A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Egy szakember nem mindenes, és ha annak kezeljük, az sokba fog fájni!

2015. február 23. - Vállalkozástréner

Egy cég működtetéséhez szükség van szakemberekre. Ez egy pillanatig nem is kérdés, azonban sokan esnek bele egy olyan hibába, amivel a munkám miatt én is igen sokszor találkozom.

Spórolás!!!

Spórolási intézkedések nélkül a mai vállalkozói környezetben sajnos nagyon kevesen képesek életben maradni. A nagytöbbségnek maradnak az ügyes megoldások, a fejtörések és a pénzzel való sakkozás. És itt el is érkeztünk egy sarkalatos ponthoz: aki a pénzzel sakkozik, az spórol. Ez azonban nem igaz akkor, ha a szakemberi gárdát nézzük.

Sokan próbálkoznak azzal, hogy egy kalap alá vesznek adott területen működő szakmákat. Erre az egyik legjobb példa a könyvelő és az adótanácsadó összekeverése. Bár tény, hogy mindkettő pénzügyi területen mozog, de a munkájuk ég és föld – illetve sokkal inkább múlt és jövő.

A könyvelő egy olyan szakember a vállalkozások életében, aki kicsit sem elhanyagolható, hiszen ahhoz, hogy rendben és sikeresen működhessen a cég, mindenképpen kell egy a munkáját magas fokon űző szakember. És hát miben is áll a könyvelés? A kifizetések, bevételek, számlák, követelések, kintlévőségek, stb. összesítése, és azok kategorizálása, illetve az azokkal való munka. Ha jól megnézzük, akkor a felsoroltak mind olyan dolgok, amik már egy megtörtént eseményt írnak le. A számla egy más kifizetésre került összeget bizonyít, a bevételt is egy kis idővel annak leírása előtt kaptuk meg, és így tovább. A szakember tehát összegez, szortíroz, előkészít, bead, intéz, de nem kell, hogy a pénzügyeket előre is tervezze.

Ez ugyanis már az adószakértő területe. Itt arról van szó, hogy a cég számára a legjobb, leg-gazdaságosabb adózási formát válasszuk. És mivel ezt a bizonyos választott formát nem lehet kétnaponta váltogatni, mint a cipőt, így kénytelenek leszünk előre gondolkodni. Illetve megbízni ezzel az adószakértőt, akinek ugye ez a szakterülete.

10473917_868630466527064_4459673898174712667_n.jpg

Spórolás???

Ha ezen a vonalon elindulunk, akkor a spórolás, amit a szakembereken fojtatunk, nagyon gyorsan visszanyalhat. Hiszen – hogy a pályán fennmaradjanak – sok könyvelő ad tanácsokat a cégnek úgy, hogy nem ez a szakmája. Ad, mert kérik, sokszor követelik tőle, és hát a munkáját nem akarja elveszíteni, így a legjobb tudása szerint segít. Természetesen nem arról van szó, hogy ha követjük a könyvelő jövőbe mutató tanácsát, akkor a cég veszteséges lesz, vagy tönkremegy. Csupán nem fogunk annyit spórolni, mintha szakemberre bíznánk a feladatot.

Az adó ugyanis egy olyan dolog, amit nem lehet nem megfizetni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet az adózáshoz olyan formát választani, hogy a lehető legkevesebbet fizessük. Ehhez azonban olyan mértékig kell érteni a vonatkozó jogszabályokhoz és a pénzügyi tervezéshez, ami egy könyvelőtől egész egyszerűen nem várható el!

Ha valóban a spórolás a cél, akkor azt tegyük profi, és ne proli módon. Ne azon fogjunk pénzt, hogy nem a megfelelő emberekkel végeztetünk el feladatokat, hiszen ezzel hosszútávon igencsak nagyot lehet bukni, ami enyhén szólva is keserűvé teszi a kezdeti, spórolás felett érzett örömöt. Ha a cél valóban a legoptimálisabb, legkevesebb kiadással való működés, akkor nem a szakembereken, hanem az adón és más, pénzügyi tranzakciókat illető kiadásokon kell „spórolni”, hiszen ezek az igazán nagy kiadások!

Futott már bele Ön is olyan helyzetbe, amikor egy adótanácsadó felnyitotta a szemét, hogy mennyi pénzt spórolhatott volna, ha jobban előre tervez és ügyesebben választ adózási lehetőséget?

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr997208145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása