A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A boldog, nyugodt karácsony egy olyan luxus, amit a vállalkozóknak nem enged meg az állam…

2014. december 11. - Vállalkozástréner

Legalábbis megnehezíti azt. Most éppen egy csodálatos törvénymódosítás még csodálatosabb kötelezettségét kérik számon rengeteg vállalkozáson, és persze a számonkérés mellé rögtön kellemes kis fenyegetés is társul: ha nem teszel eleget annak, amit mi akarunk, akkor befagyasztjuk a számládat!

Nos, igen, hiszen ma már ezt is simán meg lehet tenni, amellett, hogy a vállalkozó azt is köteles közölni az állammal, hogy milyen színű bugyit visel, hány foga egészséges, mikor ünnepli a házassági évfordulóját a dédnagyanyja, illetve hogy hányszor és milyen irányba törli meg a … lábát, amikor belép a lakásba.

unnamed_1__1.jpg

(Kép: galleryship.com) 

De viccet félretéve, valóban nem érdemes elmulasztani a kötelezettséget, hiszen komoly bajok származhatnak belőle. Egészen pontosan arról van szó, hogy a vállalkozóknak be kell jelenteni a bankjuknál, hogy ki is a tulajdonosa a cégüknek. Ezt nem kell mindenkinek megtennie, csak annak, akit erre levélben felszólítanak, de annak viszont minden bankjához meg kell tennie a bejelentést. Jobb esetben postai úton, ha a pénzintézet kegyes – rosszabb esetben be lehet csattogni, papírokat töltögetni, mert ugye a vállalkozók, akik mint tudjuk, egytől egyig multimilliomosok simán ráérnek ezekre az apróságokra.

Amennyiben valaki van olyan galád, és mégsem tesz eleget a felszólításnak január elsejéig, akkor bizony az ejnyebejnye mellé még egy gyors tiltást is kap, vagyis a bankja semmilyen megbízását nem teljesítheti, amíg a hiányt nem pótolja. Persze nem szeretnék folyton az állam torkának ugrani, abban igazuk van, hogy a felszólításokat már régen postázták, volt ideje a vállalkozóknak reagálni azokra. Azt is értem, hogy a pénzmosás, a terrorizmus, illetve a gazdasági bűncselekmények megelőzése fontos lépés, és én is, mint minden törvényes vállalkozó elvárom a vezetéstől, hogy biztonságos és stabil környezetet teremtsen a ténykedésemhez (az más tészta, hogy ez messze nem valósul meg).

unnamed_2.jpg

(Kép: novilist.hr) 

Mindemellett nem igazán értem, hogy miért kell olyan lépésekkel szankcionálni egy adminisztrációs hibát, ami egy cég működését lehetetlenné teszi, ezzel pedig a stabilitását, esetleg a létét veszélyezteti. Úgy érzem, ezzel kissé elvetették a sulykot. Természetes, hogy a kiadott rendelkezéseknek eleget kell tenni, akármekkora emeletes ostobaságokat is követelnek meg, hiszen jogállamban élünk. Ám a jogállamnak kutya kötelessége lenne szem előtt tartania azt is, hogy mennyi terhet ró egy kis, vagy középvállalkozásra, és a mulasztásait nem 100 000 tételű bírságokkal, illetve bankszámla befagyasztásokkal kellene büntetni. Ezzel ugyanis csak azt érik el, hogy a munkáltatók és a dolgozók a decemberi hajtásban (hiszen rengeteg bejelentési és más, adminisztrációs kötelességnek kell eleget tenni ilyenkor) még egyet odacsapnak, had érezzük a törődést.

Tudom én persze, minek megy vállalkozónak az, aki nem bírja az azzal járó stresszt. De őszintén szólva, én úgy gondolom, hogy a gazdasági ágazat szereplőinek törvényes keretek között tartása nem egészen úgy kéne kinézzen, mint amikor a marhákat terelik össze a billogozáshoz. Elvégre a GDP egy igen jelentős része köszönhető a kkv-knak, így egy kis tiszteletet, de minimum belátást megérdemelnének. De amíg erre várunk, addig is lehetőleg ne feledkezzünk el egyetlen bevallási, bejelentési, vagy leadási határidőről sem, legalábbis akkor ne, ha szeretnénk még a cégünket működtetni, és egy kis pénzt is szívesen látnánk belőle, nem csak a büntetések, adók és járulékok kitermelésére használnánk a tudásunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr456974917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása