A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Mindenképpen fel kell készülni a görög lépés következményeire, védekezni, vagy kiaknázni az így megnyíló lehetőségeket!

2015. március 09. - Vállalkozástréner

A gazdaság stabilitása, fellendülés, vagy éppen zuhanó ága mindenkire hatással van, így a magánemberek, a multik és a kkv-k egyaránt megérzik. A vicc az, hogy ez nem csak a magyar gazdaságra igaz, vagyis a hatás nem csak a határokon belül érvényesül, hanem azokat messze túllépve is.

Ez természetesen a globalizációnak, és az Uniónak köszönhető. Nem szabad fröcsögni, hiszen a csatlakozás rengeteg előnnyel jár, ugyanakkor megvannak a maga hátrányai is, amik mostanában megint aktuálisak lettek. A hiradó.hu cikke azonban bíztató képet fest a helyzetről.

Távoli szomszédaink megint a bili borulás határán táncolnak, és a görög kormánynak nem fűlik a foga a megszorításokhoz. Ezt persze senki egyetlen percig nem csodálja, hiszen a jelenlegi miniszterelnök, Aléxisz Cíprasz éppen annak az ígéretének köszönheti jelenleg betöltött hivatalát, hogy végre gátat vet a folyamatos megszorításoknak. Ami ugye vicces, mert a görög gazdaság jelenleg erősen függ az EU támogatásától, és nem megtenni, amit az követel nem feltétlenül kifizetődő megoldás.

11056870_876127945777316_410838101_n.jpg

De ez legyen a görögök gondja, mondhatnák sokan. Csakhogy az EU miatt az ügy minket is érint. Sajnos a görögök esetleges kilépése komoly aggályokat vet fel a gazdasági területeken. Most azonban egy kicsit lehet örülni, mivel úgy tűnik – vagyis a legfrissebb elemzések ezt támasztják alá -, hogy hazánkat nem rázza meg olyan mértékben az esetlegesen bekövetkező görög lépés, mint az gondoltuk.

Ennek oka a stabillá váló gazdaság. Az utóbbi időben a GDP növekedése folyamatos, így a magyar gazdaság stabilnak mondható, legalábbis a régió országaihoz viszonyítva. Ezt a hatást tovább erősíti a jelentés, mely arról szól, hogy stabil a gazdaság, tehát ez egy önmagát erősítő folyamat.

Azt azonban mégsem javasolnám senkinek, hogy dőljön hátra, és élvezze – végre -, hogy magyar, így védve van a hatásoktól. Ez ugyanis nem igaz, és minden felelős vállalatvezetőnek kötelessége előre számolni ez esetleges következményekkel. Igaz, hogy a kkv-k többsége nem folytat nemzetközi ügyleteket, ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy őket nem fogja érinteni, ha ilyen lépés következik be az EU-ban. A nagyvállalatok és a kormányok ugyanis mindenképpen megérzik majd, ha a görögök meghozzák ezt a döntést. Ez pedig erősen kihat az adott ország, régió kereskedelmére, gazdasági műveleteire.

Kivédeni a dolgot nem egyszerű, de azért nem is lehetetlen. Fontos, hogy mindenképpen naprakészek legyünk az aktuális gazdaságpolitikából, és a veszélyforrásokat – mint amilyen a görög helyzet is – kiemelt figyelemmel kezeljük. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy minden helyzet lehetőségeket teremt. Persze ez kockázattal is jár, de ki lehet használni a megnyíló kapukat. A megfelelő tranzakciókkal bizony komoly profitot is el lehet érni, ugyanakkor számolni kell a veszélyekkel is.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr927253591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása