A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Nem barátság, bizalmi és üzleti kapcsolat, ami azonban kizárólag tisztességgel őrizhető meg!

2015. április 07. - Vállalkozástréner

Azt gondolom, hogy a vállalkozások, vállalkozók számára nem csak a cikk lehet érdekes, amit az Index hozott le, hanem az a munkamódszer is, amit a szereplőkről megtudhatnak.

A Szilícium – völgyi maffia, vagyis a PayPal alapítóinak sikertörténete tárul fel előttünk. A vicc azonban éppen az, hogy ez nem egy mese, amiben valahonnan nagy pénz érkezett, amit jól lehetett forgatni, és ebből meggazdagodni. Nincsenek tündérek, varázslók, sárkányok, csak tudás, jó ötletek, és kitartás.

Akinek nem ismerős a cég, annak csak annyi a dolga, hogy megnézze a fizetési rendszert, amikor az Ebay-en, vagy más, hasonlóan nagy oldalon vásárol. A PayPal tulajdonképpen egy virtuális bank, mely a neten keringő összegeket kezeli, gyűjti be és utalja. Nem is ez a lényeg, hanem az a tény, hogy röviddel alapítása után olyan elképesztően sikeres lett, hogy az említett rendelős oldal 1,5 milliárd dollárt szurkolt le érte az alapítóknak.

Mivel alapvetően egy kis cégről volt szó – legalábbis kezdetben – így az alkalmazottak, és persze a vezetők is a pénzük mellé részvényeket is kaptak. Ebből adódik, hogy az eladás után mindannyian szép summával távozhattak a cégtől, vagy maradhattak akkor már az Ebay égisze alatt.

11101862_890297054360405_1591033203_n.jpg

A tanulság, amit mindenkinek meg kell fogadnia, aki valaha is sikeres akar lenni, az a tisztességes üzletmenet, és persze a kapcsolatok megfelelő ápolása. A cég ugyanis eladása után nem esett szét, már ami a dolgozókat illeti. A mai napig is tartják a kapcsolatot, és ennek köszönhetően olyan befektetési lehetőségeket osztottak meg egymással, mint akár a Facebook, a YouTube, és sok hasonló kaliberű cég, melyek többségében a PayPal tagok is jelen vannak, vagy voltak. Persze ezek a cégek is eladásra kerültek, és további milliárdokat hoztak az alapítóknak, akik között ma a Szilícium-völgy legnagyobb befektetőit is megtalálhatjuk.

Vagyis senkinek nem kell azon keseregnie, hogy a régi igazság minden esetben megállja a helyét: pénzből lehet pénzt csinálni. A digitális világ olyan ajtókat nyit meg, amik eddig elképzelhetetlenek voltak, és olyan befektetési, vagy cégalapítási/működtetési formákat jelent, amik fillérekből megoldhatóak, és jelentős összegeket lehet belőlük kiemelni.

Természetesen ezeknek a lehetőségeknek a jelenlegi egyik királya a Startup vállalkozások sokasága. Hiszen tulajdonképpen maga a PayPal is annak indult – bár akkor ez a kifejezés még nem létezett -, így nem is csoda, hogy a vagyonos volt tagok szintén ilyen kezdeményezéseket támogatnak.

Az üzlet természetesen pénzről szó, és mint ilyen, nem ismer barátságot. Azonban a jó partnerség, a mindenkinek profitot hozó ötletek, és azok megvalósítása komoly, stratégiai partnerséget jelenthetnek, ami az üzleti életben olyan, mint a magánéletben a barátság. Amíg bízhatunk a másikban, és amíg ez mindkettőnknek jó, addig biztosan gyümölcsöző lesz a kapcsolatunk. Ha pedig ennek az időszaknak vége, akkor is úgy váljunk meg minden alkalmazottól – a legalacsonyabb szinten dolgozótól is- és minden üzletféltől, hogy a viszony jó maradjon, hiszen azt sohasem tudhatjuk, hogy kinek mikor támad egy olyan ötlete, amiben mi is szívesen részt vennénk, és ezt csak a megfelelő emberi kapcsolattal lehet megtenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr357348764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása