A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Az üzleti életben a tisztességtelen magatartás végső soron vállalkozói öngyilkosság

2015. március 27. - Vállalkozástréner

A tisztességes viselkedés a jó vállalkozó alaptulajdonsága, akármennyire is fura ezt elsőre hallani. Sajnos a köztudatban élénken él az a kép, miszerint aki vállalkozóvá válik, az levedli addigi konszolidált énjét, a bőre felreped, és habzó szájú, pénzharácsoló, mindenkit átverő szörnyeteggé változik.

Kár lenne tagadni, hogy bizony van ilyen cégvezető is, ám azt azért gyorsan hozzáteszem, hogy jellemzően ezek az emberek nem maradnak meg sokáig az üzleti életben, hiszen gyorsan hírük megy, és ki az az őrült, aki úgy üzletel valakivel, hogy tudja róla, hogy tisztességtelenül jár el. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy minden éremnek két oldala van, így egyetlen rossz vélemény nem jelenti azt, hogy valakit messziről el kell kerülni.

Érdemes azt is tisztázni, hogy mi is számít tisztességtelennek. Elsőre erre valószínűleg mindenki rávágná, hogy az, ha a másik nem fizeti ki, amivel tartozik. Ez azonban messze nem ilyen egyszerű. Aki vállalkozásra adja a fejét, annak azzal is tisztában kell lennie, hogy minden előzetes óvintézkedés ellenére előfordulhatnak likviditási gondok, sőt, akár tartós fizetésképtelenség is. így a tisztességtelen viselkedés messze nem az, ha nem fizetünk, hanem az, ha erről nem tájékoztatjuk a másik felet, illetve ha nem teszünk meg mindent a helyzet tisztázása érdekében.

11079769_884689671587810_1285006648_n.jpg

Hogy ez miért fontos? Az üzleti életben a siker egyik – ha nem a legfontosabb – kulcs a kapcsolatokban rejlik. Ez pedig azt jelenti, hogy minden, szó szerint minden kapcsolatunk jelenthet egyszer komoly előnyt. Ezt pedig nem érdemes eldobni hirtelen felindulásból. Tudni kell, hogy aki üzletel, az kockáztat is, így természetesen előfordulnak veszteségek is. ez azonban nem jelenti azt, hogy valakiről a megítélésünk kizárólag a veszteség miatt negatív lesz. hiszen a profizmusa nem abban mutatkozik meg, hogy minden apró bökkenőt sikerül-e elkerülnie, hiszen bárkivel előfordul, hogy hibázik. A profizmus viszont éppen abban rejlik, ahogyan ezt a bizonyos hibát kezeli az illető.

A gazdasági életben azok, akik tisztességesen viselkednek, sok kapcsolatot fenntarthatnak és jövedelmeztethetnek, még abban az esetben is, ha néha hibáznak. Azok azonban, akik nem tartják be az üzleti viselkedés íratlan – bár sokszor törvényben is szabályozott – szabályait, előbb vagy utóbb elveszítik a sikert jelentő kapcsolati tőkéjüket, befektetőiket, üzletfeleiket. Sokan azt is elfelejtik, hogy azok, akiket ma kihasználnak – például erőfölényük miatt –, később kerülhetnek olyan pozícióba és pénzügyi helyzetbe, hogy a döntésüktől fognak függeni a tisztességtelen vállalkozó üzletei. Ez pedig csak egyet jelenthet: biztos csődöt, ami nem annak köszönhető, hogy a másik bosszúálló, hanem egyszerűen annak, hogy nem bízik meg többet a tisztességtelenül eljáró vállalkozóban. Ez pedig az üzleti életben azt jelenti, hogy egyetlen fillér támogatást, egyetlen aprócska üzletet sem fogunk tudni kicsikarni a másikból, hiszen nem látja biztosítottnak a befektetése megtérülését.

Ráadásul ugyan közhely, de megingathatatlanul igaz: a bizalmat elnyerni sem egyszerű, de ha egyszer elveszítettük, akkor azt visszaszerezni szinte lehetetlen. Ez pedig fokozottan igaz abban az esetben, ha pénzről van szó. A tisztességes viselkedés, és az üzleti élet sajátságos „etikettjének” betartása éppen ezért nem is javaslat, hanem jól felfogott érdek, amit minden vállalkozó a saját profitja érdekében kell, hogy betartson.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr907309132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása