A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Az EU rendet akar vágni, de az acsarkodás ettől még nem szűnik meg

2015. március 13. - Vállalkozástréner

Rendeződni látszik a vita, amit a magyar állam, Brüsszel, és főleg az RTL folytat. Természetesen a reklámadóról van szó, és gyakorlatilag mindkét fél nyert, vagyis mind Brüsszel, mind az állam elmondhatja magáról, hogy elérte, amit akart.

Ehhez persze mind a kettőnek engednie kellett méghozzá nem is keveset. Az állam kénytelen volt elismerni, hogy a törvény hibás, míg az EU kénytelen volt visszakozni a teljes eltörléstől, hiszen azzal súlyosan beavatkoztak volna a belügyekbe.

Az RTL persze jogosan volt felháborodva, hiszen az adóteher olyan mértékű, ami már – már a pofátlanság határát súrolja, de ezt kénytelenek benyelni, és azért abban is biztosak lehetünk, hogy marad még bőven a profitjukból. Hogy akkor mégis mi változott? Az médiacég azért fordult Brüsszelhez, mert az állam az adót nem a nyereségből, hanem a bevételből állapította meg. Ez pedig aránytalanul nagyobb terhet ró az olyan nagyvállalatokra, mint amilyen az RTL is. Ezt pedig az EU is elismeri, illetve elismerteti a kormánnyal, hiszen ezzel az intézkedéssel szelektív előnyhöz jutnak egyes vállalkozások, míg mások hátrányba kerülnek.

11072104_878092705580840_1979330840_n.jpg

Hogy pontosan mi is volt a célja a kormánynak, vagyis valóban szerette volna kigolyózni a nagyok közül az RTL-t vagy más céget előnyhöz juttatni, az kérdés, az viszont biztos, hogy miután az EU az orrukra koppintott a törvénnyel kapcsolatban, azonnal beismerték, hogy azon még alakítani kell.

Ám ezzel természetesen még nem fog lezárulni a vita. A kormány átalakított törvénnyel áll majd elő, amit a bizottság ezek után természetesen nagyítóval fog átvizsgálni, hogy mindent, az utolsó porszemig rendben talál-e. Az intézkedés komolyabban nem érinti a kkv-kat, hiszen a reklámkiadások olyan méreteket nem öltenek ebben a szektorban, ami miatt aggódniuk is kellene. Ugyanakkor az tény, hogy a bevételből számolt adó már kihatással lehet a kisebb cégekre is, egészen pontosan azokra, melyek együtt dolgoznak az RTL-el. Hiszen így könnyen megeshet, hogy a profit mentése érdekében egyes szerződéseket megszüntet, másokat pedig leredukál a cég. Persze ne legyenek illúzióink, ez így is – úgy is meg fog történni, ám a mértéke egyáltalán nem mindegy.

Az RTL-nem, és a kormánynak sem érdeke, hogy a cég kivonuljon hazánkból, hiszen ezzel egyik komoly piacot, míg másik egy igencsak jó adófizetőt veszítene. Éppen ezért a feszült helyzetet úgy oldják meg, ahogyan a kis cégek is szokták: mosollyal az arcukon biztosítják a másikat, hogy egy kis változtatás után semmi baj nem lesz, és mindenki visszavon minden feljelentést, megrovást, dádát és miegymást, amit egymás felé kommunikáltak mostanában. Ugyanakkor az is tény, hogy az RTL valószínűleg nem fogja megváltoztatni a hírműsorok hangvételét a kormánnyal szemben – legalábbis nem nagymértékben -, hiszen nézettségének egy jelentős hányadát éppen ennek a stílusnak köszönheti. Így szinte biztos, hogy a cég és a kormány hadakozása nem ér véget a módosított törvénnyel sem, csak már az EU nem szól bele a kakaskodásba.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr737265437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása