A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Itt a Jézuska, hozza nekünk a Cafetéria-csomagot…

2014. december 09. - Vállalkozástréner

Remélem mindenki sok finomságot kapott a kipucolt csizmájába a hét végén, de az elkövetkező néhány hétben azért számíthatunk még meglepetésekre… Ha a vállalkozáson belül, munkáltatóként az alkalmazottainkkal is szeretnénk az év végét megünnepelni, akkor mindenképpen tartsunk szem előtt néhány apróságot:

Nesze nekünk…

A karácsonyfával, a pezsgővel és a tűzijátékkal együtt az ilyenkor az adható juttatások adó-kérdései is egyre közelebb kerülnek hozzánk. Ezekre az anyagilag nagyon is súlyos kérdésekre jelenthetett megoldást eddig a Cafeteria-rendszer.  Ezeknek a bérelemeknek a „szezonja” ilyenkor van leginkább – mindenki igyekszik a lehető leggazdaságosabban kifizetni az év végi jutalmakat, vagy elkölteni a még rendelkezésre álló pénzügyi keretet.

Magát a kifejezést megszokhattuk már, ezek azok a béren kívüli juttatások, melyek a vállalkozások terheit hivatottak csökkenteni, miközben a dolgozók juttatásai – ha nem is készpénzzel, de emelkednek. Nos, sajnos évről évre inkább egyértelművé válik: lehet, hogy mi, vállalkozók tisztában vagyunk a Cafetéria céljával, de a kormányzat nem. Ezt a következtetést abból az újabb sajnálatos kezdeményezésből vonhatjuk le, amit a vezetés tervez ezzel a rendszerrel a jövő év elejétől.

whsmith_co_uk.jpg

(Kép: whsmith.co.uk)

Eddig a legnépszerűbb béren kívüli lehetőségek között szerepelt a Szép kártya, az Erzsébet utalvány, valamint a közlekedési bérlet. A Cafeteria-rendszer bevezetésekor mindenkiben felcsillanhatott a remény, hogy elmehet nyaralni a családjával, el tud jutni egy-egy kulturális eseményre, vagy csak több jut a bevásárlásra. Mint oly sok más esetben is, elhúzták előttünk a mézesmadzagot; kezdtük megszokni a rendszert, kezdtük használni (még a többlet-adminisztrációt is megemésztettük – mert tuti, hogy az adminisztráció soha nem csökken); majd elkezdték a Cafeteria-elemek körét szűkíteni… és ezt a rendszert is államosították – csak a politikailag megfelelően befolyásolt pénzintézeteken keresztül folyhatott a pénz.  A választási lehetőségek oda süllyedtek, hogy vagy az állami, vagy az állami lehetőségeket választjuk, akkor egy olyan lehetetlenül szűkre szabott „kosárral” él a vezetés, hogy az egész rendszert értelmetlenné teszi.

A tervezett adóemelés brutális lett volna, és ezt a médiumok fel is kapták, aminek következtében a százalékos emelés elmaradt. Illetve ez azért így nem egészen igaz…

A két nagy Cafetéria csoportból az egyik, vagyis a béren kívüli juttatások - alacsonynak eddig sem nevezhető - adója megnőtt volna az eredeti tervezet szerint, méghozzá 35,7%-ról 51,17%-ra. Ezzel viszont elveszítette volna a létjogosultságát; az erősen bekorlátozott „kedvezményes” csoporton felül adott juttatások adója pedig egészen 65,7%-ra.

A szavazatok várhatóan százezreit eltántorító intézkedést nem merte megkockáztatni a vezetés, vagyis az emelést nem szavazták meg, de ez nem jelenti azt, hogy nincs módosítás. A béren kívüli juttatások körtének meghatározása – vagyis az olcsóbban adható tételek – szigorodott.

asociacefiremnichsportu_cz.jpg

(Kép: asociacefiremnichsportu.cz)

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az olcsóbb kategóriában adható juttatások éves plafonja 200 000 forint. Ez alól kivétel a SZÉP kártya, amely 450 000 forintig élvezi a kedvezményes adóterhet. Ugyanakkor a kártya és a többi juttatás éves összege nem haladhatja meg az összesen 450 000 forintot, mert akkor bizony már a magasabb adósávval, vagyis az 51,17%-al kell számolni. Emellett természetesen megmaradtak az egyéni korlátok is, tehát a rendszer igencsak bonyolódik.

Jó hír azonban, hogy megmaradnak olyan kedvelt tételek, mint a kultúrautalvány, a sportesemény belépőjegy, és külön öröm a lakáscélú munkáltatói támogatás. Ez ugyanis nem csak adómentes marad, hanem még szélesedik is a köre, mivel akadálymentesítésre is adható lesz.

Szerencsére nem a legrosszabb forgatókönyv valósult meg – bár nem is a legjobb -, de az biztos, hogy ezzel a húzással is megmutatta a vezetés, hogy pici hazánkban az előre tervezés messze nem olyan egyszerű feladat, mint a követhetőbb politikával, és rendezettebb adótörvényekkel rendelkező, követendő példaként állított nyugaton. A kerítés ott sincsen kolbászból, de legalább a kiadási oldal előre tervezése nem egy olyan feladat, amit kétnaponta újra kell csinálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr516969847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása