A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Szépen bővül a használható támogatások, és reálisabb hitellehetőségek köre a kkv-k számára is

2016. március 02. - Vállalkozástréner

Bár kis hazánkban a kkv-k helyzete finoman szólva is siralmas, azért néha fel – fel csillan egy kis reménysugár, vagy jó irányba mutató kezdeményezés.

A tőkebevonás mindig kardinális kérdés. Erre már rájöttek a bankok és a vezetés is, ennek megfelelően szép hasznot is próbálnak belőle húzni. Ezzel alapvetően nincs is semmi baj, hiszen az államnak és a banknak is meg kell, hogy érje a tranzakció, a hangsúly azonban éppen azok a kicsike IS-en van. Merthogy az eddigi rendszerben a banki kölcsönök kamatainak visszafizetése olyan terhet jelentett, amit csak nagyon kevés kkv tudott megengedni magának. Ha viszont nincs hitel, akkor a fejlődés is csigalassúságú, ami a gazdaság fontos részét jelentő szektorra nézve is gond, de a világátlagtól való erős lemaradást is maga után vonhatja a jelenség.

skuld-help_79967.jpg

Szerencsére úgy tűnik, hogy a kitartó várakozás meghozta végre azt, amit már évekkel ezelőtt kellett volna. A vezetés kezdi felismerni, hogy csak abban az esetben tudja élénkíteni, beruházásokra ösztönözni ezt a szektort, ha a kölcsönök terhein enyhít, illetve ha növeli a vissza nem térítendő, vagy kedvezményes hitelek tárházát.

Ezekkel az eszközökkel jóval egyszerűbben érhető el a fejlődés, így nem is csoda, hogy lényegesen többen pályáznak ezekre a lehetőségekre. Persze itt sincsen minden aranyból, ebben az esetben is számolni kell bizonyos tényezőkkel. A vissza nem térítendő hitelek esetében egy igen komoly feltételrendszernek kell megfelelni, amiben ha a cég elcsúszni, vagy nem kapja meg a támogatást, vagy egy összegben kénytelen lesz leszurkolni az összeget, ami sok esetben akár a cég végét is jelentheti. Természetesen feltételei a kedvezményes hiteleknek is vannak, így ezeknél is fontos az odafigyelés.

A másik könnyítés, ami igazán nagy könnyebbséget jelent, az az, hogy hiteltörténet hiányában is hozzá lehet jutni egyes támogatásokhoz, banki lehetőségekhez. Ráadásul a futamidők is növekednek és a fedezetek mértéke is csökken. Ez persze kockázatos is lehet a pénzintézeteknek, ennek megfelelően biztosan csak igen szigorú feltételek mellett, minden egyes apró kiadást számlával igazolva lehet majd hozzájutni a támogatásokhoz. De legalább már a kezdő lépések megvannak, szélesítik a valóban használható pénzügyi eszközök tárházát, és ez mindenképpen jó hír.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr798434956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása