A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A görög válság tele van veszélyekkel és lehetőségekkel a cégek számára

2015. június 23. - Vállalkozástréner

Vállalkozóként sajnos nem lehet szó nélkül – és persze odafigyelés nélkül – elmenni a Görög adósságválság mellett.

Mindenképpen foglalkozni kell vele, mivel sokan hiszik, hogy ez a gond csak a görögöké, vagy azoké, akik üzleti érdekeltségeik lévén kapcsolatban vannak velük. Sajnos nagyon rossz hírem van: ez a válság, főleg ha rosszul sül el, nagyon is érinteni fogja a hazai piacokat, és a vállalkozói szférát minden szinten.

Természetesen nem arról van szó, hogy a görögök esetleges összeomlása dominószerűen rántaná magával a többi országot, de mivel a gazdasági unió egyik szereplőjéről van szó, így az EU valamennyi tagállama meg fogja érezni az esetleges bukást, még akkor is, ha éppen az euró zónának nem is tagjai.

kreikka.jpg

A Görögországot körbevevő gazdasági környezet ugyanúgy a recesszió éveinek rombolását nyögi – kis kivétellel. Ez pedig azt jelenti, hogy sokban függenek az Unió pénzforrásaitól, amikre igencsak negatív hatást gyakorolhat, ha néhány tizmilliárdocska egyszerűen nem folyik be a kasszába. A közös valuta elhagyása is komoly adminisztrációs, és váltási problémákat eredményez, melyek lelassítják a gazdasági folyamatokat, és nem csak a görögöknél.

Az euró kérdése is kell, hogy foglalkoztassa az embereket, hiszen a valuta ingása hatást gyakorol szinte valamennyi pénznemre. Persze az apokaliptikus képek helyett a lehetőségeket kell szemlélni, hiszen azok is akadnak bőven. Tény, hogy az esetleges összeomlásnak katasztrofális következményei is lehetnek, ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy egy – egy rendszer vége sok olyan lehetőséget is rejt magában, mely az új rendszer alapjait teszi le, és igencsak nagy profitot lehet belőle kreálni. Akár csak a lehetséges piacbővülésekre gondolunk, vagy egyszerűen csak a forintgyengüléssel összefüggő valutaműveletekre. Hiszen a hazai pénz is ki fogja heverni ezt a gikszert, és így igencsak szép summát lehet összehozni.

A görög helyzetet pedig érdemes folyamatosan szemmel tartani, hiszen a legkisebb veszélyes jelre is meg lehet tenni a kellő óvintézkedéseket, valamint a hatások nyomon követésével elkerülhető a cég vesztesége, adott esetben nyereség is generálható.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr327567452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása