A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Jó csapat = sikeres, profitot termelő cég

2015. február 06. - Vállalkozástréner

A munkahelyen jellemzően a főnök szava a döntő, neki pedig egy dolog számít igazán, ez pedig a megfelelő üzletmenet, vagyis magyarul a jó profit.

Ehhez persze jönnek az emberi tényezők, az üzletági sajátosságok, de lényegében ez az igazán fontos. Az azonban, hogy ezt hogyan éri el meghatározza, hogy jó főnökről, vagy rossz főnökről van-e szó.

Csapatmunka

Ha csak nem egyszemélyes, és valóban egy ember által működtetett vállalkozásról van szó, akkor a csapatmunka az irodában, üzemben, boltban, bárhol, elengedhetetlen. Ezen is áll vagy bukik az üzlet, így nem figyelmet fordítani a munkahelyi hangulatra és munkamorálra olyan hiba, ami rendszerint komoly problémákat, sokszor a cég végét is eredményezheti.

Azonban azt is érdemes tisztázni, hogy a csapatmunka nem olyasmi, ami egy irodához jár, mintegy kapcsolt áru. Ezért bizony meg kell dolgozni, méghozzá folyamatosan. Sok főnök követi azt az elvet, hogy ő lesz a fő gonosz, és így a csapat összekovácsolódik, hiszen van közös ellenség. A vicc, hogy ez működőképes, kérdés milyen áron. Hiszen így a főnök nem a csapat tagja, bármilyen változtatás, javaslat egyértelmű falakba fog ütközni, amit ő próbál kieszközölni. Az igazán jó csapatmunka akkor valósulhat meg, ha a főnök is tagja a közösségnek. Ez alapvető követelmény, és nem is olyan könnyű, mint elsőre hallatszik. Ha ugyanis nagyon baráti lesz a légkör, akkor eltűnik a tekintély, ha pedig túl nagy a távolság, akkor nem egységes a csapat. A finom egyensúllyal azonban elérhető, hogy olyan közös munka valósuljon meg, ami mindenkinek jó.

10966596_858743357515775_1468223580_n.jpg

Minek?

Azt lehet érteni, hogy a cégnek miért jó a gördülékeny csapatmunka – profitnövekedést hoz. Na de miért jó ez a dolgozóknak? Ha megkérdezünk embereket, hogy a mi a véleményük a munkájukról, és a munkahelyükről, akkor sajnos nagy átlagban azt halljuk, hogy elviselik, mert ebből van pénz, és így lehetőségük lesz a barátaikkal, családjukkal különböző dolgokat csinálni.

Ez technikailag azt jelenti, hogy a munkahelyükre bemennek, ott vannak, amit kell, azt megcsinálják, aztán elmennek. Azonban ez csak arra elég, hogy a cég eldöcögjön, valamennyi profitot termeljen, de igazán nagy sikerre esélye sincs. A cél az, hogy a munkahely – amellett természetesen, hogy a feladatokkal foglalkoznak az emberek – egy olyan közösség legyen, ahova a kollegák szívesen mennek, kellemesen érzik magukat, sőt, a szabadidejükben is szívesen találkoznak egymással. Ez üzleti nyelven azt eredményezi, hogy a dolgozók felszabadultabbak, nő a produktivitásuk, sokkal elfogadóbbak az esetleges túlórákkal – amivel azonban nagyon óvatosan kell bánni még így is, mivel könnyen romba dönthet mindent – és a cég sikereit a sajátjuknak érzik. És hát valljuk be, mindenki jobban dolgozik akkor, ha az eredményeket magáénak érzi, mint akkor, ha valaki másért hajt.

10957833_858743430849101_1036064705_n.jpg

Tréningek, programok és munkaholizmus

A csapat összekovácsolásának az egyik legjobb lehetősége a tréning. Azonban a milyensége nagyon nem mindegy. Egy előadássorozat, amin mindenki ül és hallgat, semmilyen formában nem segíti elő a csapatmunkát. Egy interaktív játék, amiben gyerekes feladatokat kell végrehajtani, többet árt, mint használ. Azonban egy jól felépített, közös erőfeszítésekre építő, lehetőleg a mindennapi munkahelyi taposómalomból kiszakító tréning, ami valódi élmény olyan lökést adhat a csapatnak, ami pótolhatatlan. A legújabb kutatások alapján már azt is tudjuk, hogy ez igaz a munkahelyen kívüli programokra is. legyen szó csak egy közös sörözésről, vagy egy bowlingozásról. Sokat segíthet. Ezek nem kötelező programok, csak választhatóak, szabadon dönthet mindenki róluk. Azonban az emberek azt érzik tőle, hogy fontosak, hogy meg akarják őket ismerni, össze akarnak velük barátkozni, hogy segíthessék egymás munkáját. Szóval nagyon is működik.

Ha pedig eddig eljutunk, és a munkatársaink jó kedvel, és szívesen vannak az irodában, boltban, munkahelyen, akkor nem csak a produktivitásuk veri majd az eget, hanem azt is észrevesszük, hogy a munkamánia, munkaholizmus jeleit mutatják. Ez azonban nem a negatív értelemben vett jelenség, egyszerűen arról van szó, hogy szívesen foglalkoznak a feladataikkal, mert jól érzik magukat a munkahelyükön – és ezt biztosítani egy igazán sikeres cég egyik legfontosabb, stratégiai feladata!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr577146375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása