A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Adómentes lakáshitel támogatással a dolgozó és a cég is jól járhat!

2015. január 30. - Vállalkozástréner

Bizonyára sokan hallották már a híreket, hogy a lakáshitel támogatás a cafetéria része lesz, mi több, adómentesen adható! Ez pedig nagyon is jó hír, akármelyik tábor szemével nézzük is, mert valljuk meg őszintén: az, amit nem terhel adó, az abba a kategóriába esik, mint a fehér holló, vagy a terülj-terülj asztalkám.

Adózunk vagy sem

Na persze aki azt gondolja, hogy most aztán itt a Kánaán, az azért lassítson egy kicsit. Igen, itt van a Kánaán, de ezt 3 oldalon kell dokumentálni, négy példányban, és persze havonta. Na jó, ennyire azért nem durva a helyzet, de aki élni kíván ezzel a lehetőséggel, annak számolnia kell azzal is, hogy komoly adminisztrációs terheket vesz a nyakába.

Ugyanakkor azt is érdemes tisztázni, hogy hogyan is lehet használni ezt a kedvező lehetőséget. Ha ugyanis felcsillant a szeme, hogy „most akkor a fizetés kézpénzes részét csökkentem egy kicsit, és a maradékot hiteltámogatásként adom”, akkor le kell törnöm a lelkesedését. Hiába járna jól ezzel a cég és a munkaerő is, sajnos ebben formában nem megvalósítható a dolog.

Tehát ha a munkatársunk keres 200 ezer forint nettót, akkor sajnos nem tehetjük meg, hogy 150 ezer forintos nettó mellé kínálunk neki 75 ezer forintos hiteltámogatást (azért 75, mert ugye az adót is hozzá tudjuk csapni, nem kell az államnak megfizetni). Ez így nagyon szép lenne, de nem kivitelezhető, mivel ebben az esetben ez bérjellegű juttatásnak számít, így azonnal landol is rajta az adó. Ez azt jelenti, hogy ami eredetileg is bér volt, azt nem lehet megosztani, és egy részét adómentes juttatásként kifizetni, mert ezt a NAV nem engedi.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha a szerződésben szerepel prémium, és ezt szeretnénk hiteltámogatásként odaadni. Sajnos itt is kialkudott, rögzített bérről van szó – hiába nincs meghatározva a mértéke -, így nem alakíthatjuk át.

10968753_855540241169420_19672017_o.jpg

Cafetériában

Marad a lehetőség, hogy a cafetériába, vagyis a béren kívüli juttatások körébe helyezzük ki a lehetőséget. Ezt is csak diszkrimináció nélkül lehet, vagyis nem egyénhez, hanem bérösszeghez kötött értékkel használható.

Ez azt jelenti, hogy minden munkatársunknak fel kell ajánlani a lehetőséget, és akik ugyanannyit keresnek, azok hiteltámogatásban is azonos összegre számíthatnak. Ellenben a cég így is jól járhat, hiszen a cafetériában alkalmazva az új támogatási alkalom adómentes, vagyis még az egyébként a béren kívüli juttatásokat terhelő kedvezményes adót sem kell kicsengetni.

Jut is marad is

És akkor most summázzuk a dolgot: a béren felül – vagyis semmi esetre sem a bér egy része ként – adható hiteltámogatással mindenki jól jár. Igen, mindenki, hiszen a cég megspórol egy rakás adót. Ráadásul lehetőség van arra is, hogy a cafetéria keretét bruttóban határozza meg a munkáltató. Ha így tesz, akkor az adómentes hiteltámogatással kitolhatja a cafetériás „kifizetés” határait anélkül, hogy adóznia kellene. Vagyis a dolgozó többet kap, a vállalat pedig spórol!

Persze a dolgozó ezt az összeget nem kapja kézhez, de még csak utalva sem lát belőle semmit. Ahhoz, hogy a NAV szemében is minden rendben legyen – és utólag ne dobjanak meg minket egy gusztustalanul magas adóhátralékos csekkel – a hiteltámogatást közvetlenül a banknak kell utalni.

Akinek nem tetszett a cafetériás lehetőség, az maradhat a prémiumnál is, de csak abban az esetben, ha annak megléte nincs szerződésbe foglalva, vagyis valóban „meglepetéspénz”. Ebben az esetben a prémium lehet egy egyösszegű – nagyobb – hiteltámogatás is, amivel a dolgozó havi kiadása is csökkenthető – hiszen kisebb lesz a tőke – és a cégnek sem kerül plusz adójába, míg a készpénzes prémium húzós extra kiadásokat is jelenthet. Természetesen az összeg ebben az esetben is közvetlenül a banknak kell, hogy menjen, hiszen ellenkező esetben rögtön bér jellegű juttatás lesz belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr47124559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása