A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Tehát megint nem a gazdasági érdekek a legfontosabbak

2015. március 25. - Vállalkozástréner

A magyarországi kkv-k helyzete több gazdasági tényező miatt is instabil, ám ezek közül talán az egyik legjelentősebb az, hogy a gazdasági környezet kiszámíthatatlan. Vagyis egy vállalkozó hiába tervez előre, számításba véve az aktuális adókat és törvényeket, azokat 30 nap alatt meg lehet változtatni, és sajnos még a kőbe vésett költségvetési tervezeteket is lehet variálni.

Nem csoda, hogy a vezetés is igyekszik ezen változtatni, hiszen a gazdaság nem elhanyagolható hányadát éppen azok a kis cégek teszik ki, akiknek az ilyen hirtelen váltások komoly anyagi gondokat jelentenek. Ezen a vonalon elindulva a kormány a jövő évi költségvetés tervének megvitatását előbbre hozta, vagyis a fontosabb kérdéseket már a nyári ülésszakon is napirendre tűzik – ahogyan az a hvg.hu cikkéből is kiderül.

Ám a cikk arra is emlékeztet, hogy volt már ilyen próbálkozás, és akkor is a kiszámíthatóság elősegítése volt a cél. Ezzel szemben a folyamatos változtatások mellett végül az eredetileg elfogadott költségvetés vázát kukázták, és egy egészen újat fogadtak el, amire persze minden vállalkozó fel tudott készülni, elvégre rendezetten, és követhetően tették mindezt, az előre lefektetett szabályok szerint. Vagyis ezzel az erővel akár ne is mondtak volna semmit, hiszen így csak plusz munkát adtak a cégvezetőknek.

11072352_883798591676918_2090154330_n.jpg

A mostani lépés ezét finoman szólva is óvatosságra int azzal kapcsolatban, hogy mennyire beton biztosan tervezzünk előre a közeljövőben kikiáltott lehetőségekkel, hiszen ha a fáma változik, akkor bizony komoly likviditási gondokkal is szembenézhetünk. A megoldás egyszerű, de lesújtó: minden, de valóban minden lehetőségre fel kell készülni, és kalkulálni kell vele, ha a vállalkozásunkat életben akarjuk tartani. A másik lehetőség, hogy a cég külföldön folytatja a tevékenységét, ahol kiszámíthatóbbak a körülmények.

A másik nagyon kellemetlen, bár közel sem meglepő hír, hogy a kormány az áfa csökkentésre nemet mondott. Hiába tudjuk, hogy az Unióban messze kiemelkedik ennek a tehernek a mértéke, és hiába tudjuk, hogy többek között ennek is köszönhető a gazdaság fekete része, ez nem számít, hiszen rövidtávon bevételkiesést jelentene. A közgazdaság alapjai szerint ugyan hosszabb távon megérné a mostani veszteséget elviselni, hiszen a kevesebbet egyszerűbben, többen és becsületesebben befizetik az emberek, mint az olyan terhet, ami irreálisan magas összegekkel dolgozik.

Az már csak hab a tortán, hogy a forrás, melyet a cikk említ azt is taglalja, hogy nem vetette el a kormány az áfa csökkentésének lehetőségét, de ha élnek is vele, akkor azt a ciklus végén teszik majd, hiszen ezzel az eszközzel remekül lehet voksokat gyűjteni. Tény, hogy a későn meghozott jó gazdasági intézkedés is segítség, de érdemesebb lenne hosszabb távon gondolkodni, és nem csak a négy éves ciklusoknak megfelelő döntéseket meghozni, hiszen ez az ország egészének, a gazdaságnak és főleg az embereknek se nem jó, se nem követhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr707304068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása