A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Játék határok nélkül – avagy vevő vs. alkalmazott

2015. április 09. - Vállalkozástréner

Egy cég életében legalább egyszer előkerül a döntés, illetve a döntőbíró szerepe, miszerint kinek is adunk igazat: a vevőnek, vagy a kollegának?

Valószínűleg sokak számára nem ismeretlen az az alaptétel, miszerint a vevőnek mindig igaza van. Ennek oka pedig végtelenül egyszerű: a cég, így a saját és a kollegák megélhetése is a vevőn múlik. Ha elégedett, akkor jól fizet, és újra minket választ, ha nem, akkor búcsút inthetünk egy bevételi forrásnak. Ez természetesen nem csak a kereskedelemben igaz, hanem az üzleti élet szinte minden területén is.

Tehát a vevő fontos, és figyelni kell az igényeire. De ha őszinték akarunk lenni, akkor szinte mindenki találkozott már az ügyfelek között olyannal, aki direkt kötözködött, kereste, hogy mibe lehet belekötni, és kikezdte a vele foglalkozó munkatársakat is. sajnos ez a típus is benne van a pakliban. A jó hír, hogy többségében nem ilyenek a vevők, a rossz, hogy ez komoly gondokat okozhat a cégen belül is.

Nagyon nehéz ugyanis eldönteni, hogy meddig kell kiszolgálni a kedves vevő igényeit, és hol van az a pont, amikor a viselkedése már egy kollega elvesztéséhez vezethet. Természetesen ez nagyban függ attól is, hogy mekkora befektetésről van szó, de mindenképpen vannak határok.

11149201_891127847610659_1506195373_n.jpg

Lényegében nem is arról van szó, hogy ez ember elveszít egy kollegát. Ha szigorúan üzleti szemmel nézzük, és kihagyjuk a személyes érzéseket, a mérleg akkor is pozitív, hiszen a bevételt megkapjuk. Ez ugyan igaz, de vannak más hatások is, amivel számolni kell azoknak a cégvezetőknek, akik nem állnak ki a munkatársaik mellett.

Egy vállalkozást nem csak és kizárólag az alapítója üzemeltet. Sőt, egy bizonyos méret felett (ami nem is olyan nagy) egyszerűen nem működhet a cég a csapat nélkül. És hát a csapat egy érzékeny egység. Az igazán jó munkához kell, hogy a csapat tagjai bízzanak egymásban, tudják, hogy a másik kiáll értük. És bizony a cég tulajdonosa, vezetője oszlopos tagja ennek a közösségnek. A tagok azt érzik, hogy éles helyzetben semmi esélyük egy vevői atrocitással szemben, akkor bukik az egész szépen felépített csapatkép, ennek következtében pedig csökken a produktivitás, és romlik a lojalitás is.

Hogy hol húzódik a határ ez változó, de a cég vezetőjének minden esetben törekednie kell arra, hogy a vevő és a munkavállaló is jól, „győztesen” jöjjenek ki egy adott helyzetből. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a vevővel szemben nyíltan és kioktatóan lépünk fel, bár sajnos kiélezett, és végletes helyzetben erre is szükség lehet. Sokkal inkább azt jelenti, hogy a minimálisra csökkentjük a konfliktushelyzetek kialakulásának lehetőségét, és ha azok mégis megjelennek, akkor diplomatikus megoldást keresünk.

A munkatársainkat azonban előre is felkészíthetjük a problémás ügyfelekre. Ekkor erősíteni kell bennük a csapathoz tartozás érzését, és biztosítani őket arról, hogy nem maradnak egyedül, vagyis támogatjuk őket a tárgyalás, egyezkedés alatt.

Tisztelettel, és objektív hozzáállással ezek a konfliktusok is elsimíthatóak, és a felelős vállalkozó nem csak a pillanatnyi hasznot tartja szem előtt, hanem azt is, hogy hosszabb távon mi a legjobb a cégnek! 

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr17353486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása