A legtöbb esetben ilyenkor az ember a mezőgazdaságra gondol, ami nem is gond, hiszen a gépek többsége valóban itt kerül felhasználásra. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy kizárólag a kombájnok, vagy a traktorok lízingelhetőek. A vállalkozások mobilitásában is szerephez juthatnak ezek a lehetőségek, de az áruszállításban, vagy éppen az előállításban is.

kulcsot_ad_freedigitalphotos_-smarnad.jpg

A lízing nagy előnye (és egyben hatalmas veszélye is) az önerő hiánya. Sok esetben ugyanis nem kell saját zsebből is beszállni az adott gépbe, elegendő, ha szerződünk, vállaljuk a törlesztést, és már meg is kaptuk. Vagyis befektetés nélkül jutunk hozzá az adott eszközhöz. Legalábbis elő ránézésre. Sokan itt ugyanabba a hibába esnek, mint a hitelek esetében: nem terveznek előre.

A lízingelt gépek árát is meg kell fizetni, méghozzá a bank költségeivel és hasznával együtt. Így érdemes előre kiszámolni, hogy mégis mennyit akaszt le rólunk az adott pénzintézet. Ezen felül a részletek vállalhatóságával is kalkulálni kell. Ami azonban ki szokott maradni, az a kopás, és az értékvesztés.

Egy gép, amit használunk, értéktelenedik az évek sorával. Ez azonban a lízing összegén nem változtat, ami érthető is, hiszen miért viselni a bank ennek a terhét? Ugyanakkor a lízing végére egy adott eszköz komolyan veszteséges is lehet, így a tervezés mindenképpen létkérdés.

A hitel, és a tartozás vállalása nem egyszerű dolgok, és nem is beton biztosak. Mindenképpen vállal velük valamennyi kockázatot, amit le kell nyelnie. Hiszen a hitellel sokat nyerhet is, így ha jól, és körültekintően használja, akkor komoly hajtóereje lehet a vállalkozásának, ám ha nem tervezi meg kellően a felhasználását, és a futamidejét, akkor olyan terhet vesz a nyakába, ami végül összenyomhatja a céget és az összes elképzelését is.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr747492552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása