A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Ha változik a status quo, változnak a feltételek is

2015. május 19. - Vállalkozástréner

A görög kormány a késélen táncol, de még az is lehet, hogy ők jönnek ki győztesen a helyzetből, hiszen láthatjuk, hogy az EU-nak nagyon nem füllik a foga ahhoz, hogy egyszerűen csak kitegye az országot az euro zónából, ne adj’ isten a közösségből.

Persze ez is lehet a vége, de nagyon úgy tűnik, hogy a Görög vezetés felszívta magát, és nem enged. Márpedig ez azt jelenti, hogy az eddig kölcsön gyanánt folyósított összegeket szeretnék ajándéknak, mintegy szülinapi meglepinek tekinteni, és nem szándékoznak a törlesztést folytatni. Persze ezen sem kell fennakadni, hiszen volt már erre példa, és bár egy ország csődje lényegesen bonyolultabb, mint egy vállalaté, alapvetően azért mégiscsak ugyan arról van szó. A görögök azzal, hogy hajlandóak vállalni az államcsődöt tárgyalóasztalhoz kényszerítik az EU államait. Mert ugye most két lehetősége van a hitelező országoknak: vagy továbbra is hajthatatlanok, mely esetben államcsődöt jelent a görög kormány, és egy kannyit sem kapnak (legalábbis egyelőre), vagy hajlandóak egyezkedni, mely esetben talán egy részét visszaszerezhetik a kölcsöneiknek.

Persze nem kell sajnálni a hitelezőket sem nagyon, hiszen itt sem a két szép szeméért kap valaki plus tőkét. Azok, akik pénzt adtak nem csak anyagi, hanem politikai előnyöket is szereztek ezekből az üzletekből. Ennek ellenére a kölcsön összegének nem visszaszerzése kifejezetten kínos a vezető személyiségekre nézve.

4994180_1_urn-newsml-dpa-com-20090101-150105-99-04772_large_4_3.jpg

De ez a nagy halakra tartozik, ami viszont már mindenkit érinthet a hazai szektorban is, az az, hogy a görögök esetleges csődje, vagy talpon maradása is komoly lehetőségeket és veszélyeket is rejt magában. Hiszen bárhogyan is döntenek Zeusz leszármazottai, az mindenképpen hatással lesz a hazai gazdaságra is, méghozzá nem is olyan kis mértékben.

Persze sokan gondolhatják, hogy ők kis halak ehhez, ennek ellenére nem árt egy kicsit végiggondolni a lehetőségeket és a veszélyeket. Ez igazából nem is csak egy opció, hanem a felelős vállalkozók számára szinte kötelező (mindenesetre egy órát rászánni mindenképpen érdemes).

Azok a vállalkozások pedig, melyek nem maradtak meg a hazai keretek között még inkább fokozott figyelemmel kell, hogy kísérjék az eseményeket. Hiszen az esetleges összeomlás nem csak minket, hanem a közép, kelet, de még a nyugat-európai régiót is érinteni fogja, kisebb-nagyobb mértékben.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr627472666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása