A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A munkatársak motiválása létkérdés a siker érdekében!

2015. június 10. - Vállalkozástréner

Érdekes kérdés egy cég esetében hogy milyen eszközökkel csábítja magához a dolgozókat. Ez ugyanis ma már közel nem olyan egyszerű, mint mondjuk 5 évvel ezelőtt.

Ennek oka, hogy a magyar munkavállalók is egyre kevésbé félnek attól, hogy megszűnik a munkahelyük, így bátrabban keresgélnek, és könnyebben mennek bele a váltásba is, ha jobb ajánlatot kapnak. Persze itt komoly érv a pénz, de sok esetben a munkakörülmények, és a csábító előrelépési lehetőségek is mérvadóak.

Európában már nagyobb múltja van a munkáltatói arculat kialakításának. Ez gyakorlatilag azt a képet jelenti, amivel a munkáltató „magához csábítja” a jó szakembereket. Ez pedig fontos, hiszen a pénz nem minden. Sőt, sok esetben a munkavállalók hajlandóak a kisebb fizetés mellett dönteni, ha a munkakörülményeik jobbak, kellemesebbek egy adott cégnél.

Ezt elérni azonban némi időbe, gondolkodásba, és sokszor bizony kockáztatásba is kerül. Ilyenkor olyan dolgok is előtérbe kerülhetnek, amit nem is hinnénk, hogy motivációs erővel rendelkeznek, illetve olyanok is, melyekről tudjuk, hogy ilyen erejük van, csak éppen használni nem merjük őket.

18gjxe226664gjpg.jpg

Tökéletes munkakörnyezet nincs. Ezt ne is akarjuk elérni, inkább arra koncentráljunk, ami a mi érdekeinket is elősegíti, amiből így előnyt tudunk kovácsolni. Egy alapvetően erős csapatmunkát követelő vállalkozásnál nagyon fontosak lehetnek a munkaidőn kívüli programok. Elsőre az ember azt hinné, hogy munka után mindenki szívesebbem megy haza a családjához, mint hogy azokkal az emberekkel legyen, akiket egész nap nézett. Ám ha a családot is bevonjuk a programba, vagy olyasmit kínálunk, amitől a munkatársak barátokká válnak, akkor olyan előnyt szerezhetünk a versenytársakkal szemben, ami pótolhatatlan. Sok esetben az is nagyon jót tesz a cégnek, ha a vezető sem húzza ki magát a programok alól, hanem jelen van, élvezi, vagy a munkatársak meglátják benne az embert, nem csak a főnököt, így könnyebben, hatékonyabban dolgoznak vele együtt.

Egy nagyon jó példa a szokatlan, kockázatos pluszra a munkaidő, illetve az azzal való „játék”. Ma már itthon is több cég próbálkozik vele, külföldön pedig bevett gyakorlat, hogy az arra alkalmas munkakörökben egyszerűen nincs munkaidő. Nem kell időre bemenni az irodába, és nem kell bizonyos időt benn tölteni. Ez jellemzően a kreatív munkatársaknál működőképes, de ott nagyon is megéri alkalmazni. A cégek, ahol bevezették az újítást erőteljes produktivitás emelkedésről számoltak be. Ez furán hangzik, mivel sokan úgy érzik, ha nem lenne kötelező bemenni és dolgozni, akkor a munkahelyük közelébe sem mennének. Ám azok, akik szeretik, amit csinálnak, és meg is becsülik őket, szárnyakat kaphatnak az ilyen lehetőségektől.

Ebből is remekül látszik, hogy a munkavállalók motiválása olyasmi, ami nagyon nagymértékben hozzájárul a siker eléréséhez, sőt, e nélkül nem is lehetséges a vállalkozás felfuttatása.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr797531188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása