A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Így jobban érthető, miért olyan fontos a monitoring!

2017. február 02. - Vállalkozástréner

Gondolkozott már azon, hogy miért is tartalmazza az üzleti terv a monitoringot? Hogy miért kellene figyelemmel kísérnie a partnerei üzleti tevékenységét?

Az ok nagyon egyszerű. Adódhatnak olyan helyzetek, amik nem csak kellemetlenséget jelentenek – mint mondjuk egy partneri fizetésképtelenség -, hanem büntetőjogi felelősséggel is járnak. Igen, sajnos a partner felelőtlensége veszélybe sodorhatja a másik vállalkozást is.

Például

Egy egyszerű példán be lehet mutatni, hogy mit is kockáztatunk azzal, ha nem követjük figyelemmel az üzletünkre hatást gyakorló eseményeket, cégeket.

Sajnos, a mai világban is sok olyan helyzet adódhat, amikor az ember pénzzavarba kerül. Ezt áthidalhatjuk, ha van megfelelő likvid tőkénk, vagy, ha meg tudunk egyezni azokkal, akiknek tartozunk. Azonban néhány esetben az adós olyan utat választ, ami nem törvényes.

handsome-sad-young-businessman-executive-junior-associate.jpg

Egy ilyen eseménysor az is, amikor a kiszámlázott összeget nem a cég, hanem a magánszámlájára utaltatja a vállalkozó. Ez bajos, és könnyen büntetőjogi felelősséget is jelenthet. Hogy ez miért gyakorolna hatást a partnerre? Nem csak azért, mert felelősségre vonás esetén nagy valószínűséggel a partneri viszony megszűnne. Azért is, mert az utalásnál a partnercég nem volt megfelelően körültekintő.

Sokszor és sok helyen találkozhatunk azzal a kifejezéssel, hogy a nem tudás nem mentesít. A cégek bevételei jogilag a céget illetik meg. hiába tulajdonolunk egy adott vállalkozást, jogilag két külön pénztárcáról beszélünk. Az egyikből a másikba pedig csak úgy lehet pénzt helyezni, ha annak megfelelő lépésein (áfa, osztalék, stb.) végig haladunk. Ez pedig azt is jelenti, hogy egy számla kifizetésekor ellenőriznünk kell azt, hogy a számlaszám valóban a céghez tartozik. Ezt könnyen megtehetjük, hiszen ez az adat nyilvános, és gyorsan ellenőrizhető a cégbíróság honlapján.

Az ellenőrzés elmulasztása gond, mivel a monitoringnak – ami kötelező – egyik legfontosabb eleme. Vagyis ebben az esetben is igaz: a nem tudás nem mentesít majd minket a következmények alól.

Mit tehetünk?

Az alábbi példa bár jól érthető, de kicsit sántít is. A számlázó programok, vagy a banki felületek ugyanis megjegyzik a nevekhez társított számlaszámokat, így azt gyorsan észre lehet venni, ha valami megváltozott. Ha pedig ez feltűnik, akkor nem emelhetjük fel a kezünket, hogy ez nem a mi dolgunk. Ha az utalást megtesszük a rossz számlaszámra, akkor sajnos ugyanúgy felelősségre lehet vonni a mi vállalkozásunkat és minket, mint a partnert, aki a rossz számlaszámot adta.

A monitoring sokszor tűnhet időpazarlásnak, de a biztonságunkat erősíti. A komoly utánakereséseket egy üzletkötés előtt szinte mindenki elvégzi, hiszen nem akarja, hogy átverjék. Ám az ellenőrzés itt nem ér véget, annak folyamatosnak kell lennie. Az adatok lekérdezése nem egészen egy perc, de cserébe biztosak lehetünk abban, hogy nem keveredünk semmilyen problémás ügybe. Ez pedig minden vállalkozó számára elsődleges.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr9712176586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása