A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Adócsökkentés és vállalkozói kedv fellendülés – az alapokat azonban ne feledje!

2016. december 14. - Vállalkozástréner

A gazdaság fehérítése – bár a hírekben nagyon jó fényben tüntették fel – a vállalkozói szférára hatalmas terheket rótt. Persze szükséges, hogy a cégeket rábírják az adófizetésre, de ennek eszköze nem a szankció és a megtorlás, hanem az adócsökkentés. Most végre ezzel is számolhatunk, több lépcsőben, ami kedvező hatással lehet a cégalapítási kedvre is.

143_cropped.jpg

A helyzet, és ami változik

Sajnos tény, hogy a régióban hazánkban a legmagasabbak az adóterhek, míg a bevételek, fizetések vásárlóértéke a sereghajtók között van. Ez pedig erősen rányomja a bélyegét a vállalkozói szférára is, hiszen a bonyolult törvényi rendelkezések erdeje mellett a cégeknek az adóterhek irreális mértékével is meg kell küzdeniük. Nem csoda, hogy ha azt látjuk, hogy a magyar viszonyok között vállalkozó emberek, akik sikeresek is tudnak lenni, a világon bárhol megállják a helyüket.

Szerencsére a gazdaságunk eljutott arra a szintre, hogy a kormány is belátta fontosságát, és lehetősége is van az adócsökkentésre. Ez egészen pontosan az egykulcsos, 9%-os társasági adót (a jelenlegi 10 és 19% helyett), a szociális hozzájárulás többlépcsős, 29%-ról 20%-ra csökkentését, valamint a vállalkozói szja egységesen 9%-ra mérséklését jelenti. Ezek az intézkedések már régóta esedékesek voltak, hiszen a gazdaság működésének egyik alaptétele, hogy a magas adókat sokan próbálják elkerülni, míg az alacsony, megfizethető mértékűeket inkább befizetik az emberek.

15497596_1300403216683118_138174193_n.jpg

Vállalkozzunk, de csak okosan

Mindemellett egy sor olyan intézkedés is megtörtént, melyek tovább növelhetik a vállalkozói kedvet, ilyen például a KATA bevételi határának növelése, egészen pontosan a duplázása.

A hazai sikeres vállalkozások azonban túlnyomó többségükben nem annak köszönheti fennmaradásukat, hogy jókor voltak jó helyen. A hazai cégek tisztában vannak azzal, hogy pontos és mindenre kiterjedő tervezés nélkül a hazai piac szinte biztosan felfalja őket. Ennek megfelelően mindenkinek, aki cégindításban, vállalkozóvá válásban gondolkodik, szem előtt kell tartania néhány dolgot:

  • Az üzleti terv egy olyan dokumentum, mely nélkül egyetlen vállalkozás sem lehet sikeres. Ennek elkészítése nem egyszerű, és időigényes is, hiszen tervezni kell benne a még meg sem született vállalkozás bevételeit, kiadásait, szervezeti felépítését, a monitoringot fel kell állítani, pénzügyi, marketing, fejlődési stratégiákat kell kialakítani, vagyis mindenképpen időt kell szánni rá.
  • Fontos tisztában lenni azzal is, hogy céget alapítani költségekkel jár. A kezdő vállalkozások egyik nagy hibája, hogy úgy gondolják, a második hónaptól már rendben lesznek anyagilag. Ez azonban nagyon labilis talaj, így az alapítás előtt nem csak annak költségeivel és a szükséges alaptőkékkel kell számolni, hanem jellemzően egy évre előre a cég költségeivel, de legalább egy jelentős részükkel rendelkezni kell.
  • Hatalmas segítség a vállalkozások életében a megfelelő szakemberi gárda. Ez magában foglalja a cég számára a megfelelő piaci jelenléthez szükséges szaktudással rendelkező munkatársakat ugyanúgy, mint a könyvelőt, az ügyvédet, vagy éppen az adótanácsadót. Ezek a szakemberek nem olcsók – és nem is érdemes az árak alapján válogatni, hiszen a szaktudás sokkal fontosabb -, de megérik az árukat. Ráadásul a megfelelő embernek a megfelelő kérdést kell feltenni, hiszen ahogyan az ügyvéd nem ért a mezőgazdasági rendszerek működéséhez, úgy a könyvelőnek sem feladata az adótervezés, és az adótanácsadás.
  • Nagyon fontos részlet azzal is tisztában lenni, hogy a vállalkozói lét egy életforma, és nem egy 8 órás fizetett állás. Cégtulajdonosként a vállalatunkat kell képviselni, annak érdekei szerint kell cselekedni. Vagyis a vállalkozó a nap 24 órájában, heti 7-szer, 365 napon keresztül vállalkozó, beleértve a nyaralást, az ünnepnapokat és a hétvégéket is. Ez az életforma nagyobb szabadságot ad, de a munka is lényegesen több, ráadásul minden felelősséget is nekünk kell vállalni, vagyis a stressz is lényegesen nagyobb. Ezekkel mindenképpen számolni kell, hiszen nem csak a mi, hanem a családunk életére is hatással lesz a vállalkozói lét.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr712047493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása