A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Nem csak megalapítani kell egy vállalkozást, meg is kell védeni!

2015. július 28. - Vállalkozástréner

A startupok terjedése az egész világon jelentős. Természetesen sok egyéb dolog mellett az egyik legjelentősebb oka ennek a pénz!

Mint minden vállalkozás, ez a forma is csak akkor jöhet létre, ha megfelelő anyagi háttérrel rendelkezik. A startup esetében azonban éppen az a szép: gyakorlatilag nulla saját tőkével is indulhat, ha megtalálja azt az embert, aki befektet egy kevés pénzt az ötletbe. Így pedig óriásit lehet vele kaszálni, ami minden kezdő vállalkozó álma.

Az öreg rókák ennél jóval körültekintőbbek. Sokan ugyanis beleesnek abba a hibába, hogy amikor elindítanak egy vállalkozást, akkor türelmetlenné, és óvatlanná válnak. Látják, hogy a dolog működik, és azt is, hogy profitot fog hozni. Sokat. Ez pedig elvakítja őket, és megfeledkeznek olyan lépésekről, amikről egy gyakorlott vállalkozó – főleg, ha egyszer már belefutott egy ilyen hibába – sohasem feledkezik meg.

11778087_945854948804615_1327470670_n.jpg

A sikeres üzlet ugyanis gyorsan a köztudatba kerül, de még gyorsabban felfigyelnek rá az üzleti életben. Egy tökéletes világban ez azt jelentené, hogy az ötlet tulajdonosa fogadhatja a gratulációkat, és fürödhet a népszerűségben. A gyakorlatban azonban inkább arról van szó, hogy a sikerét irigylik, és megtesznek mindent, hogy azt kihasználva ők is pénzhez jussanak. Ekkor kerülnek elő a replikák, a hasonló márkanevek, logók, vagy éppen a vállalat működési elvének koppintása.

Sajnos, nem elég azzal foglalkozni, hogy a vállalkozásunk jól működjön, hiába ez lenne a feladatunk. E mellett nagyon fontos az is, hogy megfelelő jogi védelmet biztosítsunk azoknak a dolgoknak, amiknek a sikerünket köszönhetjük. Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy egy találmányt le lehet védetni. De ez igaz egy logóra, dallamra, névre is – ebben az ügyvédek tudnak segíteni. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy ha valaki bitorolja a cég ismertető jeleit, azt NEKÜNK kell bejelenteni, a hatóság magától nem kezdeményez eljárást ilyen esetekben. Ezt persze nehéz lenne nyomon követni, de ebben is segíthet egy jó ügyvéd.

Fontos még megjegyezni azt is, hogy a „Knowhow” – vagyis a vagyoni értéket képviselő műszaki, gazdasági vagy szervezési ismeret is védelmet élvez. A Ptk. Ugyanis az üzleti titokkal egyenértékű védelmet biztosít neki, mindenféle bejegyzés, vagy más eljárás nélkül. Mivel a dolog ingyenes, így természetesen a lehető legegyszerűbben kijátszható. Vagyis a Knowhow-t mindenképpen védeni kell, úgy, ahogyan azt régen is tették: üzleti titokként kezelik, és nem szivárogtatnak belőle semmit.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr97661096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása