A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Szabadság – szervezés és az otthoni munka…

2015. július 14. - Vállalkozástréner

Eljöttek a szabadságolások rettegett időszakai. Rettegettek, hiszen elképesztően sok hiba, és haragos ügyfél lehet az eredménye annak, ha a vállalkozó nem készül fel rendesen a kollegái, illetve akár a saját szabadságára is. hiszen az üzlet nem szünetel, tehát a dolgokat kevesebb emberrel, otthonról, vagy akár a nyaralás alatt is működtetni kell, méghozzá úgy, hogy azzal az ügyfelek elégedettek legyenek!

Alkalmazottak

Aki azt hiszi, hogy egy alkalmazottat könnyen lehet helyettesíteni, amikor az szabira megy, az nagyot téved. A legtöbb esetben ugyanis vannak olyan ügyfelek, iratok, vagy munkamenetek, amihez mindig az adott kollega ért a legjobban, ő tudja azokat hiba nélkül működtetni. A szabadsága alatt a többiek ugyan az alapfeladatokat ellátják, ám ha beérkezik egy bonyolultabb kérés, vagy egy ügyfél kezelése nem olyan egyszerű, akkor bizony megáll az élet, ami az üzletnek nagyon nem tesz jót. Ha helyettesítésről van szó, akkor nem szabad spórolni, legfőképpen az idővel, és be kell tanítani valakit a feladatra. Pontosan, követhetően le kell írni, hogy mikor mi a teendő, és kell valaki, aki ismeri az apróbb fogásokat is. persze lehet, hogy nem lesz rá szükség, de ha mégis, akkor az ügyfelek semmit nem fognak megérezni a szabadságokból.

2013-08-06_andrea-work-life-balance_istock_000008136381large_source.jpg

A főnök

A vezetőknek is szükségük van néha egy kis kimenőre. Ha a vállalkozó maga megy szabadságra, akkor azzal számolnia kell, hogy időről időre megkereshetik, hiszen vannak olyan döntések, amiket nélküle, vagy a jóváhagyása nélkül egyszerűen nem lehet megoldani (és nem is szabad, elvégre a vállalkozó zsebére megy a játék). Szerencsére azonban ezt nem azt jelenti, hogy azok, akiknek üzlete van, nem mehetnek szabira, csupán azt, hogy nem tehetik le egészen a feladataikat. Ahhoz, hogy a nyaralás alatt ne csörögjön vég nélkül a telefon, ki kell jelölni egy megbízottat, egy olyan kollegát, akinek a szabadság idejére döntéshozatali jogkört adunk a kezébe. Ez a későbbiek folyamán is jól jöhet, hiszen ha megvan az az ember, akiben ennyire meg tudunk bízni. Ha a cég terjeszkedik, vagy csak szimplán kell valaki, aki segít a vezetésben, akkor rögtön meg is vannak a közép, vagy felsővezető jelöltek, illetve azok, akikkel a későbbiekben bizalmi együttműködést is ki lehet alakítani.

Majd otthonról…

Meglepően sokan esnek abba a hibába, hogy azt gondolják, a kikapcsolódás, és a haza vitt munka összeegyeztethetőek. Ez ugyanis messze nincs így. Igen, sokszor előfordul, hogy vállalkozóként kénytelenek vagyunk bizonyos feladatokat a munkahelyen kívül, esetleg otthon megoldani. De más az, amikor egy-egy feladat, illetve ha egy vagy akár két heti munka marad otthonra. Hiába a mézesmázos kinézet, otthonról dolgozni bizony nem is olyan egyszerű feladat. A gond abban rejlik, hogy nagyon sok a szabadsága az embernek, vagyis nincsenek kötött munkaórák, nincsenek felettesek, stb. – akárcsak a vállalkozó megítélésében. De ahogyan a cégtulajdonosok esetében, úgy az otthoni munkára is áll az alapigazság, miszerint lehet, hogy kívülről minden szép, és dübörög a Dolce Vita, de valóban, hozamosabb ideig csinálni a vállalkozást, vagy az otthonról végzett munkát, az felkészültséget, gyakorlatot és kitartást igényel.

A nyaralás, a pihenés mindenkinek kell. Tény, hogy a pótlásokat nehéz megoldani, de ha az ember nem kapcsol ki időnként, akkor a munkájának minősége és mennyisége is erősen csökken, ezt pedig egyetlen felelős vállalkozó sem engedheti meg magának!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr867627988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2015.07.15. 09:44:11

Mhm...teljeskoru leiras az aprobb fogasokrol. A valosag ezzel szemben az, hogy mindenre kiterjedo aprobb fogasokat nem is lehet leirni. Raadasul ha valaki szabadsagra megy, akkor az elso amit megprobal, hogy minden lehetseges ugyet lezar amennyire tud, emellett viszont nem lesz ideje egyszerhasznalatos doksikkal bibelodnie.
süti beállítások módosítása