A vállalkozás nem kényszer - életforma.

Vállalkozástréner

Költségcsökkentő a távmunka, de nem mindenki alkalmas rá!

2015. augusztus 13. - Vállalkozástréner

Egy vállalkozás életének sajnos egyik meghatározó eleme a spórolás. Ehhez azonban ma már olyan lehetőségek állnak rendelkezésre, amikkel mindenképpen érdemes lenne számolni.

Ezek közül ez egyik legjellemzőbb a távmunka, amivel azonban csak kevés cég él. Pedig megvannak a maga előnyei – és persze a hátrányai is -, amik miatt nem kellene azonnal lemondani róla.

Spórolás, de költségek is

A távmunka valóban nagy spórolással jár, hiszen nem kell fenntartani minden egyes munkatárunknak egy helyet az irodában, nem kell bővíteni azt, fűteni, hűteni, stb. minden cégvezető tudja, hogy mennyibe kerül csak az, hogy a munkahelyet fenntartsa, és akkor még nem is beszéltünk a bérekről. Természetesen vannak olyan szakmák és munkafolyamatok, amiket nem lehet távmunkában végezni, ám sokat igen.

Itt is vannak ugyan költségek, hiszen lehetővé kell tenni az otthoni munkát. A gépeket, a csatlakozást, az iratok továbbítását mind biztosítani kell, de tény, hogy ez az összeg messze nem akkora, mint az irodai költségek.

windows-sbs.jpg

Bizalom, bizalom, bizalom

A hazai keretek között nem is az a baj, hogy nincsen meg a technikai lehetősége a távmunkának, sokkal inkább az, hogy a munkáltató nem bízik meg az alkalmazottaiban. Ez pedig nagy gond. A cég életében a legfontosabb részlet a munkaerő, hiszen ott van a tudás, a hibajavítás, és az alkotás képessége. Mégis, sok cég úgy érzi, hogy ha nem tartja szoros kontroll alatt a munkatársakat, akkor azok nem foglalkoznak a munkával.

A hiba valószínűleg abban van, hogy sokan még mindig úgy gondolják, a munka akkor van elvégezve, ha a kedves munkatárs kerek 8 órát az irodában töltött. Pedig hát sok mindennel el lehet ütni az időt úgy is, hogy ránézésre az ember dolgozik. Nem a napi 8 óra munka a fontos, hanem a feladatok elvégzése. Ha olyan menő a kollega, hogy megoldja a feladatokat 6, vagy akár 4 órában is, akkor lelke rajta, a lényeg, hogy pontos és összeszedett munkát adjon ki a kezéből. Ennek pedig sohasem feltétele az iroda, vagy a megszokott munkaidő.

Van olyan is, akinek nem megy.

Senkinek ne legyenek illúziói, a távmunka sem megy mindenkinek. Annak a formának megvannak azok a hátrányai, amit a folyamatos, 8 órás munkarendhez szokott emberek nehezen sajátítanak el. Először is, a saját időbeosztás. Ha nincs jelen a kényszer, a folyamatos kontroll, akkor nem mindenki tudja magának meghatározni a munkaidőt, és nem olyan egyszerű az otthoni környezetben rávennie magát az embernek a munkára.

Tehát nem mindenki alkalmas az otthoni munkavégzésre, ugyanakkor, akik igen, azoknál nem csak a költségek csökkennek, hanem a produktivitás, a kreativitás, és sok esetben a lojalitás is emelkedik. Természetesen az üzletben a kockázat minimalizálása a cél, így nem kell egyből fejest ugrani a lehetőségekbe. Ha szeretné bevezetni azt a módszert, akkor a kezdetekben csak egy, majd két napról legyen szó egy héten, és akinél működik, azokat átállíthatjuk az otthoni munkavégzésre.

Nagyon fontos azonban, hogy rendszeresen találkozzunk a kollegákkal, és ők is egymással. Megbeszélésekre, és céges rendezvényekre így is szükség van, hogy elkerüljük az elszigetelődést, ami komoly negatív hatással van a munkára, és a munkatársak hozzánk fűződő viszonyára. Azt se felejtsük el, hogy a fiatal, magasan képzett munkaerőnek már kifejezett igénye a rugalmas munkaidő, és a nem helyhez kötött munkavégzés, így ahhoz, hogy lépést tudjuk tartani a fejlődéssel, azzal a lehetőséggel is komolyan számolni kell!

Ha pedig történetesen az egyik kollega gyermeket vár, akkor máris bővülnek a lehetőségek. Hiszen – ha ő is akarja – nem kell három évet várni a visszatérésére, és nem kell helyette másik szakembert szerezni, hiszen az otthoni munka egy olyan kompromisszum lehet ebben az esetben, ami a cégnek és a kismamának is jó!

best-work-from-home-jobs.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozastrener.blog.hu/api/trackback/id/tr287703180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sebi77 2015.08.14. 14:53:51

"Ha olyan menő a kollega, hogy megoldja a feladatokat 6, vagy akár 4 órában is, akkor lelke rajta, a lényeg, hogy pontos és összeszedett munkát adjon ki a kezéből. Ennek pedig sohasem feltétele az iroda, vagy a megszokott munkaidő."

A feladat elvégzéséhez szükséges idő függ a feladat nehézségétől, a végeredmény minőségétől, a munkaerő tehetségétől és szorgalmától. Sok olyan feladat van ami esetében ez olyan bonyolult képlet, hogy maga a munkaerő se tudja megbecsülni, mennyi időre lesz szüksége, még nagyságrendileg se. Ezért amikor 4 óra után azt mondja valaki: "akkora király vagyok hogy mára már végeztem is", számomra mindig gyanús egy kicsit, és a csapatszellemre sincs jó hatással. Van olyan kollégám aki tényleg mindenki által elismerten remek munkaerő, mégse lépett le soha előbb ezzel a szöveggel. Szóval nagyon veszélyesnek tartom ezt a "teljesítményarányos" felfogásmódot, csak akkor használható, ha a teljesítmény tényleg pontosan mérhető, mondjuk téglapakolás esetén. Minden más esetben a fix órányi munkát preferálom, a "menő" meg kapjon nagyobb fizetést.

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2015.08.14. 16:26:08

Sztem ez a jövő, főleg adminisztratív irodai munka esetén.

Köldök_szösz 2015.08.14. 17:11:26

@Robiekin: még sosem dolgoztam olyan helyen ahol végig 8ban megállás nélkül kellett volna darálni, előbb utóbb úgyis mindig unatkozás a vége.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.08.14. 21:47:37

Korábban én is írtam egy posztot arról, hogy miért éri meg a cégeknek a távmunka: onlinetavmunka.blog.hu/2013/02/11/miert_jo_a_tavmunka_a_cegeknek

És arról is, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak munkavállalói szempontból a távmunkának: onlinetavmunka.blog.hu/2011/09/20/a_tavmunka_elonyei_1
süti beállítások módosítása