A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Pénzügyi csiki-csuki a bérekkel, adókkal, és a lehetséges menekülőút

2016. november 23. - Vállalkozástréner

A vállalkozások élete messze nem egyszerű, kiváltképpen akkor, ha a cég történetesen Magyarországon képzeli el a működését. Kis hazánkban ugyanis elég fura rendszer szerint működnek a dolgok.

A hazai rendszerben a kis és mikrovállalkozások, a középvállalkozásokkal karöltve arányaiban a legnagyobb foglalkoztatók, így nehezen értjük, miért nem tartja szem előtt azok érdekeit a kormány. Egy újabb intézkedéssel ugyanis akár a torkukat is elvághatta. A foglalkoztatás sajnos költségekkel jár, méghozzá nem is alacsonyakkal. Ez is oka annak, hogy sok vállalkozó csak minimumokat tud fizetni a munkatársainak.

Egy friss hír szerint a minimálbér, és a garantált bérminimum is erősen megemelkedik, amihez azonban pluszban a kormány nagylelkűen 6+2 százalékos járulékcsökkentést is megszavazott. Ez ugyan alapból jól hangzik, azonban átlagosan, emberenként 30 000 forint körüli többletköltséget jelent a vállalkozók számára. A minimálbér emelése ugyan hosszabb távon valóban kifizetődő a rendszernek, de rövidtávon, az állam hathatósabb támogatása nélkül sajnos sok vállalkozás végét jelentheti, tömeges elbocsátásokat, amik végső soron a hosszútávú kedvező hatásoknak is betesznek.

image1358704068.jpg

A változtatások között azonban olyanok is vannak, melyek komoly költségcsökkentést is lehetővé tesznek egyes vállalkozásoknak. Ilyen lehet a KATA felső határának duplázása is, mely sok mikrovállalkozás számára jelenthet menekülőpályát, illetve sok új vállalkozó színre lépését is eredményezheti.

Összességében tehát újra szembe nézünk egy alapos kavarással, ami azt jelenti, hogy itt az ideje, hogy ki-ki lehetőségeihez mérten átgondolja a pénzügyi tevékenységét, optimalizálja a kiadásait és a bevételeit. Ezzel kapcsolatosan azonban hatalmas űr tátong a hazai cégek többségének fejében, ami megengedhetetlen hiba. Ha ugyanis költségcsökkentésről van szó, az nem csak a rezsi, az autópark, vagy éppen a házikassza optimalizálását jelenti, hanem főképpen azoknak a lehetőségeknek az újragondolását, melyek az egyik legnagyobb kiadási tételt adják, vagyis az adóoptimalizálást.

Sok vállalkozó ebben az esetben teljes nyugalommal, és széles mosollyal az arcán a könyvelőjéhez fordul. Szerencsétlen szakember pedig, hogy az üzletfeleit ne veszítse el, minden szaktudását és fellelhető információt felhasználva igyekszik megfelelő tanácsokat adni, ami vagy sikerül, vagy nem. Mindenképpen tisztázni kell valamit a könyvelőkkel, és a könyvelési tevékenységgel kapcsolatosan. A könyvelő elengedhetetlen segítője minden vállalkozásnak, és spórolni is tud a cégnek, de a pénzügyi tevékenység utólagos összesítését és az azzal kapcsolatos feladatokat végzi. A hangsúly az utólagoson van, vagyis hiába várjuk tőle, hogy adótervezéssel foglalkozzon, hiszen nem ez a szakmája.

fizetes.jpg

Egy cég adózási rendszerét előre kell meghatározni, hiszen az év folyamán annak változtatására nincsen lehetőség. Ez azt jelenti, hogy ha nem jó döntést hozunk, akkor bizony sok munkánk, és a megkeresett pénzük irreálisan nagy százaléka landol majd az állam zsebében, ráadásul úgy, hogy ennek nem kellene így lennie! Ennek megfelelően, mivel igen sok pénz foroghat kockán, sőt, egyes esetekben akár a vállalkozás fennmaradása is lehet a tét, nem szabad sajnálni a plusz kiadást egy olyan szakemberrel való konzultációra, aki valóban az adózással, és annak tervezésével foglalkozik, vagyis fel kell keresni egy adótanácsadót. Valóban időt kell rászánni, valóban elsőre talán magasnak tűnő díjjakkal dolgoznak ezek a szakemberek, de tény, hogy egy éven keresztül, havi, negyedévi, félévi és évi bontásban is sok tízezer forintot képesek a zsebünkben tartani, ami nagyon nem mindegy. Az adótanácsadó felkeresése a pénzügyi optimalizáláshoz elengedhetetlen, és mivel hazánkban a vállalkozások törvényi háttere nagyon finoman megfogalmazva is kusza, így a szakember jelentheti a határt a fennmaradás és a profit, vagy a végelszámolás, felszámolás, és a veszteség között.

Vállalkozóként az embernek nem csak azt kell megértenie, hogy mivel is jár ez az életforma, hanem azzal is meg kell békélnie, hogy nem érthet mindenhez. Az adótervezés, a brandépítés, az arculattervezés, vagy éppen a marketing mind olyan tevékenységek, amelyeket nem lehet néhány nap, vagy hét alatt elsajátítani. A szakemberek, akik ezeken a területeken dolgoznak egyrészt évekig tanulják a mikénteket, másrészt – bár költségekkel is járnak – olyan többletet képesek adni a vállalkozásnak, ami a sikert és a növekedést jelentheti a küszködéssel és a kényszervállalkozással szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr5211992992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása