A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Hab a vállalkozók tortáján – mégis a dolgozók örülnek neki!

2015. február 13. - Vállalkozástréner

Elérkezett az évnek az az időszaka, amit a dolgozó emberek a legjobban várnak. És bármilyen meglepő is, ez nem az adóbevallás leadása, hanem a béremeléseké. Az év eleji ugyanis a munkáltatóknak hozza a fejtörést, hogy hogyan emeljenek úgy a fizetéseken, hogy azzal az alkalmazottjaik is elégedettek legyenek.

Ez ugye azért nem egyszerű, hiszen hiába van az emelés, ha azt az infláció el is viszi, vagyis igaz, hogy mennyiségileg több pénzt kap az ember, csak éppen a vásárlóeleje topog egyhelyben, mint az a bizonyos galamb. Tehát a béremelés mértéke ebből a szempontból nagyon nem mindegy.

Az eddigi évek során jellemzően versenyt futottak a vállalkozók az inflációval. Történetesen azt próbálták megoldani – sokszor erőn felül – hogy legalább a pénz romlásának mértékét kompenzálják, és ne érezze a dolgozó azt, hogy hiába hajt, mint a güzü, a pénze mégis valahogy kevesebb. A nagy inflációban pedig a tényleges vásárlóerő javulással járó béremelés nagyjából a hamupipőke történet mellet foglalt helyet.

2015

És akkor el is érkeztünk az idei évhez. A Hay Group nemzetközi elemző cég előrejelzése alapján idén nagyjából 2,6 százalékos fizetésemelésre lehet számítani (ezeket az adatokat nyilván a multik szolgáltatták, és nem a sarki közért üzemeltetője, de az érték nagyjából reális lehet). Ez első hallásra nem éppen egy nagy összeg, ez tény és való. Ugyanakkor azt mellé kell tenni, hogy a várható infláció olyan alacsony lesz, hogy a reálbér, vagyis a vásárlóerő tényleges növekedése 2,3 százalék körül lesz. Vagyis nem csak azt érezhetik majd a dolgozók, hogy mennyiségileg több a pénzük, hanem valóban többet is ér majd.

Persze ez nem érinti másképpen a munkáltatókat sem. Jellemzően évente legalább az inflációt követve emelnek bért a cégek. Ez idén szerencsére alacsony, hiszen a 2,6 százalékos emeléssel az oroszok nem tudnának mit kezdeni, náluk az infláció 7,5 százalékos. Vagyis a reálbér tényleges emelkedése csak e fölötti emeléssel lenne elérhető. Ez pedig plusz teher a vállalatok számára is.

10967915_861803330543111_1062021526_n.jpg

A cégeknek is jó

A hazai vállalkozások számára is ez egy örömteli hír, hiszen nem csak az emelési összegekbe nem roppannak bele, hanem a bevételeik is gyarapodnak. Persze nem mennyiségileg, de minőségileg mindenképpen, ami azért messze nem elhanyagolható tényező.

A mostani teljesítménnyel ráadásul hazánk Európa élbolyában van, ami további előnyökkel is jár azok számára, akik nem csak a határainkon belül képzelik el a működésüket. Az erősebb hátország nagyobb bizalmat generál, így a befektetők keresése, illetve a hazai cégek külföldi befektetői tevékenysége is stabilabb hátteret kaphat. Ezt pedig érdemes kihasználni, mivel a gazdaság – akárcsak az üzlet – sokszor produkál olyan lépéseket, amiket előre nem, vagy csak bajosan lehet látni, így könnyen eleshetünk igen jó lehetőségektől.

Ha minden jó megy

A mostani tendenciákat szemlélve még egy nagyon pozitív hozadéka lehet ennek a folyamatnak. Ahogyan azt biztosan mindenki észrevette a pénztárcáján, a benzinárak szépen lassan leapadtak (bár mostanában emelés is volt, nem is kevés, az árak még mindig jóval kedvezőbbek a néhány hónappal ezelőttieknél). A benzin alacsony ára eleve beleszól a háztartások kiadásaiba, és ha eljutunk odáig is, hogy a szállítmányozói piac is reagál a csökkenésre, akkor igen sok termék ára mehet lényegesen lejjebb. Ez pedig értelem szerűen többet hagy mind a családok, mind pedig a cégek pénztárcájában is, vagyis akár az is lehetséges, hogy egy önmagát gerjesztő folyamatban végre rátalálunk a gazdaság reális működtetésének módjára.

Ön szerint is van reális esélye a vállalkozói környezet és a gazdaság kedvezőbbé válásának, vagy ez megint csak egy olyan délibáb, ami felvillanva reményt majd eltűnve csalódást és anyagi gondokat hagy maga után?

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr497171797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása