A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Játék a pénzzel – hogyan ne szívjuk meg?

2015. február 18. - Vállalkozástréner

Kell vagy nem az euró? Ez a kérdés vetődött fel bennem az nol.hu cikkét olvasva. Bár nem éppen ez a központi témája, de tény, hogy nem lehet mellette néhány elgondolkodtató eszmefuttatás nélkül elmenni. Hiszen ha jól belegondolunk, akkor vesztesei és nyertesei is lehetünk a helyzetnek – függetlenül attól, hogy az euró bevezetésre kerül, vagy sem.

Is-is

Az euró alapvetően egy egyáltalán nem rossz dolog. Már persze akkor, ha az ország, ahol bevezetik, kellően fel van rá készülve. Hiszen mint mindennek, ennek is megvannak az árnyoldalai, és persze az előnyei is.

Éppen ezért alaposan meg kell fontolni, hogy okos lépés-e a bevezetése. A téma pedig mostanában már akár aktuális is lehet, hiszen a négy kritériumból, melyeket az EU meghatározott, hazánk háromnak már megfelel. Ez pedig azt jelenti, hogy ha nagyon szeretnénk, akkor nyitva áll az út a bevezetés előtt – persze némi plusz erőfeszítéssel. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy ezzel nem csak nyerhetünk, hanem veszthetünk is.

11003966_865103766879734_1317270727_n.jpg

Az Unió gazdasági előnyei – főleg a vállalkozások szempontjából – vitathatatlanok. A határok eltörlése gyorsítja és olcsóbbá teszi a nemzetközi kereskedelmet, és megkönnyíti a terjeszkedést, de a pozitívumokat a kisebb cégek is érzik – gondoljunk csak az elnyerhető támogatások igencsak magas számára.

De persze ez sem fenékig tejföl, hiszen az előnyökért cserébe nekünk is sokat kellett tenni. Többek között lemondani bizonyos agrárelőnyökről, ami az itteni kkv-kat nagyon fájdalmasan érintette. De ide sorolható az is, hogy a kül, és sajnos a belpolitikai helyzet is instabillá vált. Sok helyre és sokféleképpen kell megfelelni, ami természetesen a gazdaságra is rányomja a bélyegét. Tehát kapunk is, és adunk is.

Eurót ide

Tudni kell, hogy a közös pénz bevezetése egy újabb olyan döntés, melynek két oldala van. Egyrészt hozzájutunk egy stabil fizetőeszközhöz, ami nem csak a hazai teljesítménnyel arányosan változik, vagyis könnyebben lehet vele számolni. Ez olcsóbbá teszi a beruházásokat, hiszen nem kell mindent az ingadozó forinthoz igazítani.

Ám inverz módon az előnyében rejlik a hátránya is. A váltogatástól ugyan megszabadulunk, de el is veszítjük a kizárólagos befolyást a pénzünk felett (teszem hozzá a váltogatástól való megszabadulás sem mindig jó üzlet, hiszen az euró – forint jó időben történő váltásában nem kis pénzek vannak). Vagyis hiába kellene a pénzt rontani, hogy a befektetési kedvet és lehetőségeket ösztönözzük, ezt már nem tehetjük meg, más eszközök után kell nézni. Ez nagyon szépen látszik a görögországi helyzetnél is. Hiszen tudjuk, hogy bár nem álltak olyan jól a görögök a csatlakozás, és a pénz bevezetése előtt, mostani helyzetük nem csak elkeserítő, hanem veszélyes is. De nem is kell ilyen messzire menni, hiszen a később csatlakozott, az EU átlagfejlettségét el nem érő, és az eurót mégis bevezető államok is erős gondokkal küzdenek. És bizony ezeknek a gondoknak egy részéért a közös pénz a felelős.

Természetesen az új pénz kiadásokkal is jár, ami érinti a vállalkozásokat is. még akkor is, ha az utópisztikus elképzelések realizálódnak, és egy esetlegesen bevezetett euró komoly minimálbéremelkedést hoz-, mint munkáltató ennek akkor sem fogunk annyira kirobbanóan örülni, hiszen a kezdeti szakadékokat nekünk kell majd áthidalni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr637186465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása