A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A vasárnapi szabadnap üres zsebbel is olyan szép?

2015. február 11. - Vállalkozástréner

Csak hogy egyetlen pillanatra se felejthessük el, hogy kis hazánk mennyire bőkezű a vállalkozókkal, és mennyire igyekszik, termékeny környezetet teremteni a gazdaság növekedését egyértelműen és stabilan elősegítő vállalkozói réteg számára, íme, a csodálatos vasárnapi nyitva tartás.

Erősen elgondolkodtató az a felkiáltás, amit a zászlajára tűzött ez az elképzelés. A családok érdeke, hogy vasárnap a boltok zárva legyenek. Egyrészt így senkinek nem kell ilyenkor dolgoznia – vagy legalábbis néhány ezer embernek -, és végre tartalmas időt tölthetnek együtt. Mert ugye a boltok bezárása rögtön megoldja a család esetleges problémáit, hiszen így vasárnap mindenki mehet állatkertbe, a parkba, sétálni, focizni, biciklizni miegymás. Mit nekünk általános fáradtság, létminimum alatti élet, folyamatos stressz, és persze mit nekünk a tévé, az ebédfőzés, és a stikamunka. Hiszen a vasárnap is zárva tartó boltok ezeket a gondokat egyetlen varázsütésre megoldották, és mindenki rózsás orcával és széles mosollyal sétálgathat végre a lukas cipőjében.

Gazdaságilag

A viccet félretéve tény, hogy a vasárnapi zárva tartás a családok számára több pihenőidőt eredményez. Ezzel nem is nagyon lehet vitatkozni, kevesebb munkanap=több szabadidő. Sajnos azonban nem csak ezen az egy vonalon lehet megközelíteni a kérdést.

A kötelező zárva tartás ugye nem érint mindenkit, de a multikat és a nagy boltokat mindenképpen. A kisboltokban ilyenkor egyébként is jellemzően a tulaj dolgozott, hiszen nem tudta kifizetni a hétvégi többletbért. A nagy boltok azonban igen, amire sajnos nagyon sok család tekintett mohó szemekkel, remélve hogy végre így mindent ki tudnak fizetni. Persze nem feltétlenül ez a jellemző, mindenesetre a hétvégi pótlék is pénz.

A bezáró üzletek ugye kénytelenek bevételkieséssel számolni. Eddig tehát ott tartunk, hogy mind a piac, mind pedig a vásárlók veszítettek, vagyis lassuló gazdaságra lehet számítani. Ezt pedig az a tény is erősen megnyomja, hogy sok esetben a boltok a kieső profitot bizony a dolgozók egy részének elbocsátásával orvosolják. Ez pedig további segélyeket, közmunkásokat és munkanélkülieket jelent, akik még tovább lassítják a magyar gazdaság dübörgését.

10965590_861285863928191_1736005269_n.jpg

A családi értékek Európája

Én sem vagyok a magam ellensége, szeretek a családommal lenni, és ha tehetem, nem dolgozom hétvégenet, de ettől még az üzlet nem áll meg, és ahhoz, hogy magamat és a munkatársaimat is kifizessem, eltartsam bizony ilyenkor is hadrendbe kell tudom állni. ettől nem vagyok jobb vagy rosszabb családtag, ez a munkámmal jár.

Az Európai értékeket szem előtt tartva a család szentsége az első. Ezzel szerintem mindenki egyet is ért, csak nehéz a család szentségét védeni, ha a megélhetését veszik el az embereknek. Tény, hogy már Brüsszel is fontolgatja a vasárnapi nyitva tartás engedélyezését, mert értik, érzik annak pozitív hatásait. Szigorúan gazdasági szempontból tehát ez egy nagyon is elhibázott lépés.

Ha a család szemszögét veszem alapul, akkor még akár jó is lehet. Egészen addig, amíg valakit nem érintenek közvetlenül a megszorítások, amit a vasárnapi zárás miatt a cégek kénytelenek megtenni. Ha azonban érint valakit, akkor nehéz felhőtlenül boldognak lenni a vasárnapi séta során úgy, hogy tudja az illető, hogy a munkája volt az ára.

Hosszabb távon még rosszabb

A gazdaság nem mindig rövid távon gondolkodik, így érdemes azt is vizsgálni, milyen hatásokkal számolhatunk 2-5-10 éves távon. A családi egység kérdése szociológusokra tartozik, bár valószínűleg előbb vagy utóbb jó hatással lesz rájuk a biztos szabadnap-, vagyis a célt elérte a vezetés. Az ára azonban egy kissé borsos, ha azt vesszük, hogy ahhoz, hogy a profit ne essen vissza – amit ép eszű vállalkozó nem enged hosszútávon -, ahhoz bizony elbocsátani, árat emelni, és céget átszervezni is kénytelen lesz. Ennek pedig ugyancsak hatása van a most már boldogan egységes családra, méghozzá annak vásárlóerejére, ami ugye csökkenni fog. Summázva: kevesebb pénze lesz a vállalkozónak, ezért megválik dolgozóktól és árat emel. Így kevesebb pénze lesz a háztartásoknak, és drágábban jutnak hozzá az árukhoz. Ha pedig mindenkinek kevesebb a pénze, akkor jobban tartalékol, nincs befektetés, nincs vállalkozói kedv, a gazdaság pedig úgy torpan meg, hogy rossz esetben kirepülünk a szélvédőn.

Márciustól a zárva tartás pedig él, bevezetésre kerül. Önnek mi a véleménye erről, hogyan érinti a boltok kötelező szünete?

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr477161873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása