A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Eladná a céget? Nagyon veszélyes utat választ!

2017. március 16. - Vállalkozástréner

Egy vállalkozás lezárásának mikéntjéről már esett szó, de sokan érzik úgy, hogy ez számukra nem járható út. Persze, hiszen ez is pénzbe kerül, és sajnos nagyon sok esetben a cégeladás azért történik, hogy a vállalkozó kijusson abból a gödörből, amibe ő maga sodorta a céget.

Az eladás elsőre nagyon is ideális lépésnek tűnhet, de ez egy olyan megoldás, ami hatalmas veszélyeket rejt. Mintha úgy szeretnénk egy kiskanálnyi mézet szerezni, hogy egyszerre 10 méhkason erőltetjük keresztül a kezünket. A lezárás, bár valóban költségekkel jár, sokkal biztonságosabb megoldás. Mindazonáltal nem csak akkor történhet eladás, ha szabadulni akar valaki a pénzügyi gödörből.

 giphy.gif

Eladni vagy nem eladni? -ez itt a kérdés

Az eladás hátterében állhat egyszerűen unalom, tőkeigény, hozzá nem értés, és még egy sor dolog. Abban az esetben, ha egy működő, és sikeres cégtől válunk meg, akkor az eladás egy járható út, de nagyon óvatosnak kell lennünk.

Abban az esetben, ha egy vállalkozást tartozásokkal, betegen, szinte működésképtelenül akarunk eladni, akkor azt inkább ne tegyük. Nagyon egyszerű az ok: ha valaki ilyen céget vesz, az minimum furcsa. Persze vannak kivételek, de azért nem zörög a haraszt…

Sokan élnek abban a tudatban, hogy ha megválnak a cégüktől, és a papírokon más neve szerepel, mint tulajdonos, akkor nekik már semmi közük a vállalkozáshoz, kalap, kabát, mennek is Isten hírével, és vissza sem néznek. Nos, ez messze nincs így. A cég dolgaiért, arra az időszakra, amikor a mi vezetésünk alatt állt, mi vagyunk a felelősek, még akkor is, ha a gondokra akkor derül fény, ha már nem a mi tulajdonunk. A veszteséges céget vásárlók pedig többségében nem éppen a patyolattiszta üzletkötéseikről híresek. A dolgot tehát érdemes tisztázni: ha eladjuk a céget, és a következő vezetés bármilyen lépése miatt vizsgálat alá vonják azt, akkor azokért a dolgokért, amik a mi vezetésünk alatt történtek teljes felelősséggel tartozunk.

Ráadásul, ha már eladtuk, akkor nem a tulajdonunk, következésképpen már semmit sem javíthatunk ki, ami esetlegesen hibás volt. Nincs lehetőség a jogi viták csendes rendezésére, az önellenőrzésre, vagy az adók, illetve a NAV felé meglévő kötelezettségek letisztázására, kiegyenlítésére. Ha még a miénk, akkor ezeket megtehetjük, kisebb – nagyobb pénzbüntetésekkel, vagy még azokkal sem. Ha már nem a miénk a cég, akkor például egy esetleges „adójáték”, amit a NAV is kiszúr, akár 10 év börtönbe is kerülhet.

business-sale-image-02_19_16.jpg

Na most akkor nem lehet eladni?

De, természetesen lehet, de nagyon alaposan, mindent kétszer átnézve, minden lehetséges hibát kiküszöbölve. Ezt azt jelenti, hogy első lépésben egy mindenre kiterjedő belső vizsgálatot kell lefolytatni, adóügyek, személyzeti ügyek, tulajdonosi háttér és jogviszonyok, pénzügyek és hasonlók tekintetében.

Ha tartozással akarjuk értékesíteni a céget, akkor azzal is számoljunk, hogy a hitelezők eljárást kezdeményeznek majd ellenünk, hiszen szeretnék visszakapni a pénzüket. Ha pedig az eljárás megindul, akkor egy szinte biztosan elvesztett, költséges pernek nézünk elébe.

Az eladásnál a szerződés megfogalmazása is legyen pontos és aprólékos, minden lehetséges oldalról védjük be magunkat, hiszen a későbbiek folyamán, ha gond van, nekünk kell bizonyítani, hogy az nem a mi sarunk – mert szinte biztos, hogy a mi felelősségünk is előkerül az ügyben.

giphy_1.gif

Menő cégtől profittal is meg lehet válni

Természetesen az eladás akkor is megtörténhet, ha nem a tönk szélén álló, tartozásokban fuldokló vállalkozásról van szó. Ennek okai között lehet tőkeigény egy másik álom megvalósításához, egy új tulajdonos megjelenése – például öröklés -, aki nem ért az üzlethez, vagy egyszerűen nem érdekli.

Az eladás ebben az esetben is igényli a fent említett előzetes lépéseket, vagyis a belső vizsgálatokat, és a körültekintő szerződésfogalmazást. Szerencsére azonban az emberek jellemzően sikeres céget nem azért vesznek, hogy azt kétes ügyletekhez használják. Persze itt is akadnak gondok, mint amilyen a cég árának megállapítása, hiszen a materiális javakon kívül, amikkel a vállalkozás rendelkezik, számolni kell a kapcsolati tőkével, a hírnévvel, illetve a cégben felhalmozott szellemi tőkével is. Plusz természetesen tudatában kell lenni annak, hogy a törzstőkén felüli összeg, ami az eladásból származik, adóköteles.

Az eladás egy meglehetősen bonyolult, sok lépésből álló, veszélyes művelet, így ha valaki mégis ezt a megoldást választja, akkor szánja rá az időt, és mindent alaposan tervezzen meg, gondoljon végig, akár háromszor, mert utólag már csak a fejét foghatja, ha valami kimarad, vagy beüt a krach.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr8412342187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blaubner 2017.03.17. 12:32:57

én tavaly adtam el egy céget, és szerencsére nem olvastam előtte ezt a posztot, így gyorsan és egyszerűen sikerült :-))

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.03.17. 12:48:29

Ehhez képest hazánk új hűbérurai simán megszabadulnak a köztartozásokat felhalmozó cégtől úgy hogy hajléktalanok nevére írják és csak a vállukat vonogatják amikor felelősségre vonnák őket. Arról nem is beszélve ha eleve csalásra hozták létre a cégeket.
Persze az érinthetetleneket a NAV nem vizsgálja, vagy gyorsan eredmény nélkül lezárja az ügyet.

hillman. 2017.03.17. 13:05:46

Kaya Ibrahim neve biztos nem emlékezetes a posztolonak.
Az állam vezetöi mutattak példát a népnek.

Vállalkozástréner 2017.03.22. 09:13:34

Sajnos valóban vannak, akik sokat mutyiznak. Ha valami politikus keze van a dologban, akkor ott teljesen másképp megy minden nyilván :)
Viszont sajnos az átlagembert ott nyúzzák meg, ahol csak lehet. Azért is íródott ez a poszt, hogy aki elolvassa és épp cége eladása előtt áll, akkor óvatosságra intsük, legyen minél körültekintőbb.
süti beállítások módosítása