A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A monitoring soha nem lehet bizalmi kérdés

2015. március 06. - Vállalkozástréner

Sok vállalkozó bizalmi kérdést csinál olyan egyszerű üzleti elemekből, mint a monitoring. Sőt, olyan is előfordul, hogy vakon megbíznak valakiben, csak mert az illetőt barátjuk ajánlotta, vagy éppen pont a barátjuk az.

Ez most lehet, hogy egy kicsit durván hangzik, de attól, hogy valaki a barátunk, vagy annak ajánlásával kerül a látókörünkbe kicsit sem biztos, hogy a szakmájában is jó, vagy éppen a cége megbízható.

Monitoring

A kezdő vállalkozások, de még akár a működő cégek is sokszor hibáznak ott, hogy nem használják a monitoring lehetőségét. A fogalom biztosan ismerős is, ám maga a folyamat olyan misztikusan nehéznek tűnik a neve alapján. Pedig nem az, de még ha nehéz is lenne, akkor is létkérdés a használata.

A monitoring magyarul annak a folyamatnak a megnevezése, amiben megbizonyosodunk arról, hogy az a cég, beszállító, partner, akivel szerződünk, akinek a kezébe igencsak húzós összegeket teszünk le megbízható-e. Ezt pedig nem az alapján döntjük el, hogy ki mit mondott róla.

Mire figyeljünk?

A monitoring során vannak olyan elemek, amiket mindenképpen érdemes szem előtt tartani. Teljesen logikusan, józan paraszti ésszel végiggondolva érdemes megnézni, hogy az adott cég már meglévő partnerei mióta vannak szerződésben a vállalkozással. Ha régen, az azért sokat elárul a megbízhatóságról, ha azonban frissek, az még nem jelenti, hogy gondok lennének.

Utána kell járni a cég pénzügyeinek is. persze nem kell turkálni a másik zsebében, de egy pénzügyi évzárási jelentést megnézni azért nem árt, ahogyan az sem gond, ha annak is utánajárunk, hogy van-e köztartozás, vagy más vállalkozásnak fennálló követelése a leendő partner felé. Ha ezeket minimum meglépjük, akkor máris csökkentettük a lehetséges kockázatokat.

11040116_874281185961992_1065502397_n.jpg

És most jön a feketeleves: a monitoring nem egy egyszeri feladat. Mivel üzletről beszélünk, így minden partner is elsősorban a saját érdekeit fogja nézni. Nem arról van szó, hogy átvernek minket, de azzal azért legyünk tisztában, hogy ha választaniuk kell a fennmaradás, vagy a mi maradéktalan kifizetésünk között akkor nem nagyon fognak vacillálni. A monitoring éppen ezért egy rendszeres, adott időközönként elvégzendő feladat. Ez nem bizalmatlanság, csupán annak biztosítása, hogy a vállalkozásunkat, a befektetett tőkénket ne érhessék váratlan meglepetések, illetve ezek valószínűségét a lehető legkisebbre csökkentsük.

Az üzleti barátság

A magánélet és az üzlet keverése nem jó ötlet, így egy alapvetően magánéleti kifejezést, mint a barátság, ne keverjünk bele a vállalkozás ügyeibe. Igen sok gond adódhat abból is, ha baráttal üzletelünk, és abból is, ha feltétel nélkül megbízunk valakiben az üzleti életben, aki a magánéletünkben jó barátunk. Tény, hogy sokszor biztonságosabbak az ilyen üzletek, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene mindennek utánanézni. Alapvetően ezt a másik fél is megteszi, és nem is csinál gondot abból, ha érdeklődünk egy kicsit.

Nem szabad elfelejteni, hogy az üzletben egy rossz döntés, vagy egy elkövetett hiba – még ha azt véletlenül, és a legnagyobb jóindulattal vezérelve is követjük el – akár a vállalkozásunk végét is jelentheti, arról nem is beszélve, hogy milyen anyagi veszteségekkel jár. Éppen ezért kezeljük a helyén az üzletet, és a magánéletet, és a monitoringból soha ne csináljunk bizalmi kérdést. Egyszerűen végezzük el rutinból, mint ahogyan az osztalékot felvesszük, vagy a számlákat kifizetjük.

Ön futott már bele olyan helyzetbe, amikor a monitoringnak köszönhetően sikerült elkerülnie egy – pénzügyi szempontból - kifejezetten veszélyes üzletfelet?

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr897245771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása