A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Megkezdődött az átállás a nemzetközi számviteli sztenderdekre

2016. január 21. - Vállalkozástréner

A hazai vállalkozások a hazai rendszerekre vannak beállva, aminek azonban lehetnek hátulütői is. Ezek között szerepel az, hogy így a határokon túli tranzakciókat bonyolultan oldhatják csak meg, hiszen a számviteli rendszer hazánkban más, mint amit a nemzetközi trendek diktálnak.

Ez azonban most megváltozik. 2016 januárjában a számviteli rendszerek átállása várható a legtöbb cég esetében. Ha nem is januárban, de az év folyamán mindenképpen jelentős mennyiségű vállalkozás fog áttérni az IFRS-ek alkalmazására. Ennek oka többek között a már említett külföldi mozgástér, valamint az is, hogy a hazai rendszer a forinttal kompatibilis. Ha nem ebben a pénznemben gondolkodunk – márpedig a nyugati, de még a keleti partnerek sem ezt használják -, akkor az átállást mindenképpen meg kell kezdeni.

12575797_1031131130276996_232429723_n.jpg

Természetesen mind sok más folyamat, ez sem gyors, és nem is könnyű, így az áttéréshez időt kell hagyni, és idejében kell elkezdeni. A zökkenőmentes lefolytatáshoz pedig mindenképpen szükségünk lesz a szakemberek segítségére is, ezen nem érdemes spórolni, hiszen óriási katyvaszban találhatjuk magunkat. A hazai rendszerek bonyolultsága után a nemzetköziek tisztább, reálisabb volta felüdülés lehet, de amíg áttérünk, addig rengeteg részletre kell figyelni, amiket ha nem tartunk szem előtt, akkor a szakembereken való spórolás durván megbosszulja magát.

Hogy miért jó az átállás? Egyszerűen azért, mert a hazai szabályozás jogszabályok csokra, amivel messze nem lehet lefedni reálisan egy gazdasági folyamatot. Ez az oka annak is, hogy a magyar vállalkozók borzalmas útvesztőben találják magukat, bármilyen hivatalos ügyet, vagy a cégükhöz kapcsolódó kötelezettséget akarnak elintézni. Az átalakítással ez a kis – bár messze nem elhanyagolható – részlet legalább tisztábban, egyértelműbben látszik majd.

Az átállás természetesen nem kötelező, de azzal számolni kell, hogy az összes olyan cég, mely leányvállalata egy külföldi vállalkozásnak, bizony előbb vagy utóbb kénytelen lesz átállni. Ez a bankokat is érinti - hol a folyamatokat már el is indították -, vagyis a bankokkal kötött pénzügyi tranzakciók menete is változik majd.

A nemzetközi piacokon való megjelenésnek alapfeltétele az átállás, de más oka is van. Az IFRS-ek logikusabbak, gazdasági gondolkodásra épülnek, és nemzetköziségüknek hála az egész világon használhatóak, összehasonlíthatóak. Ez pedig nagy előny lehet, még akkor is, ha csak hazai környezetben mozgunk, hiszen a nagyobb, nemzetközi vállalatok nagyobb bizalommal fordulnak felénk, ha számukra is könnyen lekövethetőek a gazdasági folyamatok, összehasonlíthatóbbak az eredmények.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr848299184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása