A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Érdemes vállalkozást indítani? De mikor? És hogyan, vagy kikkel?

2015. február 05. - Vállalkozástréner

Az ember sokszor kerül olyan dilemma elé, amikor a kérdés az: legyen-e vállalkozó, vagy sem. Sajnos azonban ez a kérdés természetes megjelenéséből adódóan sokszor nagyon rossz döntést hozathat velünk.

Pontosan arra gondolok, hogy amikor valakiben felmerül ez a lehetőség, akkor nagyon sokszor ez azért történik, mert erős érzelmi felindulásban van. Egy ismerőse, barátja komoly sikereket ér el vállalkozóként, vagy ami a leginkább jellemző, elege lesz a főnökéből, és olyan munkát akar, amiben senki nem dirigál neki. Ez ugyan elgondolásnak nagyon szép, de ahhoz, hogy működő üzletet lehessen létrehozni egy múló szeszély vajmi keveset nyom a latban.

Hogyan?

Egy vállalkozás indítása bizony kemény dió, éppen ezért körültekintően kell eljárnunk. Abban az esetben, ha megvan az ötlet, és nagyjából azt is felvázoltuk magunkban, hogy hogyan is szeretnénk a megvalósításhoz fogni, akkor össze kell szedni minden dokumentációt, ötletet, és irány egy szakember. Ez a lépés nem kihagyható, mert bár előfordulhat, hogy segítség nélkül is összejönnek a dolgok, messze nem ez a jellemző.

Tehát keressünk fel egy olyan szakembert, aki az üzletünk kreatív része mellett – amit magunktól is meg tudunk oldani – a pénzügyi, és a tervezési részekben részt vesz. Ez ugyanis a vállalkozásunk létének és fennmaradásának kulcsa. Nem csak azt kell előre fixálni, hogy mekkora tőkére lesz szükségünk, mekkora bevétellel – és főleg mikor – kalkulálhatunk, hanem azt is nagyon erősen tervezni kell, hogy hogyan tudunk a legkisebb adóteherrel működni, és ehhez milyen lépéseket szükséges megtenni. Utána lehet nézni persze a jogszabályokban is, de azokon kiigazodni nem egyszerű, másrészt mi csak az aktuális helyzetet látjuk, előre tervezni nem igazán tudunk, ha csak nem vagyunk mi magunk is adószakértők, könyvelők, pénzügyi szakemberek, és nem értünk még a menedzseléshez is. így a hogyan kérdésre egyértelműen ez a válasz: szakértői segítséggel.

10966730_858333350890109_754769168_n.jpg

Nem csak az elején!

Azt már látjuk, hogy a szakemberi gárda szükséges a vállalkozás indításához. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ha nem egyszemélyes, vagy igazán kicsike cégben gondolkodunk, akkor a későbbiek folyamán is elengedhetetlen lesz a jó szakemberek segítsége. Senki ne értsen félre, nem arról van szó, hogy ők maguk ne tudnák ellátni ezeket a feladatokat. Csak éppen a munka minősége sem mindegy, hiszen egy olyan ember, akinek ez a szakmája, rengeteget spórolhat, illetve lendíthet egy adott vállalkozás szekerén.

Akkor most igen, vagy nem?

Szóval akkor indítsunk-e vállalkozást vagy sem? Utálom ezt mondani, de ezt mindenki döntse el maga. Mielőtt azonban belevágna bárki is, mérje fel, hogy ez befektetéssel, áldozatokkal, fejtöréssel és küzdelmekkel teli út, ahol a nem kellően körültekintő, nem megfelelően lavírozó emberek kifejezetten nagyot bukhatnak. Így summázva úgy gondolom: igen, érdemes vállalkozni, ha valaki szereti a kihívásokat, hajlandó kockáztatni, és képes előre számolni a történésekkel. Ez esetben ugyanis megvan az esélye arra, hogy igazán sikeres vállalkozóvá váljon.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr387143623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása