A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A versenyhelyzet már adott, kérdés, meddig késik a reakció

2016. január 19. - Vállalkozástréner

Ma már egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni a mellet a trend mellett, amit az atipikus foglalkoztatási formák jelentenek. Ennek oka, hogy a nyugati régiókban a szakemberek, és gyakorlatilag minden munkavállaló fele ezt keresi.

Fontosabbá vált a szabadabban kezelt munkaidő, mint a vállalati autó, telefon, laptop, vagy éppen egy 5%-os fizetésemelés, ami azért már nagy szó. A versenyben maradáshoz mindenképpen el kell gondolkodni ezen a lehetőségen is. nem utolsó sorban azért is, hiszen sokmilliós támogatási programmal is elő akarják segíteni ezeket a lehetőségeket.

3044537-poster-p-1-what-it-will-take-to-get-a-nonprofit-job-in-2020.jpg

A kis és középvállalkozások számára az atipikus foglalkoztatási formák nem csak hatékonyak, takarékosak, hanem abban is nagy segítséget jelentenek, hogy a szakembereket megtartsák, vagy éppen bevonzzák. Sokan hiszik úgy, hogy ez a foglalkoztatási kör egy dolgot jelenthet: távmunkát. Pedig a sor itt messze nem merül ki, hiszen a rugalmasan kezelt munkaidő, az osztott, vagy éppen a terheléstől függő munkaidő is ide tartozhat, akárcsak a forgó munkakör. Természetesen nem mindegyik megvalósítható minden munkahelyen, de a jelenlegi 25 lehetséges atipikus foglalkoztatási forma közül valószínűleg mindenki talál majd olyan, amivel a saját vállalkozásában tud valamit kezdeni.

A külföldi trendek nagyon jól előrevetítik azt, hogy mire kell készülnie a hazai piacnak. Hiába hisszük, hogy a szakemberek majd abból válogatnak, amit kínálunk nekik, ha nem találják meg a számításukat, nyugatabbra keresgélnek majd. Vagyis a verseny már most is adott, ideje felvenni a kesztyűt.

Komoly odafigyelést igényel a megfelelő forma kiválasztása, hiszen ha mellényúlunk, akkor abból elég nagy bonyodalmak lehetnek. Ha azonban a választásunk jó, akkor azzal nem csak lojálisabbá tesszük a kollegákat, hanem meglepő mértékben növelhetjük a teljesítményüket is. ez olyannyira igaz, hogy az Egyesült Királyságban a 2014-ben bevezetett rugalmas munkaidő szabályozásnak köszönhetően ma már az államkassza is megérzi a növekvő teljesítményt. Az állam azonban a vállalkozó számára másodlagos, így inkább a cégre koncentráljunk. A teljesítmény fokozódása mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy az atipikus formák lehetővé teszik azt is, hogy csökkenjen a rezsi, vagy, hogy a munkaidő optimálisabban legyen kihasználva. Hiszen nem az a lényeg egy cég életében, hogy a kollega mennyi időt tölt „munkával”, hanem az, hogy a munkája jó, hatékony, és gyors legyen. Ha ennek a formának köszönhetően a heti munkaadagot jobban, és gyorsabban is elkészíti a dolgozó, és erre csak három napja megy rá, akkor az a cégnek is előny – hiszen két napig a rezsije biztosan csökken -, és a munkavállalónak is ideális, hiszen sokkal könnyebben teremti meg az egyensúlyt a magánélete és a munkája között. Az egyensúly pedig komoly „fegyvertény” – a stabilabb családi élet biztosabban a céghez köti a dolgozókat, mint a kilátásba helyezett esetleges jutalmak.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr958286174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása