A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

A csodálatos számlázó programok, és a velük járó papírmunka

2014. november 26. - Vállalkozástréner

Lassan már valószínűleg a kormány sem tudja, hogy mit is ellenőriz, azt mennyire veszi komolyan, és hány zsebből szedi össze a pénzt, amiről azután nagyokat hallgat. Egyébként sem mondhatjuk, hogy egyszerű lenne a hazai vállalkozások élete, de a vezetés nem hogy nem teszi könnyebbé a helyzetet, hanem csak folyamatosan és következetesen ront rajta.

Értetlenségem oka nagyon egyszerű: egy jól működő, fejlődő gazdaságnak az egyik legfontosabb alappillére a kis és középvállalkozói szféra. Persze fontosak a multik is, de a tömeges foglalkoztatás, és a bevételek egy jelentős része igenis a kisebbektől függ. Ha pedig egy ország vállalkozói ellehetetlenítve érzik magukat, akkor előbb vagy utóbb – tökéletesen érthető anyagi megfontolások miatt – megkeresik azokat a lehetőségeket, amikkel csökkenthetik a kiadásaikat. Ez sok esetben elbocsátás, leépítés, eladás, vagy a kormány által olyannyira pellengére állított „adóelkerülés” – ami nem csalás, tökéletesen legális, így nem is igazán értem a kiakadásukat.

unnamed_1.jpg

És ha az ember tanult közgazdaságtant – márpedig jeles kormányuk több tagja is büszkélkedhet ilyen tanúsítvánnyal-, akkor azt is tudja, hogy az ösztönzést adó és tehercsökkentéssel, nem pedig azok emelésével lehet elérni. Sajnos azonban most itt nem erről van szó, hanem egy újabb bejelentési kötelezettségről. A kismillió másik adat mellé most még a számlázó programok adatait, fejlesztőit, azok adószámát, illetve a program használatbavételének, onnan kivonásának időpontját is le kell jelenteni. Egy sor adat, ami valószínűleg távolról sem teszi lehetetlenné az ezekkel a programokkal való manipulációt, ám arra tökéletesen alkalmas, hogy a rendszert még tovább bonyolítsa, még inkább átláthatatlanná tegye, és lassan minden vállalkozó belefulladjon az adatközlési kényszerbe.

A kötelezettség júliusban lépett hatályba, és az első bejelentési határidő 15.-e volt (vagyis szombat miatt ez péntekre esett). A hatályba lépéstől kezdve minden adóalany köteles bejelenteni az ilyen program beszerzését, adott időben annak adatait, illetve a forgalomból való kivonását. Az első és az utolsó esetben erre 30 nap áll rendelkezésre, míg az adatokat meghatározott időpontban vagyunk kötelesek lejelenteni. Annyi könnyebbséget kaptunk, hogy a használatbavétel nem a program beszerzésének időpontjától indul, hanem a tényleges használat napjától, amikortól már a programmal számlát is bocsátunk ki.

Ez alól a kötelezettség alól nem képeznek kivételt azok sem, akik online rendszert használnak a művelethez. Részletkérdés, hogy az ilyen programokat éppen azért alkalmazzák, hogy könnyebben, kevesebb adminisztrációval működtessenek egy vállalkozást, a bejelentési kötelezettség ebben az esetben is él, sőt, még akkor is kötelesek vagyunk adatot szolgáltatni, ha a saját magunk által fejlesztett programokat használjuk.

office_chaos.jpg

(Kép: chiroadvance.com)

Sajnos a rendelkezés ebben az esetben sem tökéletesen egyértelmű, így mindenképpen érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki pontosan el tudja készíteni ezeket a papírokat. Hiszen a bejelentési kötelezettség akkor is él, ha a számlázó programot adott cég az anyavállalatától „bérli”, de még akkor is, ha megbízott számlázásról van szó, vagyis egy adott cég nevében egy másik állít ki számlát. A NAV felkészültségét és alaposságát vitathatatlanul alátámasztja, hogy ez utóbbi esetben a szakma még válaszokat vár, mivel a helyzet annyira nem egyértelmű, hogy a megoldása a hivatalos szövegből sem bogarászható ki.

Azok, akik megússzák ezt a bejelentési kötelezettséget csak azok, akik nem új programra váltanak, hanem a régebbit frissítik, így a frissítésről nem kell külön papírt benyújtaniuk. De az élet egyszerűségének kedvéért, ha valaki egy új programot szerez be, akkor rögtön dupla munkát csinál magának: be kell jelentenie az előző program használatból való kivonását, és az új használatbavételét (dátumokkal, fejlesztőkkel, azok adószámaival, szóval az egész csomaggal együtt). Lassan tényleg ott fogunk tartani, hogy a kusza rendszerben egyszerűen nem tudunk úgy eljárni, hogy annak ne büntetés legyen a vége, mert annyi a kötelezettség, és akkora a hozzá nem értés, olyan útvesztő a rendszer, hogy ember legyen a talpán, aki képes benne hiba nélkül navigálni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr606934851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása