A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Térkép a céges ajándékok sötét és kietlen útvesztőjéhez

2014. november 29. - Vállalkozástréner

A karácsonyi időszak nem csak a magánéletünkben, hanem az üzleti világban is ünnepelt időszak. Az üzleti életben is lezárjuk az évet, átgondoljuk az eseményeket és megköszönjük az együttműködést a partnereinknek - ez azonban meglehetősen sok fejtörést szokott okozni.

A nagy év végi hajrában könnyen abba a hibába eshetünk, hogy idő és ötletek hiányában semmitmondó, sablonos ajándékokkal „lepjük”meg a partnereinket.

Ilyenkor kerülnek elő a bögrék, a megmaradt egyszerű repiajándékok, tollak, tolltartók, kistáskák, stb. – persze kivétel nélkül a cég logójával ellátva. Ezt, ha lehet, mindenképpen el kellene kerülni. Egyrészt nem fest rólunk túl jó képet, hogy egy picit sem foglalkoztunk a dologgal, csak gyakorlatilag kisöpörtük a promó raktárakat; másrészt az, hogy ennyire nem szánunk időt a dologra a partnerek felé azt mutatja, hogy nem olyan fontosak… Ez pedig egy stratégiai üzletfél esetében tuti rossz pont. Persze, nem ezen fog múlni a kapcsolat, de a „finomhangolásban” nagy szerepe van.

Szánjunk egy kicsi időt az év végi üzleti ajándék átgondolására, talán most még pont nem késő: ne legyen se nagyon kommersz – de ne essünk a ló túlsó oldalára se: az sem nyerő, ha erősen személyre szabjuk. Bár ebben valóban érződhet a törődés, és a befektetett idő is kétségtelen - de nagyon könnyen mellé lehet nyúlni. Ha nem ismerünk valakit annyira behatóan, hogy tökéletesen biztosak legyünk abban, hogy tetszeni fog neki az adott ajándék, akkor inkább vegyünk vissza a személyes jellegből, mert így kisebb a kölcsönös kellemetlen pillanatok lehetősége.

nevtelen.png

Ciki, kellemetlen vagy gagyi

Ajándékok garmadája érkezik decemberben egy céghez, így ha azt akarjuk, hogy ne csak egy legyünk a sok közül, akkor tűnjünk ki valamivel. (Nyilván ne azzal próbáljunk kitűnni, hogy olyasmit adunk, ami már tíz éve is ciki volt.)  A nem jól eltalált karácsonyi repiajándékoknak egyetlen kikövetkeztethető utóélete lesz: a kuka. Az első adandó alkalommal kihajítják őket, a menő logó ellenére is, mert minden irodában, de még otthon is tucatszám állnak, vagyis megdöbbentően használhatatlanok. Ugyanebbe a kategóriába esik az ital is, bár az legalább értékelhető. A bor, vagy valamilyen márkásabb rövidital szintén személytelen, ötlettelen ajándék, de legalább nem nyúlunk vele teljesen mellé. Ha nagyon nem szereti az adott italt a megajándékozott, maximum továbbadja, bár ettől ránk, mint üzletfelére nem fordít nagyobb figyelmet. Erősen ciki kategóriába esnek a cukiságok, mint a kutyás, cicás, kislovacskás, pingvines, és egyéb übercukisággal ellátott köszönőlapok. Köszönni szóban is lehet, infantilis dolgokkal pedig a közeli barátainkat lepjük meg, mert velük együtt tudunk nevetni a banális képeken, üzletfeleknél valószínűbb az értetlen arc, és a kukába pottyantás.

2.png

Menő, ötletes és maradandó

A menő ajándékok nem feltétlenül jelentenek olyasmit, amit mástól nem is kaphatna a partnerünk; csupán arról van szó, hogy amivel meglepjük, az a hasznára is van, legalábbis ha egy pillantást vet rá – akkor eszébe juthatunk… A kisebb cégeknél könnyen gond lehet az is, hogy egy – egy ilyen ajándékozási hullám erősen megcsappantja az amúgy is kongó házi kasszát, így nekik különösen jól jön néhány használható ötlet. Egy jobb pen drive, egy használható határidőnapló, vagy éppen egy fontosabb adózási határidőket tartalmazó naptár igazán praktikus ajándék, amit a partner használni is fog, és eszébe jutunk, még akkor is, ha nem a logó foglalja el az ajándék felületének 90%-t. A nagyobb cégek esetében szélesebb a paletta, nagyobb a mozgástér ahhoz, hogy ötletesebb ajándékokkal készüljenek. Itt a gravírozott, nyomatokkal személyre szabott tárgyaktól egészen a másik személyes ízlésének megfelelő ajándékokig bármi szóba jöhet, csak arra vigyázzunk, hogy ilyen helyzetben inkább ne kockáztassunk. Egy márkásabb ital is szóba jöhet, aminek címkéjén szerepel, hogy kinek a tiszteletére palackozták, de ha tudjuk, hogy a másik nagy tea, vagy kávérajongó, akkor ezekből is összeállíthatunk egy csomagot, mely különlegesebb fajtákat rejt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr1006942495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása