A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Hiába tudja úgy, a csőd nem a vég, inkább egy mentőöv!

2016. november 30. - Vállalkozástréner

Sokan hiszik azt, hogy a csőd egyfajta kivégzése a cégnek. Ezt a képet erősíti a rengeteg utalás is, ami hamis képet fest a filmekben, vagy éppen a köznyelvben. Hiszen ha azt mondjuk, hogy valaki csődbe ment, akkor arra gondolunk, hogy vége a cégének, bezárja a boltot. Pedig a csődeljárás éppen az ellenkezőjét jelenti, egy menekülőutat, amivel elkerülhető a vég.

Likviditási zavar

Ahhoz, hogy egy cég sikeres lehessen pontosan kell terveznie a pénzügyeit is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem adódhatnak likviditási gondok. Ilyenkor jó esetben megértőek a partnerek, akiknek tartozunk, és haladékot is adnak. Azonban mindenki pénzből él, így természetesen egy idő után erélyesebben kérik majd a tartozásunkat. Ha nem jutnak hozzá, természetesen előzetes bejelentés után a cégbíróságnál kérvényezhetik a vállalkozásunk felszámolását. Ez ugye azt jelenti, hogy egy felszámoló biztos átveszi a céget, és azt megszüntetve mindenkit kifizet. De ebben már nekünk semmi beleszólásunk nincs, és nagyon nagy a valószínűsége, hogy egyetlen fillért sem látunk majd a folyamat végén a cégből.

Ezt ugye mindenki szeretné elkerülni, és erre való a csőd. A cégbíróságon a vállalkozás, mely a fent leírt helyzetbe kerül, kérvényezheti a csődvédelmet. Ez alapvetően egy 90 napra szóló lehetőség, mely időszak alatt a partnerek nem kezdeményezhetik a felszámolást. 45 napunk van arra, hogy egy megoldási tervet, egy egyezési javaslatot állítson össze, mely tartalmazza, hogy hogyan, milyen úton és időintervallumban kívánja rendezni a tartozásait. Ehhez természetesen érdemes leülni a hitelezőkkel is, hiszen így nagyon az esélye, hogy olyan tervet állítunk össze, ami mindenkinek jó. Ha ez sikerül, akkor az eljárás meg is szűnik, és minden visszatér a normál kerékvágásba.

dette_aide_268257260.jpg

Ha azonban a megegyezés nem eredményes, akkor a csődeljárás meghosszabbítható 180, illetve legfeljebb 360 napig. Azonban ehhez már a hitelezők beleegyezése is szükséges. Ha ezen idő alatt sem lehet megegyezni, akkor szembe kell nézni a felszámolással. Ez azonban a hitelezőknek sem jó, hiszen messze nem biztos, hogy hozzájutnak ahhoz az összeghez, amivel tartozunk nekik. Sokszor éppen ezért az elől sem zárkóznak el a partnerek, hogy alkudozzanak a tartozás mértékét illetően, hiszen így legalább a pénzük egy részéhez biztosan hozzájutnak.

A csőd nem mindenkié

Fontos tisztázni, hogy a csődvédelem lehetősége nem mindenki számára áll nyitva. Ezt a folyamatot csak a gazdálkodó szervezetek vehetik igénybe, magánszemélyek nem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egyéni vállalkozók vagyunk – mindegy, mekkora üzleteket bonyolítunk le -, akkor a csőd lehetősége számunkra nem elérhető.

Természetesen a csőd kezdeményezésének vannak szabályai. Ha úgy indítjuk el, hogy a folyamat nem indokolt, vagy az ok nemes egyszerűséggel az, hogy elúsztunk a munkáinkkal, illetve nem akarunk fizetni, akkor csődbüntettet követünk el. Ez pedig komoly anyagi és jogi következményeket von maga után!

geschaeftsmann-leere-taschen-pleite-30.png

Lehetőség, de nem életbiztosítás

Amellett, hogy a csőd lehetőséget biztosít az egyezkedésre, azért nem egy életbiztosítás. Előfordulhat, hogy így sem sikerül megállapodni, mely esetben csak nézhetjük, ahogyan cégünk szertefoszlik.

Ha azonban sikerül megegyezni, akkor sem járunk olyan jól. A partnerek, és persze a leendő partnerek is tudni fogják, hogy csődeljárásra szorultunk, ami nem tesz jót a renoménknak. Az életben, és az üzleti életben is az egyik legértékesebb, és leg nehezebben megszerezhető dolog a bizalom, amit ráadásul nagyon könnyen veszít el az ember. Vagyis bár a csőd valós lehetőség, de ha egy mód van rá, inkább a pontos tervezéssel, és tartalék képzésével próbáljuk elkerülni a likviditási gondokat, és ne vonjuk be a cégbíróságot.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr9112011318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása