A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A túl sok érzelem rossz döntéseket eredményez, a túl kevés pedig elmarhatja a vevőket, üzletfeleket

2016. március 17. - Vállalkozástréner

Minden embernek fontos, hogy milyen pénzügyi döntéseket hoz. Ez különösen igaz akkor, ha az ember történetesen vállalkozó, hiszen ebben az esetben a havi fix egyáltalán nem áll rendelkezésre, vagyis egy – egy hibás döntésnek sokkal katasztrofálisabb hatásai lehetnek az egzisztenciára.

Fontos megérteni, és elfogadni, hogy mint mindenben, a pénzügyekben is érzelmi alapon döntünk. Hiába tudjuk, hogy itt a logika az elsődleges, sokszor – főleg a veszteségek minimalizálása érdekében – kapkodva hozunk nagyon rossz döntéseket, amik további problémákat generálnak. Szerencsére a helyes cselekvési módszer tanulható, és ezt el is kell sajátítania minden vállalkozónak. Az attitűd jó esetben már megvan, az életszemléletnek kell igazodnia az elvárásokhoz. Ez a legtöbb esetben azt jelenti, hogy az ember folyamatosan, mindent megtervez, ami az üzletet érinti. Ez a tervezés pedig nem fullad ki abban, hogy nagy nehezen beírjuk a naptárba azt, hogy mikor is kell elvégezni az adott tevékenységet.

A folyamatos tervezés ad egy kis előrelátást, tudunk egy kicsit tervezni. Azonban tény, hogy teljes biztonságba még ezzel sem kerülhetünk. Az érzelmeink minden esetben befolyással lesznek ránk, de ez nem is feltétlenül gond.

A célok eléréséhez ugyanis a logikus gondolkodás néha kevés. Kell, hogy az ember válasszon magának egy példaképet, akinek az életstílusa, a lehetőségei annyira vonzóak, hogy azt mi is szeretnénk elérni. És persze a magabiztosság egyik alapfeltétele is az érzelmekben keresendő, így azok szorosan kapcsolódnak a sikerhez.

bouwen-met-bakstenen-groot-ventaris.jpg

Vagyis a cél nem az, hogy az érzelmi részeket teljesen kizárjuk a feladatból, és csak robot módjára végezzük a feladatainkat, ugyanis a robotoknak nincsen motivációja, így mi előbb vagy utóbb kiégünk. Az érzelmekkel azonban óvatosan kell bánni. A túl kevés sem tesz jót, hiszen elveszíthetjük a lelkesedést, a túl sok viszont komolya veszélybe sodorhatja az egész céget.

Az önmeghatározáson keresztül bemutatva könnyebben megérthetjük az érzelmi szint fontosságát. Azok az emberek, akiknek nagyon fontos, hogy mit gondolnak róluk, hogy a lehető legjobb színben tűnjenek fel, azok mások által határozzák meg magukat. Ennek következtében a hibáikat takargatják, vagy gyorsan meg akarják oldani, ennek eredménye pedig sokszor az, hogy az alap szituációt még tovább rontják a gyors és helytelen érzelmi alapú döntéseikkel.

Ha az önmeghatározás kizárólag belülről fakad, vagyis csak a saját elveinket tartjuk szem előtt, akkor a sikereinket is csak magunknak köszönhetjük. Azonban az üzletben, és gyakorlatilag az életben is szükségünk van másokra, üzletfelekre, beszállítókra, vevőkre. Azok az emberek, akik semmilyen külső tényezőt nem engednek be az önmeghatározásukba nagyon maguknak valóak lesznek. Hiába ügyes, és sikeres az elgondolásuk, ez egy ponton túl áthidalhatatlan szakadékot generál az üzletfelek felé.

Az érzelmek fontosak, de a jó vállalkozó képes megtalálni azt az egyensúlyt, ami a sikerhez szükséges. Ez a folyamat nem könnyű, és mindenki számára tartogat hullámvölgyeket. Azonban ha valakinek valóban a saját cég a célja, ha valóban magáénak érzi ezt az életstílust – az összes előnyével és hátrányával együtt -, akkor az érzelmeinek kordában tartása már korán elkezdődik, ezt a folyamatot erősíti, tökéletesíti ki az elengedhetetlen üzleti tudásbázis magáévá tételével.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr938489256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása