A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Figyelem! Már csak napok vannak, hogy reagáljon!

2017. január 04. - Vállalkozástréner

Elindult az újabb év, és rögtön a legelején van is egy fontos határidő. Január 8.-án lejár ugyanis a türelmi idő a munkavédelmi képviselő választására!

Egy törvénymódosítás értelmében idén januárban már nem csak az 50 fő fölött foglalkoztató cégeknél kell ilyen képviselőt választani, hanem a 20, vagy a fölött foglalkoztatóknál is. Elbliccelni nem érdemes a dolgot, mivel a hatóság bírságol, méghozzá 50 ezer és 10 millió forint közötti összeghatárban. Ráadásul, ha más munkavédelmi problémát is találnak, az további 20%-os büntetési tételt jelenthet.

timthumb.jpg

A változás bevezetése nem olyan nagy kihívás, de elmulasztása fájdalmas lehet a pénztárcára nézve. A választást a munkavállalóknak kell megtartani, ám annak mikéntjéről, magáról a lehetőségről, és a választás biztosításáról a munkáltatónak kell gondoskodnia. Mindemellett a munkáltatónak a törvényi változásokat is követnie kell, és az azokban foglaltaknak megfelelően kell eljárnia. A megválasztott képviselő nem lehet a választási bizottság tagja, nem lehet a munkáltató rokona, a cégnél munkavédelemmel hivatásszerűen foglalkozó kolléga. Minimum hat hónapja a vállalatnál kell dolgoznia, méghozzá a választás helyén, vagyis például távmunkában foglalkoztatott kolléga nem töltheti be a tisztet. A megbízás 5 évre szól, de nem feltétele a határozatlan idejű munkaszerződés. Amennyiben a munkatárs határozott időre van a cégnél, akkor is megválasztható, de erről tudnia kell a választóknak is. A képviselő választása nem kötelező, csupán lehetőség, ám hiányában a munkáltatónak minden kollegát be kell vonnia a munkavédelmi megbeszélésekbe, változtatásokba.

Azok sem tehetik fel a kezüket, akik 20 főnél kevesebbet foglalkoztatnak, mivel a munkavédelem ebben az esetben is fontos. Itt ugyan a képviselő választása nem előírás, ez azonban nem jelenti azt, hogy a dolgozóknak nem kell tájékoztatást adni a munkavédelmi módszerekről, lehetőségekről, hiszen ez hazánkban minden munkavállalónak jár. Ugyanakkor a 20 fő alatt foglalkoztató cégeknél is lehetőség van a választásra, ezt az itt működő szakszervezet, üzemi megbízott, vagy a munkavállalók többsége kezdeményezheti. Ha ez megtörténik, a választás lebonyolítása és a feltételek biztosítása a munkáltató feladata.

A pontos tervezés része az is, hogy a cégek rendelkezzenek megfelelő munkavédelmi irányelvekkel. Ezeket már az alapítás előtt érdemes lefektetni, és természetesen, akár csak a többi hasonló szabályozást (marketing terv, pénzügyi terv, stb.) folyamatosan frissíteni, karban tartani érdemes. Munkáltatóként a feladataink közé tartozik az is, hogy tájékozódjunk a törvénymódosításokról, melyek minket is érintenek, és természetesen tájékoztassunk a kollégáinkat is. Erre most csupán 3 napunk maradt, de szerencsére a dolog tökéletesen kivitelezhető ennyi idő alatt is.

meeting-2.jpg

A tervezésnél és a frissítésnél, aktualizálásnál is szem előtt kell tartani, hogy, a törvény előírja, hogy az egészséges, és biztonságos munkavégzés érdekében a munkáltató a munkavállalókkal köteles tanácskozni, vagyis ennek a dokumentumnak az elkészítése csak az első alkalommal nyugszik a vállalkozó vállán. A többi esetben mindenképpen tanácskozást kell tartani, hiszen ezt előírja a törvény, ráadásul több szem többet lát alapon akár előnyöket is kovácsolhatunk ezeken a megbeszéléseken. Ésszerű keretek között a munkavállalókat is érdemes bevonni a döntésekben. Nem csak a már említett szélesebb látókör miatt – bár ez nagyon nem elhanyagolható, hiszen egészen új látásmódokkal is találkozhatunk, ami sok haszonnal jár -, hanem a megbecsültség érzése miatt is.

A munkavállalókat sok esetben nem csak a pénz motiválja, bár nyilván ez az egyik legerősebb szempont. Fontos lehet az is, hogy mekkora szerepet kapnak a cég életében, mennyire bíznak meg az ítéletükben, és persze előkelő helyen szerepel az is, hogy mennyire vonják be őket a cég döntéseibe. Így a munkavédelmi megbeszélésekkel két legyet üthet egy csapásra, hiszen mindenki jól jár, és még az előírás is teljesül!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr6812096233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása