A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A kikapcsolódás egy vállalkozónak nem egyszerű, de tanulható, gyakorolható folyamat, ami szükséges a stressz elleni harcban!

2016. január 14. - Vállalkozástréner

A vállalkozói lét erősen stresszes életforma, amit nem szabad félvárról venni! Egy régi vicc szerint a vállalkozó horgászat közben kifogja az aranyhalat, ránéz, sóhajt, majd megkérdezi, hogy mi kell neki.

Ez is jól mutatja, hogy a cégvezetők a kikapcsolódásuk alatt is sokszor dolgoznak. A vállalkozásban az ember a saját vagyonát, egzisztenciáját teszi kockára, így nem csoda, ha ez a „foglalkozás” bizony 24 órás elfoglaltságot jelent az év 365 napján. Ez pedig megterhelő, méghozzá erősen, így a vállalkozói szféra stresszből adódó betegségekben vezető pozícióban van.

Ahhoz, hogy a sikert fel tudjuk dolgozni, és az életünk, a családunk se sérüljön mindenképpen meg kell tanulnunk megfelelően kezelni, és levezetni a munkával járó stresszt. Egy magánember ezt jóval egyszerűbben teheti meg. Ha elutazik, nem visz magával laptopot, kikapcsolja a telefonját, nem foglalkozik a munkával, hiszen a feladatai megvárják. De ha csak a hobbyját végzi, az agya akkor is remekül ki tud kapcsolni, hiszen havi fixből él, van ideje arra is, hogy pihenjen. Egy vállalkozó élete egy kissé különböző. Ő ugyanis nem teheti meg azt, hogy nem elérhető, hiszen történhetnek problémák, amiket meg kell oldani, vagy jöhetnek fontos megrendelések, amiket nem lehet várakoztatni. A cégtulajdonosok nem havi fixből élnek, ami azt is jelenti, hogy lényegesen többet kereshetnek egy alkalmazottnál, de a felelősségük, és a munkájuk és lényegesen több. Nyaralásnál is kell a laptop, a mobil, és ezt bizony a családdal is el kell fogadtatni. Így azonban messze nem tökéletes a kikapcsolódás, vagyis a stresszt letenni sokkal nehezebb.

avoid-anxiety-fear-frustration-of-starting-a-business.jpg

Szerencsére a dolog nem lehetetlen, de tanulást igényel. nincsen bevett recept arra, hogy mivel próbálkozzunk. A jóga, a futás, a barkácsolás, vagy az újabban nagyon népszerű felnőtt kifestők mindegyike jó alternatíva lehet, csak válogatni kell a számtalan lehetőség közül. Hogy akkor mit is kell tanulni? A kikapcsolást. Azt, hogy a pontos tervezéssel azt az időt felszabadítsuk, amit pihenésre szánunk. Ez akár egy vagy két teljes hét is lehet, de ehhez már gyakorlat kell. Ilyenkor sem lehet kinyomni a telefont, vagy lemondani a laptopról, de a kijelölt időn kívül az ember képes lesz kikapcsolni, a családdal, önmagával foglalkozni.

Azt hihetnénk, hogy ez nem is olyan fontos, hiszen a cél, hogy sokat keressünk, de ez azért nem igaz. A sok pénz önmagában igencsak kevés lesz, ha már nincsenek barátok, nincsen család, akivel megosszuk az örömünket. A sikeres vállalkozó mögött a családja a hátország, ahova visszatérhet, ahol megnyugodhat. Ezt pedig ápolni kell, mint ahogyan a testünket, szellemünket sem lehet a végletekig kifacsarni. Tervezzünk, gyakoroljunk, és javítsuk a szabadság alatti nem munkaügyi hibákat, így nem csak boldogabbak, hanem üzletileg is sikeresebbek lehetünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr198268372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása